Przejdź do treści

Dlaczego warto pić sok z pigwy zimą?

Sok z pigwy z wyciskarki na zimę. Idealny do herbaty. Sprawdź przepis
Chyba każdy z nas miał okazję spróbować pysznego soku z pigwy do herbaty. Od lat jest to tradycyjny polski środek stosowany w okresie przeziębień, prawdą jednak jest, że umiejętność jego wykonania powoli zanika. Jak zrobić sok z pigwy? Czy faktycznie sok z pigwy pomaga uporać się z przeziębieniem?

sok z pigwy

Dobrze przygotowany sok z pigwy z wyciskarki pomaga wzmocnić naturalne bariery ochronne organizmu, a także łagodzi kaszel i przyspiesza rekonwalescencję w czasie infekcji. Sok z pigwy może być również stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu nieżytu jelit. Wysoka zawartość garbników w owocach pigwy sprawia, że sok z pigwy ma właściwości ściągające na błony śluzowe jelit i pomaga skrócić czas trwania biegunki.

Warto wiedzieć, że sok z pigwy nie jest tym samym, co sok z pigwowca. Te dwa owoce – pigwa i pigwowiec – są ze sobą często mylone, ponieważ mają do siebie zbliżoną nazwę. Tymczasem pod względem zarówno wyglądu jak i właściwości, znacznie się od siebie różnią. Pigwa jest krzewem, niekiedy osiągającym rozmiary małego drzewka. Jej kwiaty są białe i drobne, a owoce przypominają gruszki lub niewielkie jabłuszka. Tymczasem pigwowiec jest krzewem, który kwitnie na różowo, czerwono lub pomarańczowe. Jego owoce są niewielkie, mają bardzo cierpki smak. Co ciekawe, jeśli zdarzy nam się zakupić lub zerwać owoce pigwowca zamiast pigwy, nic poważnego się nie stanie – pigwowiec również nadaje się na przetwory, jednak ze względu na swój charakterystyczny kwaśny posmak nie przypadnie wszystkim do gustu. Sok z pigwowca będzie wymagał zatem większej ilości cukru niż sok z pigwy.

Sok z pigwy – ze sklepu czy robiony własnoręcznie?

Sok z pigwy z wyciskarki wolnoobrotowej ma z pewnością znacznie więcej wartości odżywczych niż ten produkowany na masową skalę i sprzedawany w hipermarketach. Przede wszystkim dlatego, że sok z pigwy z wyciskarki nie posiada sztucznych konserwantów, mamy także wpływ na to, w jaki sposób jest pasteryzowany oraz jaką ilość cukru do niego dodaliśmy. Niestety, ale większość soków ze sklepowej półki jest nadmiernie słodzona, co w zupełności znosi lecznicze działanie danego produktu.

Prawdą jednak jest, że sok z pigwy z wyciskarki ma znacznie krótszy okres przydatności do spożycia niż sklepowe odpowiedniki. Chyba, że poddamy go pasteryzacji w wysokiej temperaturze – w ten sposób sok z pigwy z wyciskarki na zimę będzie produktem, po który sięgniemy z przyjemnością i korzyścią dla naszego zdrowia. Jeśli mamy do wyboru sok sklepowy, a wykonany własnoręcznie – wybierzmy ten drugi. Zwłaszcza, że sposób na to, jak zrobić sok z pigwy w domowym zaciszu jest bardzo prosty i wymaga od nas jedynie użycia dobrej jakości wyciskarki wolnoobrotowej.

Wyciskarki wolnoobrotowe do soków

Zobacz wszystkie

Jak zrobić sok z pigwy? Przepis na sok z wyciskarki

Jak zrobić sok z pigwy? Jest to banalnie proste. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na sok z pigwy z wyciskarki – od tych najłatwiejszych do odrobinę trudniejszych. Warto wypróbować je wszystkie!

Podstawowy przepis na sok z pigwy (z wyciskarki poniżej)

  • 1 kg owoców pigwy (ok. 5 sztuk)
  • 1 kg cukru lub 600 g stewii
  • słoik o pojemności 1,5 litra

Owoce pigwy dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych. Zetrzyj owoce na drobnej tarce lub posiekaj. Układaj w słoiku warstwami pigwę i zasypuj ją cukrem lub stewią. Całość zakryj gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na parę dni. Codziennie parę razy zamieszaj słoikiem. Jeśli chcesz, aby sok z pigwy przechował się przez całą zimę, koniecznie musisz go zapasteryzować dowolną metodą.

Przepis na sok z pigwy z wyciskarki na zimę

Umyte owoce pigwy dokładnie umyj, a następnie pozbądź się gniazd nasiennych. Wrzucaj całe owoce do wyciskarki wolnoobrotowej, a wyciśnięty sok przelej do butelek. Tak przygotowany sok jest bardzo cierpki – możesz do niego dodać cukru lub pozostawić w tak skoncentrowanej formie. Przed podaniem sok z pigwy można dosłodzić miodem i dopiero dodawać do herbaty. Ten przepis na sok z pigwy z wyciskarki na zimę można dowolnie modyfikować pamiętając o tym, że jeśli zależy nam na przechowaniu soku przez kilka miesięcy, musimy go zapasteryzować.

Przepis na sok z pigwy do herbaty dla zmarzlucha

Sok z pigwy z wyciskarki doskonale komponuje się z dodatkiem imbiru (również wrzuconego na etapie wyciskania soku do urządzenia), cynamonu i anyżu gwiazdkowego. Taki napój będzie idealnym dodatkiem do zimowej herbaty, jak również grzanego wina czy po prostu ciepłej wody.

Kto nie powinien pić soku z pigwy? Przeciwwskazania

Pigwa nie jest owocem, którego powinny unikać jakieś konkretne grupy osób. Należy jednak pamiętać, że soki z dużą ilością dodanego cukru nie są wskazane w przypadku cukrzycy, nie powinny być także spożywane w nadmiarze przez dzieci (a na pewno nie po wieczornym umyciu zębów, ze względu na rozwój próchnicy). Warto mieć na uwadze, że pigwa regularnie spożywana oczyszcza jelita i przyspiesza metabolizm, dlatego jeśli mamy nadwrażliwe jelita, powinniśmy ograniczyć jej spożywanie.