Prasa do oleju pozwala nam na produkcję pysznego i zdrowego oleju w warunkach domowych. Proces wytłaczania oleju odbywa się w niskich temperaturach, dlatego zachowujemy w nim wszelkie wartości odżywcze, w tym niezwykle ważne tłuszcze nasycone Omega. Olej możemy zrobić z niemal wszystkich nasion roślin oleistych oraz orzechów, co zapewni bogatą różnorodność w naszej kuchni. Warto również zaznaczyć, że domowy olej posiada bardzo intensywny smak, którego próżno szukać w produktach sklepowych. Prasa do oleju posiada nowoczesny design, który wpasuje się do każdej kuchni, a wszystkie materiały użyte do budowy są w pełni bezpieczne i wolne od BPA. Sam proces wytłaczania oleju odbywa się w sposób zautomatyzowany, niewymagający naszej interwencji.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Do porównania Porównaj
Prasa do oleju wytłaczanego na zimno umożliwia nam nieograniczony dostęp do jednego z najczęściej używanego składnika w kuchni. Kupując olej w sklepie (nawet ten najdroższy) narażamy nasz organizm na przyswajanie wszelkich szkodliwych konserwantów, natomiast wytwarzając olej w domu nie tylko eliminujemy je, ale również zyskujemy niesamowitą esencję smaku. Wytłaczając olej, np. z orzechów włoskich, tak naprawdę wyciskamy ich esencję, która zachwyci nas swoją wielobarwnością. Nawet najlepsze oleje sklepowe nie dostarczą nam takich wrażeń smakowych. Co więcej domowy olej pełen jest najlepszych wartości odżywczych, łącznie z witaminami, żelazem, cynkiem, fosforem i najważniejszymi dla naszego organizmy, tłuszczami nasyconymi Omega.
Styl życia Zero Waste to nic innego, jak próba ratowania naszego środowiska. Głównymi jej założeniami są; brak odpadów i brak marnowania. Jak w to wszystko wpisuje się prasa do oleju? Otóż wszelkie składniki użyte w produkcji domowego oleju, albo stają się właśnie nim, albo możemy je ponownie wykorzystać. Wytłoczyny powstałe w wyniku procesu wytłaczania lądują w specjalnym pojemniku i nadal posiadają w sobie cząstkę smaku i wartości odżywczych. „Odpady” należy odstawić do wyschnięcia, a następnie możemy je zblendować na mąkę, np. z orzechów, możemy również pozostałości stosować, jako przekąski, bądź dodatki do wypieków, jogurtów, deserów itd. Prasa do oleju domowego dostarcza nam, zatem coś więcej, aniżeli tylko zdrowy i pyszny olej.
Kiedy już zdecydujemy się na zakup prasy do oleju, na pewno postawimy sobie pytanie; jaka jest najlepsza prasa do oleju? Przy wyborze należy zwrócić uwagę na materiały, które posłużyły do budowy urządzenia, a szczególnie na zawartość niebezpiecznego bisfenolu. Najlepiej wybierać produkty z oznaczeniem BPA FREE. Bardzo ważnym elementem w procesie produkcji oleju spożywczego, jest nie przekraczanie temperatury 35°C, gdyż powyżej tych wartości, eliminowane są najważniejsze wartości odżywcze składników. Wiele pras do oleju posiada specjalny system przerywający pracę silnika podczas jego zbyt wysokiego nagrzania. Przy zakupie warto również sprawdzić system składania i mycia części tak, aby proces ten nie dostarczał trudności.