Przejdź do treści

Czy picie kranówki jest zdrowe? Czy warto inwestować w filtry do wody?

To pytanie, które co pewien czas pojawia się w związku z doniesieniami na temat zanieczyszczeń, które trafiają do gleby i wykrytych ogniskach zapalnych chorób. Bezsprzecznie woda dostarczana z sieci wodociągowych jest bezpieczna dla użytkowników, jednak istnieją sposoby sprawienia, że będzie smaczniejsza i jeszcze mniej zanieczyszczona. Przykładem mogą być osmotyczne filtry do wody.

Czy wodę prosto z kranu można pić?

W większości przypadków – tak. Woda dostarczana do gospodarstw domowych przez wodociągi podlega wielu restrykcyjnym normom, które są ustanawiane przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia. Te z kolei w Polsce muszą być zgodne z normami Unii Europejskiej, a warto wiedzieć, że są one jeszcze bardziej radykalne, niż ogólne zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Woda w wodociągach podlega bezustannej kontroli Sanepidu, a informacje o jej składzie można znaleźć na stronach lokalnych, gminnych i miejskich wodociągów.

Należy jednak wiedzieć, że woda dostarczana przez wodociągi może spełniać najwyższe standardy, jednak woda wypływająca z kranu może mieć gorsze parametry. Jest to zależne od stanu i jakości rur, które doprowadzają wodę od jej ujęcia do konkretnego gospodarstwa domowego – to problem, który może występować szczególnie w starych domach i blokach.

Skąd zła sława “kranówy”?

Powodów jest kilka. Nieufność względem “kranówki” wywodzi się jeszcze z lat 70-80-tych, kiedy jakość (nie tylko wody) pozostawiała wiele do życzenia. Ponadto duży wpływ na poglądy społeczeństwa ma marketing firm produkujących wodę butelkowaną, które starają się przekonać, że ich produkty wpływają korzystniej na zdrowie, niż woda z kranu. Z pewnością wody wysoko mineralizowane mają wyższą od niej zawartość poszczególnych pierwiastków, ale już tzw. wody źródlane stanowiące znaczną część rynku – bywają nawet gorszej jakości niż zwykła “kranówka”. Można to sprawdzić porównując ich etykiety i informacje publikowane przez Sanepid.

Co wiemy o wodzie kranowej?

Chociaż woda kranowa bez wątpienia spełnia standardy wyznaczone przez wyżej wymienione instytucje, nie zmienia to faktu, że Sanepid bada od kilkunastu do kilkudziesięciu parametrów. Jakie to są konkretne badania, można sprawdzić na stronie lokalnego oddziału Sanepidu. Najczęściej zaliczają się do nich badania na obecność niebezpiecznych bakterii, takich jak Legionella czy Escherichia Coli, wnikliwa ocena ogólnej czystości wody (zawartość kamienia, piasku etc.). Warto jednak wiedzieć, że w wodzie kranowej znajdować się może nawet 2 tysiące substancji, w tym chlor wykorzystywany do uzdatniania wody, różnorodne antybiotyki czy glifosat. Ten ostatni to składnik stosowany w ochronie upraw rolniczych, o którym uważano, że ulega pełnej biodegradowalności. Najnowsze jednak badania wskazują, że nie jest to pewne i może się przedostawać do wód podziemnych, a stamtąd – do wody i produktów spożywanych przez ludzi*. Należy mieć jednak świadomość, że glifosat i inne herbicydy mogą znajdować się także w innych produktach codziennego użytku jak waciki, środki czystości etc. – wciąż prowadzone są badania w tym temacie.

Z pewnością jednak można o wodzie kranowej powiedzieć to, że to, jaka jest jej jakość na wejściu w wodociągach nie jest równoznaczna z wodą, która pojawia się w naszej szklance w domu. Im dłuższą drogę musi woda pokonać i im starsza jest sieć w danym rejonie – tym te różnice mogą być większe na niekorzyść domowej “kranówki”.

Smak wody

Ten temat znany jest z pewnością wszystkim, którzy lubią pić nie tylko czystą wodę, ale także kawę i herbatę. Charakterystyczny “film” tworzący się na ulubionych gorących napojach w filiżance czy osad w czajniku jest wynikiem wytrącania się cząsteczek różnorodnych substancji zawartych w wodzie kranowej. Niekoniecznie muszą być one niebezpieczne dla zdrowia w niskich stężeniach, ale z pewnością wpływają na smak wody i przygotowywanych z niej potraw oraz napojów. Często staramy się temu zaradzić kupując wodę źródlaną i ją wykorzystując do gotowania. Jest to jednak pod wieloma względami problematyczne rozwiązanie: woda butelkowana jest ciężka, zajmuje dużo miejsca, no i jest związana z produkcją olbrzymiej ilości plastiku.

Smaczna i ekologiczna woda w każdym domu

Istnieją rozwiązania, które pozwalają rozwiązać problem smaku wody i zawartych w niej ewentualnych zanieczyszczeń. Na całym świecie są coraz powszechniej stosowane nie tylko w domowych gospodarstwach, ale także w gastronomii, gdzie od jakości wody zależy jakość świadczonych usług. Dużą popularnością w Stanach Zjednoczonych cieszą się filtry wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy. Od paru lat są także dostępne w Polsce, a ich różnorodność pozwala na montaż w każdym domu – niezależnie od zasobności portfela.

Tego typu filtry pozwalają na uzyskanie krystalicznie czystej wody pozbawionej jakichkolwiek zanieczyszczeń – zarówno stałych (koniec z kamieniem czy rdzą!), jak i niewidocznych gołym okiem (chlor, antybiotyki, inne substancje). Montuje się je w miejscu, w którym pobierana jest woda do codziennego spożywania, czyli najczęściej w kuchni. Każdy zestaw zawiera kran, który montuje się w pobliżu ujęcia wody (np. po drugiej stronie od “tradycyjnego” kranu). Do ewentualnych wad tego typu filtrów zalicza się to, że zajmują miejsce w szafce pod zlewem (ich wielkość zależy od przepustowości) i że na 1 litr uzdatnionej wody zużywają 2-4 litry wody z wodociągów.

Chociaż z pozoru może się to wydawać dużo, warto sobie uświadomić, że tego typu woda pozwala na wyeliminowanie z listy zakupów wody butelkowanej, która kosztuje znacznie więcej, niż woda wodociągowa. Niektóre filtry posiadają także specjalne wkłady umożliwiające mineralizowanie oczyszczonej wody. Dzięki temu uzyskujemy wodę nie tylko czystą, ale w dodatku nasyconą minerałami w stężeniu zbliżonym do wody butelkowanej (niskomineralizowanej). Taki zestaw filtrów w połączeniu z wielorazową szklaną butelką czy bidonem tworzy samowystarczalny zestaw, dzięki któremu nie tylko żyjemy ekologicznie, ale przede wszystkim – zdrowo i wygodnie.

*GLIFOSAT I JEGO PREPARATY – TOKSYCZNOŚĆ, NARAŻENIE ZAWODOWE I ŚRODOWISKOWE, Marta Kwiatkowska, Paweł Jarosiewicz, Bożena Bukowska.

Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?

To najbardziej wartościowe piękno pochodzi z natury. To z niej czerpiemy inspiracje i na jej łonie wypoczywamy, nabierając energii. Z natury pochodzi wszystko co zdrowe i dobre dla nas, dlatego coraz częściej chcemy tej natury we własnych domach. Jeżeli zależy nam na zdrowiu i bogatych w minerały produktach, idealnym rozwiązaniem będzie wyciskarka wolnoobrotowa do owoców i warzyw.

wyciskarka wolnoobrotowa

Szybko nie oznacza dobrze. Mimo, iż cały współczesny świat pędzi w zastraszającym tempie i my chcąc nie chcąc biegniemy wraz z nim, warto od czasu do czasu zwolnić i napić się pysznego, pełnego zdrowia soku. Główną zaletą wyciskarki wolnoobrotowej jest jej wolne tempo przyrządzania soku. Zapytacie pewnie dlaczego to takie wyjątkowe, skoro sokowirówka też przyrządza soki i to o wiele szybciej. Otóż soki robione przez sokowirówki są wodniste, mniej smaczne i pozbawione większej ilości wartości odżywczych, a co najważniejsze są krótkotrwałe, podczas gdy soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej można przechowywać do 48 godzin. Poniżej film demonstrujący zachowanie soków po upływie jednej godziny od przyrządzenia, po lewej sok z sokowirówki, po prawej sok, który przyrządziła wyciskarka wolnoobrotowa.

Zasada działania sokowirówek

Proces wyciskania soku w sokowirówce polega na rozdrabnianiu składników poprzez szybko obracające się ostrza (do 12000 obrotów na minutę), następnie produkty poddane są sile odśrodkowej, sok przedostaje się przez małe otwory w sicie. Niestety podczas wirowania sok zostaje napowietrzony, przez co szybko się utlenia, po przyrządzeniu soku należy wypić go od razu, gdyż szybko traci swoje wartości odżywcze. Jeżeli odstawimy przyrządzony sok w sokowirówce, już po kilkunastu minutach ulegnie rozwarstwieniu.

Często można usłyszeć, że główną przyczyną mniejszych ilości odżywczych minerałów w sokach powstałych w sokowirówkach jest wysoka temperatura wytwarzana przez wysokie minerały. Nic bardziej mylnego. Jak już wcześniej wspomniałem, główną przyczyną słabszej jakości soków w porównaniu do tych powstałych w wyciskarkach wolnoobrotowych jest oksydacja, czyli utlenianie produktu. Owoce i warzywa to oprócz witamin i minerałów, to także enzymy i to właśnie od ich ilości zależy nasza jakość soku. W niezależnych badaniach udowodniono, że ich zawartość w sokach zrobionych przez sokowirówki waha się w przedziale 30 – 50%, gdy w soku wyciśniętym przez wyciskarkę wolnoobrotową wartość ta oscyluje w okolicach 90%.

Zalety wyciskarek wolnoobrotowych

Przed chwilą przytoczyłem dane o ilości enzymów we własnoręcznie przyrządzonych sokach. Wyniki te zdecydowanie promują wyciskarki wolnoobrotowe, jeśli mowa o sokach pełnych smaku i zdrowia. Wyciskarka wolnoobrotowa to także inne zalety, jednak przede wszystkim zależy nam na wysokiej jakości soku. Wyciskarka do soków pomoże przygotować nam ulubione napoje nie tylko z owoców, ale także z warzyw, w tym z warzyw liściowych (sałata, jarmuż, szpinak, natka pietruszki), z czym sokowirówka sobie już nie poradzi. To główne różnice jakie ma sokowirówka wolnoobrotowa, a sokowirówka. No właśnie sokowirówka wolnoobrotowa? Coraz częściej można usłyszeć takie określenie, a to nic innego jak ukryta pod tą nazwą wyciskarka wolnoobrotowa. Sama nazwa to oksymoron, gdyż z zasady wirowanie jest szybkie, zatem nie istnieje coś takiego, jak sokowirówka wolnoobrotowa.

Wyciskarka do soku to obecnie najlepszy wybór. Osobiście polecam wyciskarki wolnoobrotowe pionowe. Zaletami takiej wyciskarki jest nowoczesny design, wysokiej jakości materiały, nie zajmuje dużo miejsca i co najważniejsze czyszczenie jej jest banalnie proste. Składa się z niewielu części, a ich demontaż i montaż jest bardzo łatwy, tak samo jak ich mycie. Samo działanie wolnoobrotowej wyciskarki jest niezwykle proste. Za wyciskanie soków odpowiada wałek ślimakowy, który obracając się 43 razy na minutę, miażdży składniki i popycha je na sito, wyciskając sok.wyciskarka do soków

Podsumowanie

Soki bogate w enzymy i witaminy to podstawa naszej diety. Stosuje się je również podczas zachorowań na raka, stają się wtedy bardzo ważnym źródłem witamin dla organizmu. Dlatego ważnym jest, aby przyrządzone soki rzeczywiście były bogate w owe minerały i witaminy. Wybierając wyciskarkę wolnoobrotową dostajecie gwarancję otrzymania wspaniałych soków. Należy jednak pamiętać, że wyciskarka do owoców wyciskarce nierówna, tak samo jak sokowirówka sokowirówce. Wybierając produkt proszę pamiętać, że będzie to urządzenie często przez was używane, dlatego ważnym jest, aby było wykonane z wysokiej jakości materiałów i przede wszystkim spełniało wasze wymagania. W końcu nie ma nic ważniejszego od waszego zdrowia!

Jaki oczyszczacz powietrza będzie najlepszy dla naszego domu?

jaki oczyszczacz wybrać

Zanieczyszczenie powietrza w Polsce przekracza wszelkie dopuszczalne normy. Niestety niebezpieczne substancje w powietrzu przedostają się do naszych domów. Nie sposób się przed nimi uchronić. Na szczęście istnieje wyjście z tej patowej sytuacji. Oczyszczacze powietrza, bo o nich mowa, zyskują w Polsce coraz większą popularność

Wybierając urządzenie przede wszystkim należy sprawdzić jaki system filtrów posiada dany oczyszczacz i jak często filtry wymagają wymiany. W dobrym oczyszczaczu powietrza powinien

się znaleźć filtr HEPA, najlepiej opatrzony symbolem H13, który zatrzymuje 99,97% zanieczyszczeń w powietrzu, w tym główne składniku smogu, pyły PM10 i PM2.5.Filtr HEPA FZ-D40HFEFiltr węglowy fz-f30dfe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugim filtrem, bez którego urządzenie nie jest w pełni skuteczne, to filtr węgla aktywnego, który skutecznie zatrzymuje niebezpieczne, lotne związki chemiczne m.in. benzo(a)piren.

Kolejnym aspektem jest żywotność filtrów. Decydując się na tańszy oczyszczacz powietrza nie zwracamy uwagę na fakt częstej wymiany filtrów, co w przeliczeniu może z czasem przewyższyć koszty droższego urządzenia! Dlatego warto wybrać rozsądnie, gdyż w końcu oczyszczacz będzie nam służył przez lata.

Najważniejszym jest, aby oczyszczacz powietrza pochodził od autoryzowanego dystrybutora, w ten sposób zyskujemy gwarancję oryginalności urządzenia, mamy pewność, że bez problemu kupimy do niego filtry i zostajemy objęci pomocą profesjonalnego serwisu.Logo Sharp

Jak dobrać wielkość oczyszczacza?

Kolejnym krokiem jest dopasowanie oczyszczacza powietrza do wielkości pomieszczenia, w którym docelowo będzie pracować. Producenci podają wielkość pomieszczenia w metrach kwadratowych, jednak jest to wartość umowna, gdyż decydującą rolę odgrywa ilość metrów sześciennych powietrza, które oczyszczacz jest w stanie przefiltrować przez godzinę.

Korzystając z prostego wzoru, sami możemy obliczyć ile metrów sześciennych ma nasz pokój: po prostu mnożymy m2 naszego pomieszczenia przez jego wysokość.

Inżynierowie firmy Sharp zbadali, że najlepsze efekty przynosi trzykrotna filtracja całego powietrza w pomieszczeniu na godzinę.

Głośność ma znaczenie!

Oczyszczacz powietrza jest przystosowany do pracy ciągłej i tak należy go używać w czasie występowania smogu. Dlatego ważną kwestią staję głośność urządzenia. Decydując się na zakupu oczyszczacza, należy zwrócić uwagę na poziom natężenia dźwięku jaki generuje podczas pracy (wartość podana w decybelach dB). Najlepsze urządzenia na rynku generuję od 16 d 49 dB (w zależności od trybu) – to bardzo niewiele. Ma to szczególne znaczenie w nocy, kiedy nie chcemy. By cokolwiek zakłócało nasz sen.

Głośność

3 w 1 – oczyszczacz, jonizator i nawilżacz. Czy warto?

Obecnie wiele urządzeń to urządzenia wielofunkcyjne. Oprócz oczyszczania powietrza za pomocą filtrów oferują także jonizację powietrza, jak i jego nawilżanie. Zatrzymując się na chwilę przy kwestii jonizatora, musimy wybrać taki, który jest generatorem jonów dodatnich i ujemnych, bo tylko wtedy jego praca daje wspaniałe efekty. Bezdyskusyjnym liderem w zakresie jonizacji jest japońska firma Sharp, która opatentowała rewelacyjną technologię Plasmacluster, która w 100% wiernie odwzorowuje proces jonizacji występujący w naturze. Temat ten warty jest dogłębnej lektury.

W okresie grzewczym nasze powietrze w domach jest suche, co stanowi poważny problem. Przesuszone śluzówki przestają pełnić swoją funkcję zabezpieczającą i stają się otwartą bramą dla wszelkiego rodzaju infekcji i chorób, dlatego idealnym rozwiązaniem jest oczyszczacz powietrza z funkcją nawilżacza.

Warto wybrać taki, który w swoim systemie ma zainstalowany nawilżacz ewaporacyjny, który ze względu na swój sposób działania jest najbardziej naturalny i skuteczny

Funkcje dodatkowe – drobiazgi, które mają znaczenie.

Podejmując ostateczną decyzję o wyborze marki oczyszczacza, warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka elementów, które ułatwiają użytkowanie i obniżają jego koszty. Urządzenie powinno posiadać czujniki zanieczyszczeń, aby idealnie dopasować tryb pracy do warunków panujących w pomieszczeniu, tak aby szybko i skutecznie oczyścić powietrze. Oczywiście im więcej zainstalowanych czujników, tym większa automatyka urządzenia. Warto, by oczyszczacz powietrza posiadał kółka, co umożliwi jego łatwe przemieszczenia po całym domu. Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość dodania kostek lodu do zbiornika z wodą, dzięki czemu nawilżając powietrze, możemy ochłodzić jego temperaturę o kilka stopni. Funkcja ta okazuje się bardzo przydatna zwłaszcza w upalne dni.

Takie dodatki często zaważają o wyborze danego oczyszczacza, dlatego każde podejście do zakupu jest indywidualne.

Smog

Oczyszczacze powietrza stają się naszą odpowiedzią na smog, który z roku na rok staje się coraz większy. Nie czekając na poprawę sytuacji coraz więcej ludzi decyduje się na prywatną walkę z zanieczyszczeniami powietrza we własnym domach, bo niestety to co za oknem przedostaje się do naszych mieszkań. Należy pamiętać, by każdy wybór oczyszczacza powietrza był odpowiednio przemyślany, warto również sięgnąć po poradę ekspertów w tej dziedzinie – to na pewno ułatwi wybór.