Grille elektryczne

Grille elektryczne to urządzenia, które powstały w celu wydłużenia sezonu grillowego. Dzięki nim możemy przez cały rok cieszyć się znakomitymi potrawami, które możemy przygotować we własnej kuchni. Obecnie grille elektryczne oferują znacznie więcej, niż samo grillowanie, gdyż możemy w nich gotować, dusić, smażyć, a nawet piec potrawy, co czyni je urządzeniami wielofunkcyjnymi. Niektóre modele oferują szeroki zestaw płyt, które zapewniają inną obróbkę cieplną żywności. Wśród najbardziej popularnych grilli elektrycznych wyróżniamy modele wykorzystujące płyty grzejne lub ruszty. Znajdziemy modele leżące kompaktowych rozmiarów, które możemy zabrać ze sobą w podróż oraz modele stojące, które swym wyglądem najbardziej przypominają tradycyjne grille, które możemy postawić na balkonie. Zaletą używania grilli elektrycznych jest obróbka żywności bez lub z minimalnym udziałem tłuszczów, co powoduje, że jedzenie staje się bardziej zdrowe.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

  • MultiGrill elektryczny Kuvings Kość słoniowa
    (3 opinie klienta)
    5/5
    na podstawie 3 opinii

    690,00 

    Grill elektryczny MultiGrill Kuvings pozwalaja zarówno na smażenie, grillowanie i gotowanie lud duszenie potraw. Urządzenie posiada 4 ustawienia temperatury grzania w przedziale 65 – 250 stopni, dzięki czemu dokładnie dopasujemy ją do konkretnej żywności.
    Dostępność:
    Na zamówienie
    Zobacz więcej

      Porównaj

  • MultiGrill elektryczny Kuvings Błękit
    (3 opinie klienta)
    5/5
    na podstawie 3 opinii

    690,00 

    W zestawie z elektrycznym grillem MultiGrill Kuvings znajdują się 2 płyty: karbowana płaską z wydzielonym miejscem na jajka sadzone oraz płytagłęboka, która pozwalaja zarówno na smażenie, grillowanie i gotowanie lud duszenie potraw. Grill elektryczny posiada 4 ustawienia temperatury grzania w przedziale 65 – 250 stopni, dzięki czemu dokładnie dopasujemy ją do konkretnej żywności.
    Dostępność:
    Duża
    Zobacz więcej

      Porównaj

  • MultiGrill elektryczny Kuvings Grafit
    (3 opinie klienta)
    5/5
    na podstawie 3 opinii

    690,00 

    Elektryczny grill MultiGrill Kuvings posiada w zestawie 2 płyty: karbowaną płaską z wydzielonym miejscem na jajka sadzone oraz płytę głęboką, które pozwalają zarówno na smażenie, grillowanie i gotowanie lud duszenie potraw. Grill elektryczny posiada 4 ustawienia temperatury grzania w przedziale 65 – 250 stopni, dzięki czemu dokładnie dopasujemy ją do konkretnej żywności.
    Dostępność:
    Duża
    Zobacz więcej

      Porównaj

Rodzaje grilli elektrycznych

Grille elektryczne przybierają różne postacie i często też oferują zróżnicowane możliwości, choć wszystkie posiadają najważniejszą funkcję, czyli grillowanie. Sam ten proces może się jednak różnić w zależności od modelu. Wyróżniamy 2 główne typy grilli elektrycznych: z płytą grzejną i z rusztem. Modele z płytą karbowaną posiadają specjalną rynienkę, po której ścieka wytopiony tłuszcz do specjalnego pojemnika, który na koniec wystarczy opróżnić i przemyć, natomiast w grillach z rusztem, tłuszcz kapie bezpośrednio na grzałkę, którą następnie trzeba wyczyścić. Wśród grilli elektrycznych, coraz bardziej popularne są multigrille, czyli urządzenia oferujące coś więcej, aniżeli samo grillowanie. Tutaj znajdziemy więcej wymiennych płyt grzejnych, które posiadają odmienne konstrukcje pozwalające na przygotowanie różnych potraw, co więcej w takim multigrillu oprócz smażenia i pieczenia, możliwe jest również gotowanie. Przykładem takiego grilla jest grill typu raclette, gdzie znajdziemy na wierzchu dużą płytę grzejną pokrytą teflonem i płytę kamienną, natomiast na dole znajduje się kilka miejsc na mini patelnie z teflonu. Grille elektryczne posiadają również rożne rozmiary, od wersji kompaktowych, które możemy ze sobą wszędzie zabrać, po duże egzemplarze imitujące swą budową ogrodowe grille stojące.

Dla kogo grille elektryczne?

Grill elektryczny przeznaczony jest dla wszystkim miłośników jedzenia, a jego prosta konstrukcja sprawia, że dosłownie każdy poradzi sobie z jego obsługą. Urządzenia te powstały z myślą o przeniesienia procesu grillowania pod dach, a dokładniej do naszej kuchni, gdzie możemy się cieszyć smakiem grillowanych potraw przez cały rok. Samo ich użytkowanie jest o wiele bardziej wygodne o grilli tradycyjnych. Większość modeli ma kompaktowe rozmiary, dlatego z łatwością zabierzemy je wszędzie ze sobą, zwłaszcza bardzo przydatne są podczas wyjazdu na kemping. Ich ogromną zaletą jest znaczące ograniczenie używania tłuszczów, poza tymi wchodzącymi w skład mięsa, dlatego też używanie grilla elektrycznego szczególnie cenione jest przez osoby unikające nadmiaru cholesterolu.

Zalety używania grilli elektrycznych

Grille elektryczne mają tą przewagę nad grillami tradycyjnymi, że przyrządzenie w nich żywności trwa o wiele krócej, a wszystko odbywa się w bardziej sterylnych warunkach. Grille elektryczne zajmują również o wiele mniej miejsca i zdecydowanie szybciej się je czyści, w szczególności płyty grzejne, które możemy wrzucić do zmywarki. Zdarza się, że wielofunkcyjne grille elektryczne oferują więcej od grillów węgielnych, dzięki obecności specjalnych płyt grzejnych, w których przygotujemy azjatyckie kluseczki, jajka sadzone, muffinki, a nawet naleśniki i pizzę. Elektryczne grille często też wyposażone są w dokładne regulatory temperatury grzania, które pozwalają na bardziej szczegółowe ustawienia dopasowane bezpośrednio do przyrządzanej potrawy. Często wybór grilla elektrycznego jest wyborem zdrowszym od mikrofalówki i dużo bardziej tańszą opcją w porównaniu do piekarnika.