Przejdź do treści

Jak wykorzystać suszone pomidory. Sprawdź 5 zdrowych przepisów

Pomidory to najpopularniejsze warzywa, które bardzo często goszczą w naszych kuchniach. Nic w tym dziwnego, bo są po prostu smaczne. Z racji tego, że pomidory nie są kapryśnie, bardzo łatwo je uprawiać, dlatego często rosną w przydomowych ogródkach, działkach, a nawet na balkonach.

co zrobić z suszonych pomidorów

Popularność pomidorów bierze się z ich słodko-kwaśnego smaku i soczystej konsystencji. Pomidorów nie musimy też obierać przed zjedzeniem. Warzywa te, czy jak kto woli owoce, bo i tak też z punktu botanicznego są one zaliczane, podobnie jak dynie przybyły do Europy w XVI wieku z Ameryki Południowej, na statkach żeglarskich wchodzących w skład flotylli Krzysztofa Kolumba.

Niestety początkowo uważane były za trujące i raczej uprawiano je tylko ze względów estetycznych. Zatem kto pierwszy odważył się na jedzenie pomidorów? Od setek lat spór o to toczą ze sobą Hiszpania i Włochy. Pierwszy zapis w książce kulinarnej mówiący o pomidorach pochodzi z 1692 roku i jest autorstwa Włocha, jednak nie rozwiewa to żadnych wątpliwości, gdyż przepis dotyczy sosu pomidorowego w stylu hiszpańskim. W każdym razie to właśnie te dwa kraje zapoczątkowały kulinarną przygodę pomidora w Europie. W Polsce pierwsze pomidory zostały wyhodowane dopiero w 1880 roku w Warszawie, jednak dopiero po I Wojnie Światowej zyskały, jako taką popularność. Dopiero po II Wojnie Światowej pomidory na stałe rozgościły się w polskich domach.

Właściwości zdrowotne suszonych pomidorów

Może trudno w to uwierzyć, ale kiedyś pomidory nie były dostępne przez cały rok, zatem ludzie chcący dłużej cieszyć się ich smakiem, zaczęli je suszyć. Oczywiście miało to miejsce na południu Europy, gdzie słońca nie brakuje. Bardzo szybko odkryto, że suszone pomidory mają bardziej intensywny smak od swoich surowych odpowiedników, toteż suszenie szybko zyskało popularność. Ludzie zaczęli również marynować suszone pomidory w oliwie z oliwek z dodatkiem przeróżnych przypraw. Dzisiaj takie produkty kupimy niemal w każdym sklepie. Taka cenna rada od nas, nie wylewajcie oleju po wykorzystaniu suszonych pomidorów tylko wykorzystajcie go, jako dodatek do potraw. Suszenie pomidorów nie pozbawia ich cennych mikroelementów, a wręcz niektóre z nich zwiększa, tak jak to ma miejsce w przypadku likopenu, czyli cennego przeciwutleniacza.

Skład suszonych pomidorów jest naprawdę bogaty i łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Znajdziemy w nich duże zawartości witaminy C, witaminy A, a także witaminy D, E i K. W suszonych pomidorach pełno jest również minerałów, z których największe ilości należą do potasu, a następnie do magnezu, wapnia i żelaza. Pełne są również niezwykle ważnych przeciwutleniaczy, na czele ze wspomnianym wcześniej likopenem oraz beta-karotenem, będącym barwnikiem pomidorów.

Suszone pomidory w walce z nowotworami

Nowotwór to często jedna z najgorszych diagnoz, jakie możemy usłyszeć u lekarza. Na szczęście istnieje wiele naturalnych sposobów na zminimalizowanie ryzyka zachorowania na raka, a są nimi warzywa i owoce. Jedne z nich to bez wątpienia pomidory i ich suszone wersje. Główną rolę w profilaktyce antynowotworowej odgrywają przeciwutleniacze, które znacząco ograniczają rozmnażanie komórek rakowych, zatrzymując tym samym jego rozprzestrzenianie się po organizmie. Jednak ich działanie nie tylko hamuje rozwój choroby, ale również pozwala na jej uniknięcie. Antyoksydanty mają silne działania oczyszczające, które pozbywają się organizmy wszelkich toksyn. Najważniejszymi przeciwutleniaczami w suszonych pomidorach jest likopen i beta-karoten.

Pomidory suszone wspomagają układ nerwowy

Suszone pomidory posiadają o wiele więcej potasu od swoich surowych odpowiedników, to też silniej wspomagają pracę układu nerwowego. Potas wpływa na regulację poziomu pH komórek i odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, przez co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Spożywanie suszonych pomidorów szczególnie zalecane jest osobom, które borykają się z niedoborem potasu w organizmie.

Pomidory regulują pracę układu moczowego

Pomidory, a w szczególności ich suszone wersje posiadają wysokie parametry oczyszczające organizm z toksyn. Głównie odpowiedzialne są za to przeciwutleniacze, ale również duże ilości potasu, który poza stymulacją układu nerwowego wykazuje sile działania moczopędne, które pozwalają na wypłukaniu toksyn z organizm. Przeprowadzone badania wykazały, że stała konsumpcja pomidorów suszonych ogranicza ryzyko zachorowania na raka prostaty nawet o kilkadziesiąt procent.

Suszone pomidory wspierają proces odchudzania

Wysuszone pomidory posiadają dużo więcej błonnika od swojej surowej postaci, a jak wiemy błonnik znakomicie reguluje pracę układu pokarmowego i co najważniejsze dostarcza uczucia sytości. Osoby odchudzające powinny, jednak uważać, gdyż ilość kalorii w suszonych pomidorach jest dużo większa i może nawet wynosić 258 kcal w 100 g produktu. Suszone pomidory najlepiej sprawdzają, jako dodatek do potraw, a nie samodzielne danie. Dużo ilości mikro i makroelementów również doskonale wspiera cały proces odchudzania, dostarczając organizmowi niezbędne witaminy i minerały.

Jedzenie suszonych pomidorów wzmacnia odporność

Nie powiemy niczego odkrywczego stwierdzając, że pomidory bogate są w witaminę C, jednak warto podkreślić, że pomidory suszone zawierają jej więcej. Dlatego włączenie do swojej diety suszonych pomidorów sprawi, że będzie przyswajać tej niezbędnej witaminy, która bezpośrednio wzmacnia nasz układ odpornościowy. Witamina C bezpośrednio zwalcza infekcje i stany zapalne i buduje bezpośrednią barierę przeciwko wszelkim nowym infekcjom.

Jak widzimy jedzenie suszonych pomidorów przynosi wiele korzyści, a opisaliśmy wyżej jedynie cząstkę benefitów. Niestety nie wszyscy mogą zajadać się pomidorami w każdej postaci, gdyż niektóre ich składniki mogą negatywnie wpływać na organizm. Pomidorów powinny unikać osoby chorujące na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów. Z racji tego, że pomidory mogą wywołać silne reakcje alergiczne jedzenia ich powinny unikać kobiety w ciąży, a podawanie ich dzieciom należy wprowadzać stopniowo tak, aby uniknąć wystąpienia alergii.

Jak samodzielnie wysuszyć pomidory?

W sklepach znajdziemy coraz więcej suszonej żywności, w tym suszone pomidory. Najczęściej występują w postaci zamarynowanych w oleju, bądź też oliwie. Oczywiście możemy też kupić same suszonki. Pomidory też możemy wysuszyć samodzielnie i nie jest to żaden skomplikowany proces. Do suszenia najlepiej wybrać podłużne odmiany mięsistych pomidorów, takie jak: pomidory paprykowe, rzymskie czy śliwkowe. Pomidory kroimy na połówki i pozbywamy się pestek i zielonej szypułki.

Do suszenia pomidorów możemy wykorzystać piekarnik, dehydrator, czy po prostu słońce. Najlepszym sposobem będzie wybór dehydratora, czyli suszarki do warzyw, owoców i grzybów. Urządzenie to powstało z myślą o suszeniu i najlepiej się w tej roli sprawdza, w dużych egzemplarzach wysuszymy nawet 10 kg pomidorów naraz. Oczywiście, jeżeli nie mamy do dyspozycji tego wspaniałego urządzenia możemy skorzystać z piekarnika. Przygotowane pomidory układamy na tacce skórką do dołu, a następnie lekko solimy, dodajemy odrobinę cukru i oliwy. Możemy również użyć dowolnych przypraw, np. ziół prowansalskich. Proces suszenia powinien odbywać się w temperaturze 80 stopni i trwać od 4 do 6 godzin, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dobrze wysuszone pomidory mają pomarszczone brzegi i elastyczny środek. Z racji, że proces suszenia zajmuje czasu polecamy zakup suszarki do żywności, a ich szeroki wybór znajdziecie w naszym sklepie.

Już wysuszone pomidory możemy przechowywać w płóciennej torbie albo zalać oliwą, bądź olejem, np. z pestek dyni. Jeżeli chcemy wydłużyć czas przechowywania oliwa powinna być gorąca.

Dehydratory do suszenia owoców i warzyw

Zobacz wszystkie

Zdrowe przepisy kulinarne z suszonymi pomidorami

Poniżej podamy przykłady do czego najlepiej wykorzystać suszone pomidory, czyli podamy przepisy na kilka smacznych potraw, w której królować będą pomidory w wersji wysuszonej. Na początku zacznijmy od czegoś fit, a nic nie jest bardziej zdrowe od mieszanki wielu warzyw, czyli po prosto sałatka. Do jej przygotowania nie potrzebuje specjalnych zdolności i nie pochłania czasu.

Przepis na sałatkę fitness z suszonymi pomidorami

Składniki:

Sałatka

  • 1 opakowanie mix sałat
  • 1 łyżka kapar
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • Pół szklanki oliwek z czosnkiem
  • 8 ogóreczków chili
  • 100 g sera feta
  • 100 g prażonych orzechów nerkowca

Sos

  • Sos sałatkowy grecki
  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • Pęczek szczypiorku
  • Musztarda
  • Pieprz
  • Sól
  • Oregano
  • Pół szklanki wody

Przygotowanie:

Pomidory suszone kroimy w paski, ogórki chili kroimy wg uznania, oliwki kroimy na pół, bądź w plasterki. Do miski wrzucamy wszelki składniki oprócz sera feta i orzechów nerkowca. Następnie zajmiemy się przygotowaniem sosu. Do wody w szklance wsypujemy gotowy sos grecki, potem dodajemy łyżkę musztardy, 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów i pocięty szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy sos możemy włożyć na chwilę do lodówki. Ostatnim etapem jest polanie składników sosem i wymieszanie składników. Przed samym podaniem posypujemy całość skruszonym serem feta, orzeszkami nerkowca i przyprawami do smaku.

Przepis na wegańską sałatkę z pieczonej dyni i suszonych pomidorów

Składniki na 2 porcje:

Sałatka

  • 400 g pokrojonej w kostki dyni
  • 200 g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
  • 8 suszonych pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy (może być z zalewa z suszonych pomidorów)
  • 2 garście rukoli
  • Sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy, papryki i oregano

Sos

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Miąższ dyni kroimy w kostki, a następnie mieszamy z ciecierzycą, łyżką oliwy, pieprzem, kurkumą, oregano, papryką, solą, pieprzem i startym czosnkiem. Całość wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na 15 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. W celu jego zrobienia należy wymieszać ze sobą wszystkie jego składniki. Na talerzach rozkładamy opłukaną i osuszoną rukolę, dodajemy upieczoną dynię z ciecierzycą, a całość wieńczymy posiekanymi suszonymi pomidorami i polewamy sosem.

Przepis na twarożek z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 275 g twarogu półtłustego
  • 4 sztuki suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • Sól

Przygotowanie:

Najpierw rozgniatamy widelcem twarożek i kolejno dodajemy do niego jogurtu dalej rozdrabniając. Kolejnym krokiem jest posiekanie pomidorów suszonych i czarnych oliwek, im drobniej posiekamy, tym lepiej. Następnie dodajemy je do twarogu i mieszamy ze sobą. Gotowy twarożek wkładamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Solimy do smaku. Jeżeli nie wiedzieliście wcześniej, do czego wykorzystać suszone pomidory, to jest to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów.

Przepis na makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 250 g mieszanki owoców morza
  • Makaron
  • 4 sztuki suszonych pomidorów
  • Natka pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju ( najlepiej kokosowego)
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju kokosowego i smażymy na niej mieszankę owoców morza (bez problemu znajdziecie taką w każdym supermarkecie). Kolejnym etapem jest dodanie rozgniecione ząbka czosnku i pokrojonych suszonych pomidorów i smażymy przez kilka minut. Dodajemy posiekanej natki pietruszki i ugotowanego wcześniej makaronu i smażymy wszystko jeszcze przez kilka minut. Makaron możecie użyć dowolny, najlepiej wasz ulubiony.

Przepis na roladę drobiową z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 300 g filetów z kurczaka
  • 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
  • 300 g dojrzewającego sera koziego
  • Szpinak
  • 5 łyżek oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy i następnie rozbijamy na cienkie plastry. Następnie układamy je na foli spożywczej tak, by zachodziły na siebie. Kolejno na łączeniach wysypujemy posiekane pomidory suszone, ser kozi i liście szpinaku. Całość doprawiamy przyprawami. Ostatnim etapem jest zwinięcie całości w roladę, w czym pomoże nam folia (należy pamiętać, by folia nie zawinęła się do środka). Całość wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyciągnięciu zdejmujemy folię z rolady, rozgrzewamy na patelni 5 łyżek oliwy, możemy wykorzystać oliwę ze słoika suszonych pomidorów, po czym obrumieniamy roladę z każdej strony. Ostatnim etapem jest pieczenie w piekarniku przez maksymalnie 10 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczoną roladę kroimy w plastry i podajemy z warzywami.