Przejdź do treści

9 powodów, dla których warto pić domowe soki

Niby wszyscy to wiemy – warzywa i owoce są zdrowe i bezwzględnie powinniśmy je uwzględniać w naszej diecie. Często jednak kończy się na dobrych chęciach – przyrządzanie owoców i warzyw nie zawsze jest proste. Picie domowych soków to doskonały sposób na rozwiązanie tego problemu.

Wyciskarka wolnoobrotowa to nie tylko efektowny gadżet, ale wyjątkowo funkcjonalny sprzęt kuchenny. Dzięki niemu dbanie o zdrową (lub zdrowszą) dietę jest o wiele łatwiejsze. Jakie są plusy posiadania wyciskarki i spożywania z niej soków?

1. Jeden sok – wiele korzyści

Według zaleceń dietetyków, powinniśmy spożywać 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia. Oznacza to, że do każdego posiłku powinno się zjadać co najmniej garść wybranych “kolorowych dodatków” i jeszcze sięgać po nie w formie przekąski. Nie wszystkim się to udaje – czy to ze względu na tempo życia, czy po prostu… wygodę. Świeżo wyciskane soki to prawdziwe bogactwo witamin, które umożliwia przyswojenie kilku porcji warzyw i owoców w formie soku. Wystarczy popić sokiem kanapkę czy obiad, sięgnąć po niego w ramach przekąski, aby wypełnić “normę” dietetyczną. Czy wiesz, że pijąc szklankę soku marchewkowego “zjadasz” pięć marchewek?

2. Ograniczenie słodyczy

Twoją słabością są słodkości? Nie potrafisz się im oprzeć, chociaż bardzo się starasz? Najczęściej duża ochota na słodycze związana jest z niedoborami cukrów (węglowodanów) w organizmie. Zamiast jednak sięgać po kolejny batonik czy mało odżywcze ciastko, można spróbować regularnie spożywać soki owocowe. Na początek nie musisz próbować zastąpić sokami słodyczy – to tylko może Cię zniechęcić do ich picia. Postaraj się po prostu je wprowadzić do swojej diety i zobaczysz, że z czasem ochota na cukry proste z czekoladek i ciasteczek znacząco się zmniejszy, jeśli nie zniknie całkowicie!

3. Większa odporność

Słyszałeś to milion razy – jedz zdrowo, a będziesz… zdrowszy. Dla wielu osób brzmi to jak banał, który niewiele wnosi. Bo jak w codziennym pędzie, przy nieregularnej pracy i obowiązkach znaleźć czas na przygotowywanie kilku zdrowych i sycących posiłków? Tymczasem soki umożliwiają wprowadzenie warzyw i owoców do diety bez większego problemu, a ich pozytywny wpływ na układ odpornościowy został wielokrotnie dowiedziony. Witaminy i minerały zawarte w sokach działają wzmacniająco i regenerująco. Jeśli dodatkowo są poparte regularnymi i (względnie) zdrowymi posiłkami, układ odpornościowy funkcjonuje znacznie sprawniej. Osoby spożywające odpowiednią ilość warzyw i owoców są mniej podatne nie tylko na choroby sezonowe, jak przeziębienia, ale także choroby przewlekłe.

4. Częstsze wizyty w toalecie

Zaparcia i problemy z regularnym wypróżnianiem to w dzisiejszych czasach problem, który dotyka coraz młodsze osoby. Związane jest to z niedoborami błonnika w diecie, zbyt małą podażą płynów, stresem, siedzącym trybem życia i spożywaniem dużej ilości przetworzonego jedzenia. Dowiedziono, że regularne spożywanie soków, szczególnie na bazie warzyw (buraków, marchewek, kapusty, selera, zielonych jak brokuł, groszek czy szpinak), znacząco poprawia przemianę materii i zmniejsza ryzyko występowania zatwardzeń. Jeśli więc wizyty w toalecie stały się problemem – szklanka odżywczego soku dziennie powinna pomóc, ze znacznie lepszymi efektami dla zdrowia niż suplementy przeczyszczające.

5. Poprawienie jakości snu

Bezsenność dotyka wcześniej czy później niemal wszystkich – jest naturalną reakcją na stres, może towarzyszyć stanom chorobowym, przemianom w życiu, ciąży. Bywa też skutkiem nadmiernej ilości bodźców, którymi jesteśmy bombardowani każdego dnia. Aby zmniejszyć trudności z zasypianiem, często sięgamy po suplementy, gdy tymczasem na początek warto wprowadzić do diety produkty zawierające melatoninę. Bardzo dużo tej substancji znajduje się w imbirze, szpinaku, jarmużu, bananach i pomidorach. Sok sporządzony na ich bazie pomaga przy lekkiej bezsenności (czyli takiej, która nie wymaga konsultacji medycznej i leczenia farmakologicznego).

6. Oswojenie zielonych liści

Dla wielu osób zielone liście szpinaku łączą się z przedszkolną traumą. Generalnie zielone warzywa liściaste – poza bardzo chętnie konsumowaną przez Polaków sałatą lodową – nie goszczą na naszych stołach tak często, jak powinny. W tym miejscu warto wspomnieć, że sałata lodowa ma zdecydowanie mniej wartości odżywczych, niż jej tradycyjny odpowiednik – masłowa i nawet nie w połowie tyle, ile szpinak, roszponka, rukola czy jarmuż albo nawet natka pietruszki. Dodawanie tych warzyw do soków to świetny sposób na zwiększenie ilości witamin z grupy B i witaminy C w diecie. Dodatkowo zielone warzywa poprawiają dotlenienie organizmu, polecane są przy anemiii i niedoborach ferrytyny. Jeśli nie przepadamy za smakiem warzyw liściastych, soki warzywno-owocowe (np. z dodatkiem jabłka czy banana) powinny przypaść nam do gustu. Są niemal niewyczuwalne w soku przyrządzonym w ten sposób, a zachowują wszystkie swoje właściwości!

7. Poprawa urody i kondycji

Soki dostarczają witamin i minerałów, które są niezbędne do odpowiedniego odżywienia skóry, włosów i paznokci. Regularne spożywanie różnorodnych warzyw i owoców rewelacyjnie wpływa stan cery i wzmacnia “od środka” ciało, któremu dużo czasu poświęcamy “od zewnątrz”, pielęgnując je kosmetykami. Warzywa i owoce, spożywane w łatwo przyswajalnej formie soków, wzmacniają też ogólną kondycję i nawadniają organizm. Wskazane są zarówno przy dietach oczyszczających, jak i odchudzających. Podkręcając metabolizm, pomagają usuwać z organizmu toksyny – w wyniku tego działania skóra staje się bardziej promienna, a białka oczu jaśniejsze.

8. Wygoda stosowania i wiele możliwości

Współczesne wyciskarki wolnoobrotowe nie mają nic wspólnego ze starej daty sokowirówkami, których używano jeszcze 10 lat temu. Po pierwsze, są bardzo estetycznie wykonane i postawione na kuchennym blacie będą ozdobą pomieszczenia, a nie brzydkim, zabierającym miejsce urządzeniem. Po drugie, są wyjątkowo łatwe w czyszczeniu. Koniec ze żmudnym rozkręcaniem kilkunastu części, z których każdą należy dokładnie wyszorować z osobna. Nowoczesne wyciskarki składają się z filtrów i ślimaków, które wystarczy po prostu przepłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zabrudzeń. Uszczelki umieszczone w strategicznych miejscach zapobiegają przedostawaniu się pulpy w głąb urządzenia, a to sprawia, że zrobienie soku to naprawdę kwestia chwili.

9. Zmiana przyzwyczajeń

Na prowadzenie zdrowego trybu życia składa się wiele aspektów. Trudno jest wprowadzić je wszystkie na raz – stąd często zniechęcamy się do wielkich zmian. Picie soków jest smacznym i prostym krokiem ku zdrowiu. Nie wymaga skomplikowanego przygotowania, złożonej wiedzy, wychodzenia z domu (chyba, że po owoce i warzywa!). Poza tym – wciąga i daje dużo satysfakcji. Łączenie smaków, wymyślanie nowych zestawów składników i poszukiwanie swojego ulubionego na daną porę roku przepisu, rozwija wiedzę na temat warzyw i owoców i zachęca do wypróbowywania ich także w innej formie.

Czego więc trzeba, żeby rozpocząć swoją przygodę z sokami? Wyciskarki wolnoobrotowej, sezonowych warzyw i owoców oraz chęci. Warto wiedzieć, że do większości dobrej klasy wyciskarek dodawane są książki z przepisami, które dla osób początkujących – jak i tych bardziej “zaawansowanych” – z pewnością okażą się przydatne.

Źródła:

Effects and Mechanisms of Fruit and Vegetable Juices on Cardiovascular Diseases, Guangdong Provincial Key Laboratory of Food, Nutrition and Health, NCBI

Squeezing Fact from Fiction about 100% Fruit Juice, Horn, La Mirada, CA; University of Southern California School of Pharmacy, Los Angeles, CA; and California State University, Northridge, CA; Center for Public Health Nutrition, University of Washington, Seattle, Seattle, WA, NCBI

Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome, Center for Human Nutrition, David Geffen School of Medicine, Department of Medicine, University of California Los Angeles, California, CA USA , NCBI