Przejdź do treści

Zalety olejów tłoczonych na zimno

Oleje te są cenne, ponieważ stanowią źródło zdrowych tłuszczów, które wspierają funkcje mózgu, układu sercowo-naczyniowego oraz skóry. Ponadto, oleje te zawierają takie witamina jak E, która działa jako silny przeciwutleniacz, chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami.

Oleje tłoczone na zimno różnią się od tych rafinowanych pod wieloma względami. Są to między innymi kolor, smak oraz skład chemiczny. Dodatkowo proces tłoczenia w niskiej temperaturze minimalizuje utratę wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Dzięki temu wyróżniają się one większą zawartością korzystnych składników bioaktywnych, takich jak witaminy, sterole, chlorofile i inne. W tych olejach znajduje się również więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli i tokoferoli, które odgrywają istotną rolę w wspieraniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego, zapobieganiu nowotworom oraz przeciwdziałaniu otyłości. Ponadto, ich właściwości antyoksydacyjne mają zdolność opóźniania procesów starzenia. Warto zaznaczyć, że oleje tłoczone na zimno powinno się stosować wyłącznie na surowo, nie stosować podczas gotowania, smażenia czy pieczenia.

Właściwości prozdrowotne

Olej zawarty w nasionach, pestkach i orzechach jest cennym składnikiem odrzywczym występującym tych produktów spożywczych. Zawartość oleju w tych roślinach może się różnić w zależności od gatunku i odmiany, ale ogólnie rzecz biorąc, są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają zdrowie serca, mózgu i układu nerwowego.

Nasiona lnu, chia, konopi oraz orzechy, takie jak orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe i orzechy nerkowca, są znane ze swojej wysokiej zawartości oleju. Oleje te są cenne, ponieważ stanowią źródło zdrowych tłuszczów, które wspierają funkcje mózgu, układu sercowo-naczyniowego oraz skóry. Ponadto, oleje te zawierają takie witamina jak E, która działa jako silny przeciwutleniacz, chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami. Z kolei duża zawartość składników odżywczych, takich jak witamina C, pomaga w wzmocnieniu układu odpornościowego.

Oleje tłoczone na zimno składnikiem kosmetyków

Są one także używane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do produkcji różnego rodzaju produktów, takich jak kremy do pielęgnacji skóry czy suplementy diety.

Olej tłoczony na zimno jest cennym składnikiem, coraz częściej wykorzystywanym w produkcji kosmetyków ze względu na jego pozytywyny wpływ na skórę i włosy. Olej tłoczony na zimno jest bogaty w kwasy tłuszczowe, takie jak kwasy omega-3 i omega-6, które doskonale nawilżają skórę, zapobiegając jej wysuszeniu i łuszczeniu się. Działa to szczególnie korzystnie na skórę suchą i odwodnioną. Naturalne przeciwutleniacze obecne w oleju pomagają zwalczać wolne rodniki, chroniąc skórę przed uszkodzeniem spowodowanym przez działanie czynników środowiskowych, takich jak promieniowanie UV i zanieczyszczenia powietrza. To z kolei przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Wpływa również pozytywnie na elastyczność skóry, co pomaga w utrzymaniu jędrnego i młodszego wyglądu.

Dzięki swoim właściwościom łagodzącym pomaga w redukcji stanów zapalnych skóry i podrażnień, takich jak swędzenie, zaczerwienienie czy łuszczenie się. Niektóre oleje tłoczone na zimno, takie jak olej lniany czy olej z pestek winogron pomagają w walce z trądzikiem poprzez regulację w produkcji sebum i zmniejszając zaskórniki.

Stosowany do pielęgnacji włosów, zapewnia im nawilżenie, blask i ochronę przed uszkodzeniami, a także przyczyniając się do wzrostu zdrowych i mocnych włosów. Olej tłoczony na zimno jest zazwyczaj delikatny dla skóry i dobrze tolerowany przez większość typów skóry, w tym przez osoby o wrażliwej skórze.

Kosmetyki zawierające olej są coraz bardziej popularne, ponieważ konsumentom zależy na naturalnych i zdrowych rozwiązaniach do pielęgnacji skóry i włosów. Przed zakupem kosmetyku warto jednak sprawdzić jego skład i zwrócić uwagę na jakość oleju tłoczonego na zimno oraz zgodność z indywidualnymi potrzebami skóry. Olej ten może być cennym dodatkiem do codziennej rutyny pielęgnacyjnej, pomagając utrzymać zdrowy i promienny wygląd skóry i włosów.

Oleje tłoczone na zimno idelane do posiłków

Oleje roślinne pozyskiwane zarówno z nasion, pestek i orzechów posiadają nie tylko włąsciwości prozdrowotne ale również idealnie nadają się do wykorzystywania w kuchni jako źródło zdrowego tłuszczu do sałatek oraz potraw gotowanych i smażonych. Olej tłoczony na zimno, taki jak oliwa extra virgin, jest idealnym składnikiem do przygotowywania zdrowych i smacznych dressingów do sałatek. Możesz połączyć go z octem, cytryną, miodem i przyprawami, aby stworzyć wyjątkowy sos sałatkowy.

Warto pamiętać, że choć oleje roślinne z nasion, pestek i orzechów mają wiele zalet zdrowotnych, to także są kaloryczne, więc należy spożywać je umiarkowanie, dbając o zrównoważoną dietę. Dzięki swojej wartości odżywczej oraz smakowi, oleje te stanowią cenny składnik naszej codziennej diety, wspierając zdrowie i dobre samopoczucie.

Domowa prasa do oleju

Domowa prasa do oleju Wartmann WM-2002OP nowej IV generacji jeszcze łatwiej wyciśnie olej z każdej rośliny oleistej. Proces tłoczenia odbywa się na zimno, dzięki czemu zachowujemy wszelkie niezbędne wartości odżywcze, w tym: witaminy z grupy B, tłuszcze nasycone Omega 3, Omega 6, Omega 9, żelazo, cynk i wiele innych. Urządzenie posiada duży pojemnik, w którym zmieścimy, aż 0,5 kg surowca. Prasa wytwarza olej, nawet z 80% zawartości tłuszczu w składnikach, czyniąc go niezwykle wartościowym i bogatym w smak. Zrobiony domowym sposobem olej to gwarancja najwyższej jakości, w przeciwieństwie do produktów sklepowych pełnych konserwantów.