Przejdź do treści

Prasa do oleju – co to jest i do czego służy?

Prasa do oleju – co to jest i do czego służy?

Ostatnimi czasy znacząco wzrosła nasza świadomość odnośnie wartości odżywczych w produktach spożywczych i bardzo dobrze. Dowiedzieliśmy się, że wszelka obróbka cieplna produktów drastycznie obniża ilość witamin i niezbędnych minerałów. To samo tyczy się olejów spożywczych, dla których najlepszym sposobem pozyskiwania jest filtracja na zimno, która zachowuje w nich wszystko, co najlepsze dla naszych organizmów. Oczywiście produktów oleistych pozyskanych w ten sposób, nie brakuje na sklepowych półkach, lecz niestety wszystkie wzbogacane są środkami konserwującymi, które umówmy się, do zdrowych nie należą, z resztą zabieg ten stosowany jest w większości żywności. Cel takiego działania jest prosty, chodzi tylko i wyłącznie o wydłużenie terminu przydatności danego produktu. A co jeśli powiemy Wam, że od teraz możecie sami wyprodukować swój własny olej wolny od wszelkich ulepszaczy i środków, które negatywnie wpływają na nasze organizmy?

Domowa prasa do oleju

Produkcja własnego, domowego i zdrowego oleju możliwa jest dzięki urządzeniu noszącemu nazwę; PRASA DO OLEJU. Brzmi interesująco, prawda? Uwierzcie nam, że tak właśnie jest! Urządzenie opiera się na zasadzie tłoczenia oleju na zimno ze wszelkich roślin oleistych, taki jak: orzechy włoskie, orzechy ziemne, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, pistacje, migdały, nasiona słonecznika, sezam, rzepak, kolendra, czarnuszka i wiele innych. Możliwości jest naprawdę wiele, lecz najważniejsze, że świeżo wytłoczony olej zachowuje wszelkie minerały i witaminy zawarte w roślinach, a jego smak znacząco przewyższa ten z produktów sklepowych.

Oczywiście możecie zakwestionować potrzebę posiadania takiego urządzenia, argumentując to faktem małego zapotrzebowania na olej, jednak dobrze wiemy, że używamy go w sporych ilościach, czy to do smażenia, podkreślania smaku gotowych dań, czy dodatku do sałatek. Oczywiście olej filtrowany na zimno nie powinien być poddawany obróbce cieplnej, gdyż wtedy traci wszelkie wartości odżywcze. Używając domowej prasy do oleju sami decydujemy o ilości wytłoczonego płynu, przykładowo z 200 gr. orzechów włoskich uzyskamy około 120 ml oleju bogatego w aromaty i smak, który wielokrotnie przewyższa ten w olejach produkowanych hurtowo. To również oszczędność pieniędzy, gdyż jak wiadomo oleje sklepowe nie są tanie. Możliwość produkcji domowego oleju to również swoboda tworzenia wszelakich kombinacji smakowych, które urozmaicą nasze potrawy.

Zalety domowego oleju tłoczonego na zimno

Jak dobrze wiemy, olej jest niezbędnym elementem naszej diety, do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, niestety często dostarczamy go w postaci produktów powstałych z oleju, które posiadają jedynie cząstkę wartości odżywczych. Wartości, których domowy olej filtrowany na zimno jest pełen. Znajdziemy w nim nienasycone kwasy Omega-3, Omega-6, Omega-9, przeciwutleniacze, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, magnez, cynk i wiele innych wartości, które znacząco wpływają na jakość naszego zdrowia. Oczywiście ilość elementów różna jest w zależności od użytego surowca roślinnego. Oprócz tych wszystkich elementów nieprzetwarzany chemicznie olej to kwintesencja smaku, której nie da się opisać słowami. Domowa produkcja idealnie wpisuje się w politykę Zero Waste, gdyż pozostałości po wyciśniętych produktach możemy użyć ponownie, czy to zmielić na mąkę, dodać do ciast, jogurtów i musli. Lecz to, co najważniejsze, to fakt, że zyskujemy produkt pełen smaku i niezbędnych witamin.

Konstrukcja i zasada działania prasy do oleju

Domowa prasa do oleju to urządzenie nowoczesne o pięknym designie i smukłej linii, które bez zwątpienia wpasuje się do każdej kuchni i co najważniejsze zwróci uwagę odwiedzających. Wyobraźcie sobie zdziwienie innych, jeśli dowiedzą się, że sami wytwarzacie olej spożywczy. Sama konstrukcja prasy do oleju nie jest skomplikowana, u góry znajduje się pojemnik na surowiec (ważne, by przed dodaniem składnika wstępnie skruszyć produkty, by większe elementy nie utrudniały tłoczenia) oraz panel sterowania, którym wybierzemy odpowiedni program dostosowany do konkretnych orzechów, czy nasion. Całość dopełniają dwa wyloty, jeden na olej i drugi na odpady. Do urządzenia producent dodaje pojemnik zarówno na olej i wytłoczyny, ważne, aby pojemniki posiadały certyfikat BPA FREE. Dzięki dużemu pojemnikowi na surowiec, sam proces tłoczenia odbywa się bez naszej ingerencji, natomiast mycie prasy odbywa się bardzo szybko, co pozwala na oszczędność naszego czasu.

Dla kogo przeznaczona jest prasa do oleju?

Domowy, niefiltrowany i zdrowy olej to niezbędny element wszystkich tych, którym zależy na esencji smaku i dużej ilości odżywczych wartości. Prasa do oleju sprawdzi się wszędzie tam, gdzie na pierwszym miejscu stawia się na zdrowe i pyszne jedzenie. To niezbędny element wszystkich, którzy uwielbiają gotować i eksperymentować ze smakami. Olej wytworzony osobiście gwarantuje nam swoją najwyższą jakość, gdyż sami kontrolujemy proces jego tworzenia, a zapewnień producenta sklepowego, nawet najdroższego oleju filtrowanego na zimno, nie możemy być pewni. Jak wspomnieliśmy wcześniej prasa do oleju pozwala również na inne możliwości, dzięki wykorzystaniu odpadów. Należy je zostawić do wyschnięcia, bądź wysuszyć w dehydratorze, a następnie zmielić w blenderze i w ten sposób uzyskamy mąkę. Możemy również wytłoczyny wykorzystać, jako dodatki do wypieków, do sałatek, czy też jogurtów. Jak widzimy używanie prasy do oleju w warunkach domowych dostarcza nam samych korzyści, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych, a to w dzisiejszych czasach jest ważnym elementem naszego życia.

Jakie zanieczyszczenia znajdują się w powietrzu i jakie są zagrożenia?

O zanieczyszczonym powietrzu mówimy coraz częściej. To poważny problem, ponieważ polskie miejscowości znajdują się na szczycie listy z najbardziej zanieczyszczonym powietrzem w całej Unii Europejskiej.

Zanieczyszczenie powietrza wywołują wszelkiego rodzaju substancje o stanie gazowym, stałym albo ciekłym, które notowane są w ilościach większych niż dopuszczalne. Wtedy może ono powodować negatywny wpływa na zdrowie człowieka, zwierząt, a także roślin, a ponadto prowadzić do skażenia środowiska – wody, gleby.

W Polsce największe zanieczyszczenie powietrza notowane jest w okresie od jesieni do wiosny, czyli w okresie grzewczym. Wówczas głównym powodem problemu jest tak zwana niska emisja, czyli emisja pochodząca przede wszystkim z domowych pieców grzewczych. To właśnie ona najczęściej prowadzi do smogu.

Jakie zanieczyszczenia znajdują się w powietrzu i jakie niosą ze sobą zagrożenia?

Pyły zawieszone – PM2.5 i PM10

Pyły zawieszone są głównym składnikiem smogu. Są klasyfikowane ze względu na wielkość cząstek – wyróżniamy zatem pyły PM2.5 oraz PM10, które zawierają różne związki organiczne i nieorganiczne groźne dla człowieka.

  • PM2.5 (particulate matter 2.5) – to pyły o cząsteczkach wielości 2,5 mikrometra albo mniejszej.
  • PM10 (particulate matter 10) – pyły o cząsteczkach wielkości 10 mikrometra albo mniejszej.

Pyły zawieszone PM2.5 oraz PM10 stanowią bardzo duże zagrożenie, ponieważ prowadzą do chorób układu oddechowego i krążenia, a także skracają średnią długość życia. Zmniejszają płodność i powodują wady wrodzone. Są one szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, dzieci i seniorów, ale każdy może odczuć ich negatywne oddziaływanie.

 

Lotne związki organiczne (benzopireny)

Dużym zagrożeniem dla człowieka są również lotne związki organiczne (benzopireny), które wytwarzane są jako produkty uboczne różnych procesów przemysłowych, w tym także wskutek palenia w domowych piecach niskiej jakości węglem oraz śmieciami. Również znajdują się w dymie tytoniowym.

Szczególnie niebezpieczne są węglowodory aromatyczne, w tym benzen (C6H6) oraz benzo-a-piren, które posiadają działanie kancerogenne. Wywołują reakcje alergiczne, bóle głowy, ogólne zmęczenie.

 

Metale ciężkie

W zanieczyszczonym powietrzu również znajdują się metale ciężkie, które powstają wskutek niskiej emisji. To głównie ołów, arsen, nikiel oraz kadm.

Metale te, gdy dostaną się do organizmu człowieka, mogą powodować zatrucia, a także odpowiedzialne są za powstawanie nowotworów.

W zanieczyszczonym powietrzu znajdują się również inne niebezpieczne zanieczyszczenia, w tym dioksyny, tlenek węgla CO, dwutlenek siarki SO2, tlenki azotu NOX, pyły węglowe.

Jak radzić sobie z zanieczyszczonym powietrzem?

Chociaż prowadzone są różne programy mające na celu zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza w Polsce, to co roku sytuacja jest podobna – powietrze jest u nas znacznie gorsze niż w innych krajach unijnych.

Duże zanieczyszczenie powoduje, że coraz więcej osób decyduje się na kupno oczyszczacza powietrza oraz stosowanie maseczek antysmogowych podczas przebywania na zewnątrz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Najlepszym wyborem będzie skuteczny oczyszczacz powietrza PM10, PM2.5, który wyposażony jest w filtr HEPA pozwalający na wychwycenie większości nawet tych najmniejszych zanieczyszczeń. Filtry w oczyszczaczach należy wymieniać regularnie, ponieważ tylko wtedy mogą zapewnić maksymalną skuteczność działania.

 

Zatem powietrze w Polsce, w szczególności w okresie grzewczym, jest bardzo niebezpieczne. Warto więc regularnie sprawdzać jego zanieczyszczenie, co można zrobić ze specjalnymi aplikacjami, a wtedy, gdy normy są przekroczone, ograniczyć przebywanie na dworze i stosować oczyszczacze powietrza w swoim domu.

Wolnoobrotowe wyciskarki pionowe – którą wybrać?

Niegdyś prym wiodły sokowirówki, które ścierały i odwirowywały produkty, tym samym zubożając nieco zawartość składników odżywczych. Ich miejsce zaczęły zajmować wyciskarki wolnoobrotowe. Tych jest cała gama – mają różne funkcjonalności, moc, wygląd czy cenę. Jednym z popularniejszych rodzajów są wolnoobrotowe wyciskarki pionowe. Prezentujemy ranking, który pomoże Ci dokonać wyboru modelu odpowiedniego dla Ciebie

Wolnoobrotowe wyciskarki pionowe i poziome– charakterystyka

Przygotowanie soku dziś nie jest już żmudnym i pracochłonnym procesem. Wystarczy umyć owoce, umieścić w wolnoobrotowej wyciskarce, a następnie w łatwy sposób ją wyczyścić. Zanim jednak to się stanie, będziesz musiał podjąć decyzję – jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać. Dostępnych jest wiele modeli, które mają swoją specyfikę. Podstawowym rozróżnieniem jest czy ma to być wolnoobrotowa wyciskarka pionowa czy pozioma.

Wyciskarka pozioma ma wszechstronne zastosowanie i świetnie zdaje egzamin nie tylko przy wyciskaniu soków, ale też np. przyrządzaniu gęstych koktajli, posiłków dla niemowląt, sorbetów czy puree. Mieli nie tylko owoce i warzywa, ale też orzechy, zioła, przyprawy czy ziarna. Z jej pomocą można uzyskać nawet 2-ktornie więcej soku niż po użyciu sokowirówki, a elementy są łatwe w czyszczeniu.

Wolnoobrotowa wyciskarka pionowa wyróżnia się kompaktowością, dlatego idealnie sprawdzi się nawet w niewielkich kuchniach. Pracuje cicho i wydajnie. Najlepiej sprawdza się przy owocach i warzywach – również korzeniowych. Raczej nie jest odpowiednia do przetwarzania ziół czy produktów liściastych. Ma atrakcyjne wzornictwo i podobnie jak pionowa, wyciska znacznie więcej soku niż sokowirówka.

TOP 3 pionowych wyciskarek wolnoobrotowych

Wyciskarka Kuvings uznawana jest za urządzenie bardzo wysokiej jakości, które pomoże Ci prowadzić zdrowy styl życia. Model wyciskarki do soków Kuvings D9900 dostępny jest w kolorze białym, srebrnym i bordowym. Każdy został wykonany z ultemu oraz tritanu. Pierwszy jest materiałem ognioodpornym i termoplastycznym, drugi z kolei wyróżnia wysoka odporność na związki chemiczne. Tym samym, nawet przy wysokiej intensywności pracy, bez względu na temperaturę i zawartość związków chemicznych, wyciskarka nie wydziela z siebie szkodliwego Biosfenolu A.

Na uwagę zasługuje kompaktowość i eleganckie, proste wzornictwo, a także intuicyjna i nieskomplikowana obsługa. Warto też dodać, że urządzenie świetnie odnajdzie się w kuchniach o różnej stylistyce, a nawet w tych niewielkich przestrzeniach – zajmuje niewiele miejsca na blacie i nie jest zbyt ciężka, zatem można ją przenosić. Dane techniczne wyciskarki Kuvings D9900 są imponujące – misa mieści 500ml, moc silnika to 240 W, a prędkość obrotowa 60 obrotów na minutę. Gwarancja na silnik i części jest aż na 10 lat, zatem możesz być spokojny o żywotność swojego sprzętu!

Hurom One Stop to urządzenie, które już przed premierą budziło zainteresowanie klientów. Kiedy weszła do sprzedaży, zaczęła bić rekordy i stanęła na kuchennych blatach użytkowników na całym świecie. To produkt, który ma świetny stosunek jakości do ceny. Producenci postawili na nowatorskie rozwiązania, ciekawy design, wysokiej jakości wykończenie i przede wszystkim zdrowie!

Za sprawą wolnego miażdżenia owoców przez silnik o mocy 200 W i prędkości obrotowej 60 obrotów na minutę, w kilka chwil możesz uzyskać pyszny, pełen wartości odżywczych sok! Kształt wałka ślimakowego sprzyja bardzo precyzyjnemu wyciskaniu owoców, a dzięki nachyleniu misy nie marnuje się ani kropla.

Pojemnik na pulpę zamontowany poniżej misy oszczędza przestrzeń, dlatego ta wyciskarka wolnoobrotowa pionowa doskonale zda egzamin nawet na niewielkim blacie kuchennym. Konstrukcja wykonana jest z tworzyw ultem i triten, które są wolne od bisfenolu A. Wyciskarka wolnoobrotowa pionowa Hurom One Stop wyposażona jest w manetkę regulującą gęstość soku i korek niekapek. Gwarancja na silnik wynosi 10 lat, z kolei na części 4 lata. Dostępne są następujące wersje kolorystyczne: niebieski, różowe złoto i czerwony.

Model Hurom H100 cechuje wysoka jakość wykonania i niezawodność. Łączy w sobie nowoczesny design, wydajność i trwałość. Wyciskarkę wykonano z bardzo dobrych materiałów – tritan, szkło akrylowe PMMA, ABS i ultem są nieszkodliwe dla zdrowia i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Urządzenie jest niewielkie i lekkie – waży zaledwie 5,3 kg, zatem z powodzeniem można je przestawiać i przenosić. Misa ma pojemność 350ml, moc silnika to 150 W, a prędkość obrotowa wynosi 43 obroty na minutę.

Na uwagę w tym modelu zasługuje fakt, że zamiast standardowych sit zastosowano dwa filtry, a ponadto wdrożono nową konstrukcję komory wsadowej, umożliwiającą jeszcze skuteczniejsze doprowadzanie składników do urządzenia. Kąt nachylenia głównej komory wynosi 7 stopni, dzięki czemu łatwo jest wyeliminować pulpę i odzyskać każdą kroplę soku. Montaż i demontaż są bardzo szybkie i intuicyjne, a czyszczenie nie sprawia trudności. Za sprawą nakładek – sita i manetki, możesz decydować o gęstości soków, a dzięki przystawce do mielenia i lodów przygotowywać jeszcze inne produkty.

Podsumowując, nasz ranking przedstawia najpopularniejsze i bardzo wydajne wolnoobrotowe wyciskarki pionowe. Możesz też zapoznać się z pozostałą ofertą na www.zdrovi.pl i wybrać produkt na miarę swoich oczekiwań w okazyjnej cenie!