Przejdź do treści

Prasa do oleju – co to jest i do czego służy?

WM-2002OP Prasa do oleju

Prasa do oleju – co to jest i do czego służy?

Ostatnimi czasy znacząco wzrosła nasza świadomość odnośnie wartości odżywczych w produktach spożywczych i bardzo dobrze. Dowiedzieliśmy się, że wszelka obróbka cieplna produktów drastycznie obniża ilość witamin i niezbędnych minerałów. To samo tyczy się olejów spożywczych, dla których najlepszym sposobem pozyskiwania jest filtracja na zimno, która zachowuje w nich wszystko, co najlepsze dla naszych organizmów. Oczywiście produktów oleistych pozyskanych w ten sposób, nie brakuje na sklepowych półkach, lecz niestety wszystkie wzbogacane są środkami konserwującymi, które umówmy się, do zdrowych nie należą, z resztą zabieg ten stosowany jest w większości żywności. Cel takiego działania jest prosty, chodzi tylko i wyłącznie o wydłużenie terminu przydatności danego produktu. A co jeśli powiemy Wam, że od teraz możecie sami wyprodukować swój własny olej wolny od wszelkich ulepszaczy i środków, które negatywnie wpływają na nasze organizmy?

Domowa prasa do oleju

Produkcja własnego, domowego i zdrowego oleju możliwa jest dzięki urządzeniu noszącemu nazwę; PRASA DO OLEJU. Brzmi interesująco, prawda? Uwierzcie nam, że tak właśnie jest! Urządzenie opiera się na zasadzie tłoczenia oleju na zimno ze wszelkich roślin oleistych, taki jak: orzechy włoskie, orzechy ziemne, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, pistacje, migdały, nasiona słonecznika, sezam, rzepak, kolendra, czarnuszka i wiele innych. Możliwości jest naprawdę wiele, lecz najważniejsze, że świeżo wytłoczony olej zachowuje wszelkie minerały i witaminy zawarte w roślinach, a jego smak znacząco przewyższa ten z produktów sklepowych.

Oczywiście możecie zakwestionować potrzebę posiadania takiego urządzenia, argumentując to faktem małego zapotrzebowania na olej, jednak dobrze wiemy, że używamy go w sporych ilościach, czy to do smażenia, podkreślania smaku gotowych dań, czy dodatku do sałatek. Oczywiście olej filtrowany na zimno nie powinien być poddawany obróbce cieplnej, gdyż wtedy traci wszelkie wartości odżywcze. Używając domowej prasy do oleju sami decydujemy o ilości wytłoczonego płynu, przykładowo z 200 gr. orzechów włoskich uzyskamy około 120 ml oleju bogatego w aromaty i smak, który wielokrotnie przewyższa ten w olejach produkowanych hurtowo. To również oszczędność pieniędzy, gdyż jak wiadomo oleje sklepowe nie są tanie. Możliwość produkcji domowego oleju to również swoboda tworzenia wszelakich kombinacji smakowych, które urozmaicą nasze potrawy.

Zalety domowego oleju tłoczonego na zimno

Jak dobrze wiemy, olej jest niezbędnym elementem naszej diety, do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, niestety często dostarczamy go w postaci produktów powstałych z oleju, które posiadają jedynie cząstkę wartości odżywczych. Wartości, których domowy olej filtrowany na zimno jest pełen. Znajdziemy w nim nienasycone kwasy Omega-3, Omega-6, Omega-9, przeciwutleniacze, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, magnez, cynk i wiele innych wartości, które znacząco wpływają na jakość naszego zdrowia. Oczywiście ilość elementów różna jest w zależności od użytego surowca roślinnego. Oprócz tych wszystkich elementów nieprzetwarzany chemicznie olej to kwintesencja smaku, której nie da się opisać słowami. Domowa produkcja idealnie wpisuje się w politykę Zero Waste, gdyż pozostałości po wyciśniętych produktach możemy użyć ponownie, czy to zmielić na mąkę, dodać do ciast, jogurtów i musli. Lecz to, co najważniejsze, to fakt, że zyskujemy produkt pełen smaku i niezbędnych witamin.

Konstrukcja i zasada działania prasy do oleju

Domowa prasa do oleju to urządzenie nowoczesne o pięknym designie i smukłej linii, które bez zwątpienia wpasuje się do każdej kuchni i co najważniejsze zwróci uwagę odwiedzających. Wyobraźcie sobie zdziwienie innych, jeśli dowiedzą się, że sami wytwarzacie olej spożywczy. Sama konstrukcja prasy do oleju nie jest skomplikowana, u góry znajduje się pojemnik na surowiec (ważne, by przed dodaniem składnika wstępnie skruszyć produkty, by większe elementy nie utrudniały tłoczenia) oraz panel sterowania, którym wybierzemy odpowiedni program dostosowany do konkretnych orzechów, czy nasion. Całość dopełniają dwa wyloty, jeden na olej i drugi na odpady. Do urządzenia producent dodaje pojemnik zarówno na olej i wytłoczyny, ważne, aby pojemniki posiadały certyfikat BPA FREE. Dzięki dużemu pojemnikowi na surowiec, sam proces tłoczenia odbywa się bez naszej ingerencji, natomiast mycie prasy odbywa się bardzo szybko, co pozwala na oszczędność naszego czasu.

Dla kogo przeznaczona jest prasa do oleju?

Domowy, niefiltrowany i zdrowy olej to niezbędny element wszystkich tych, którym zależy na esencji smaku i dużej ilości odżywczych wartości. Prasa do oleju sprawdzi się wszędzie tam, gdzie na pierwszym miejscu stawia się na zdrowe i pyszne jedzenie. To niezbędny element wszystkich, którzy uwielbiają gotować i eksperymentować ze smakami. Olej wytworzony osobiście gwarantuje nam swoją najwyższą jakość, gdyż sami kontrolujemy proces jego tworzenia, a zapewnień producenta sklepowego, nawet najdroższego oleju filtrowanego na zimno, nie możemy być pewni. Jak wspomnieliśmy wcześniej prasa do oleju pozwala również na inne możliwości, dzięki wykorzystaniu odpadów. Należy je zostawić do wyschnięcia, bądź wysuszyć w dehydratorze, a następnie zmielić w blenderze i w ten sposób uzyskamy mąkę. Możemy również wytłoczyny wykorzystać, jako dodatki do wypieków, do sałatek, czy też jogurtów. Jak widzimy używanie prasy do oleju w warunkach domowych dostarcza nam samych korzyści, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych, a to w dzisiejszych czasach jest ważnym elementem naszego życia.

Prasa do oleju Wartmann WM-2002OP