Przejdź do treści

Prozdrowotne właściwości oleju z pestek z dyni. Sprawdź jak zastosować go w kuchni

Dynie, choć pod względem botanicznym zaliczane są do owoców, zwyczajowo zaliczamy je do warzyw. Uprawiane są na całym świecie i często przeprowadzana są konkursy na największy wyhodowany egzemplarz.

Co można zrobić z dyni

Mimo obecności na całym globie, olej z pestek dyni powstał w Europie, a konkretnie na dawnych terenach Austrii i Słowenii, w krainie zwanej Styrią. Od XVII wieku nie zmienił się sposób tłoczenia oleju z pestek dyni w tym rejonie. Na początku olej używany był w kuchni celem wzbogacenia smaku potraw, jego intensywną owocową lub orzechową nutą. Bardzo szybko odkryto jego właściwości zdrowotne i butelki z olejem z pestek dyni znalazły zastosowanie w każdej aptece na terenach Austrii. W naszym kraju również bez problemu zakupimy taki olej, ale musimy liczyć się z pewnymi kosztami, gdyż do wyprodukowania 1 litra oleju z pestek dyni potrzeba około 30 warzyw. Mniej więcej cena za 500 ml oleju wynosi 50 zł, jednak wszystko zależne jest od marki i sposobu tłoczenia. W każdym razie olej ten powinien na stale zagościć w naszej kuchni, gdyż poza bogactwem smaku przynosi wiele właściwości zdrowotnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich należy wymienić wzmacnianie odporności, przeciwdziałanie nowotworom, obniżanie ciśnienia i cholesterolu. Olej wykorzystywany jest również na pasożyty w ludzkim ciele.

Bogactwo witamin i minerałów w oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni nazywany jest potocznie „zielonym złotem”, głównie dzięki jego zabarwieniu oraz ogromnym właściwościom leczniczym. Wytłoczony na zimno olej z pestek dyni jest bogactwem witamin i minerałów, które skutecznie wzmacniają nasz organizm, chronią przed infekcjami i chorobami, jaki i pomaga w zwalczaniu już istniejących chorób. Olej znajduje zastosowanie w branży medycznej i kosmetycznej. Przyjrzyjmy się najpierw, co dokładnie znajdziemy wewnątrz oleju z pestek dyni z wyróżnieniem najważniejszych elementów:

  1. Kwasy tłuszczowe nienasycone – w ich skład wchodzą jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są podstawą zdrowej diety. Kwasy te nie są produkowane przez nas organizm, dlatego ważne jest, aby regularnie je dostarczać. Jednonienasycone kwasy to kwas oleinowy, natomiast wielonienasycone to kwasy z grupy omega-3 i omega-6. Odpowiednie przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych chroni nas przed ryzykiem zawału serca, obniża poziom cholesterolu, zwalcza stany zapalne, wspiera układ krwionośny, reguluje ciśnienie tętnicze, wzmacnia odporność organizmu i wspomaga proces odchudzania.
  2. Fitosterole – jest to roślinny związek chemiczny, którego odpowiednikiem jest zwierzęcy cholesterol. Głównym zadaniem fitosteroli w organizmie jest walka ze złym cholesterolem, poprzez jego wydalanie i zastopowanie jego wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Odpowiadają ze regulację poziomu cholesterolu, poprzez jego obniżenie. Posiadają również właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i oczyszczające organizm z toksyn. Ich spożywanie pomaga w procesie odchudzania.
  3. Kwasy fenolowe – jest grupa organicznych związków organicznych występujących w roślinach, które wchodzą w skład polifenoli. Głównie odpowiadają na przeciwdziałaniu stanom zapalnym w organizmie, łagodzeniu obrzęków i za hamowanie krwawienia. Kwasy fenolowe posiadają również silne działanie antyoksydacyjne, czyli oczyszczające organizm w wolnych rodników, których obecność zwiększa ryzyko na zachorowanie na poważne choroby.
  4. Skwalen – jest związkiem organicznym licznie występującym w naturze, w tym w ludzkim organizmie. Uważany jest za prekursora cholesterolu, gdyż powstaje podczas jego tworzenia, jednak sam nie jest zaliczany do tłuszczów. Natomiast bardzo długa jest lista jego prozdrowotnych właściwości. Skwalen tworzy na naszej skórze barierę ochronną przed zanieczyszczeniami i promieniowaniem UV, odpowiada również za regulację poziomu cholesterolu we krwi, ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, wspiera pracę wątroby, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca oraz jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych.
  5. Antyoksydanty – olej z pestek dyni pełen jest przeciw utleniaczy, które eliminują z naszego organizmu wolne rodniki i toksyny. Do głównych zaliczamy wspomniane wcześnie kwasy fenolowe i skawalen, ale również w oleju znajdziemy tokoferole, tokochromanole i barwniki karetenoidowe, które pomagają w procesie oczyszczania organizmu.
  6. Witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B – elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu
  7. Żelazo, fosfor, cynk, magnez i selen – grupa minerałów wspomagająca określone funkcje organizmu

Właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni

Opisane powyżej witaminy i minerały zawarte w oleju z pestek dyni tworzą razem doskonałą ochronę naszego zdrowia i wzmacniają nasz organizm, dlatego też nie bez powodu olej nazywany jest „zielonym złotem”. Korzystanie z niego szczególnie polecane jest osobom o słabej odporności, borykającym się z przewlekłymi chorobami. Oczywiście samo korzystanie z oleju nie wyleczy nas w cudowny sposób, jeżeli my sami nie dołożymy do tego własnej pracy, w szczególności zmieniając nawyki żywieniowe i tryb życia. Włączenie oleju z pestek dyni do naszej diety znacząco wzbogaci ją smakowo i jednocześnie wesprze nas organizm w walce z przeróżnymi toksynami.

Olej z pestek dyni na pasożyty

Z racji posiadania w swym składzie wielu antyoksydantów olej z pestek dyni wspomaga proces detoksykacji organizmu. W skład wchodzi również kukurbitacyna, której głównym zadaniem jest ochrona nasiona dyni przeciw drobnoustrojom i bakteriom. Z tego powodu szybko zaczęto badania nad skutecznością tego składnika na pasożyty w organizmie ludzkim i wyniki wyszły znakomite. Kukurbitacynę stosuje się w terapii odrobaczenia organizmu, w szczególności przeciw tasiemcowi, owsikom, lambliom i glistom. Kuracja odrobaczenia powinna trwać co najmniej 2 tygodnie, podczas, których codziennie rano i wieczorem przed posiłkami wypijemy jedną łyżeczkę oleju z nasion dyni. Kukurbitacyna to główne narzędzie skierowane na pasożyty.

Olej z pestek dyni w walce z nowotworami

Duży udział w przeciwdziałaniu wystąpienia nowotworów posiada wspomniana kukurbitacyna, która blokuje możliwość rozprzestrzeniania się komórek rakowych. Substancja ta jest głównym składnikiem suplementów dla panów, chroniących przez przerostem gruczołu krokowego. Stosowanie oleju z pestek dyni zapobiega powstawaniu lub dalszego rozprzestrzeniania się raka prostaty, jajników, żołądka, okrężnicy i płuc. Regularne stosowanie oleju potrafi zdziałać wiele dobrego dla organizmu.

Olej z pestek dyni obniża ciśnienie tętnicze

Wprowadzenie do swojej diety oleju z pestek dyni przynosi szereg korzyści, a wpływają na to jego zdrowotne właściwości. Jedną z nich jest walka z nadciśnieniem tętniczym. Przeprowadzono szereg badań na szczurach, których budowa jest zbliżona do ludzkiej i udowodniono, że olej z pestek dyni obniża ciśnienie tętnicze i utrzymuje je w prawidłowych normach. Regularne zażywanie oleju może nas uchronić w przyszłości, przed poważnymi chorobami sercowymi.

Olej z pestek dyni wzmacnia odporność

Wzmocnienie odporności powinno być priorytetem dla każdego, a najlepszym sposobem na osiągnięcie tego celu jest korzystanie z darów natury. Jednym z nich są bez wątpienia pestki dyni, które posiadają szereg składników przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych i wzmacniających nasz organizm. Obecność w oleju z pestek dyni witamin i minerałów stymuluje limfocyty i makrofagi, czym jednocześnie wzmacnia naszą odporność. Olej hamuje również infekcje dróg oddechowym, w tym zapalenie gardła, przewlekły katar i zapalenie oskrzeli.

Olej z pestek dyni na zaburzenia lękowe

Jednym ze składowych oleju z pestek dyni jest tryptofan, czyli aminokwas uważany za prekursora serotoniny i melatoniny. Nie jest on wytwarzany przez ludzki organizm, dlatego należy go dostarczać, a najlepszym na to sposobem jest właśnie używanie oleju z pestek dyni. Tryptofan wpływa na nas kojąco, likwiduje uczucie stresu i zmęczenia, dlatego często używany jest w leczeniu zaburzeń lękowych i bezsenności. Aminokwas znajduje również zastosowanie w leczeniu depresji i łagodzeniu migren. Korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy, szczególnie w mózgu.

Olej z pestek dyni poprawia kondycję skóry

Z racji tego, że olej ma duże właściwości nawilżające i regenerujące, dodawany jest do wielu kremów na skórę. Jego właściwości przeciwzapalne niwelują skutki trądziku i przyspieszają procesy gojenia się ran. Olej wmasowywany regularnie zmniejsza cellulit i rozstępy. Odpowiada również za pigmentację skóry i jej odpowiednie nawilżenie. Zawarty w nim skwalen chroni przed promieniowaniem UV. Można również używać go, jako peeling pod dodaniu do niego cukru lub soli morskiej.

Dawkowanie i przeciwskazania dla oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni może stosować na przemian z oliwą lub innymi olejami prozdrowotnymi, jako składnik potraw na zimno. Chcąc, jednak przeprowadzić skuteczną kurację powinniśmy przyjmować go bezpośrednio, dorośli 2-3 łyżeczki dziennie, dzieci 1 łyżeczkę. Kuracja nie powinna trwać dłużej, aniżeli 3 miesiące, gdyż duża zawartość kwasów omega-6 szkodzi nam w nadmiarze. Po przerwie w stosowaniu możemy ponowić kurację, która z pewnością przyniesie nam same korzyści.

Zastosowanie kulinarne dla oleju z pestek dyni

Przede wszystkim olej powinien być podawany i spożywany na zimno, gdyż każda jego obróbka cieplna wytraca z niego najważniejsze minerały i witaminy. Olej z pestek dyni znajdzie zastosowanie, jako dodatek do sałatek i sosów, ogólne doprawienie smaku każdej potrawy. Ogranicza nas tylko wyobraźnia zwłaszcza, że olej doskonale komponuje się ze słodkimi przekąskami, w tym z lodami i sernikiem, a to głównie dzięki jego intensywnej owocowej nucie, która doskonale wzbogaca smak. Jest jeszcze jedno banalne zastosowanie dla oleju z pestek dyni, otóż maczanie w nim pieczywa. Zapewniamy Was, że jest to idealny sposób na przygotowanie pysznych przystawek do dania głównego. Olej bardzo dobrze się sprawdza, kiedy dodajemy go w ostatnie fazie, najlepiej wtedy, kiedy jedzenie jest już ułożone na talerzach. Należy pamiętać o umiarze, aby nie zdominować smaku.

Kupując olej wytłoczony z pestek dyni należy wybierać tylko ten, który jest w 100% naturalny, tłoczony na zimno i nierafinowany. Olej powinien być w butelce z ciemnego szkła, a jego przechowywanie powinno być w miejscu suchym i pozbawiony nasłonecznienia, ważne również, aby temperatura nie przekraczała 20 stopni. Możemy również przechowywać go w lodówce, jednak wtedy jego struktura ulegnie zgęstnieniu, natomiast kilka chwil po wyjęciu powróci do oryginalnej konsystencji. Olej po otwarciu zachowuje swoją świeżość przez trzy miesiące.

Domowy sposób na swój własny olej z nasion dyni

A co powiecie na domowe tłoczenie oleju? Wbrew pozorom nie jest to rzecz skomplikowana, a w zamian otrzymujemy w 100% zdrowy olej pozbawiony wszelkich konserwantów. Z pomocą przychodzi tutaj domowa prasa do oleju firmy Wartmann. Model WM-2002OP oferuje, aż 7 programów tłoczenia, każdy dostosowany do konkretnych typów składników, z których zamierzamy wytłoczyć olej. Co najważniejsze olej tłoczony jest na zimno, tzn. temperatura wytwarzana podczas procesu tłoczenia nie przekracza 35 stopni, a jak wiemy od stopni 40 następuje wytracanie najważniejszych zdrowotnych składników z surowca.

Tłocząc swój własny olej z pestek dyni, przede wszystkim należy się zaopatrzyć w świeże pestki i najlepiej, jeżeli będziemy nabywać je prosto u sprawdzonego źródła. Wtedy zyskujemy pewność, że produkt jest hodowany właściwie, bez użycia szkodliwych chemikaliów. Z resztą wszystkie owoce i warzywa przez nas kupowane powinny pochodzić bezpośrednio od hodowców.

Domowa prasa do oleju do wspaniały sposób na produkcję własnych mieszanek smakowych olejów. Do świeżo wytłoczonego oleju z pestek dyni możemy dodać różne przyprawy, które jeszcze bardzie wzmocnią i tak już intensywny smak. Co najważniejsze tak wytłoczony olej, zachowuje wszelkie swoje wartości odżywcze i pozbawiony jest wszelkich szkodliwych dla organizmu konserwantów.

Sam proces tłoczenia w prasie do oleju jest banalnie prosty. Z poziomu panelu sterowania wybieramy interesujący nas program i dodajemy do podajnika nasz surowiec, w tym przypadku pestki dyni, ale również możemy mieszać składniki, by stworzyć cudowne mieszanki. Prasa posiada dwa wyloty, z czego jeden jest do powstałego oleju, a drugi na wytłoczyny, które możemy wykorzystać w postaci posypki na desery, bądź, jako baza pod mąkę. W zestawie znajdziemy dwa pojemniki.

Podsumowanie

Zastosowanie dla oleju z pestek dyni jest naprawdę nieograniczone. Możemy używać go, jako dodatku do potraw, stosować bezpośrednio na skórę, czy to w postaci balsamu, czy po dodaniu cukru, jako peelingu. Najważniejsze, jednak zastosowanie to bezpośrednia zdrowotna kuracja wzmacniająca nasz organizm. Jak wspomnieliśmy wcześniej olej wyciśnięty z pestek dyni posiada szereg zdrowotnych właściwości, właśnie dzięki bardzo bogatemu składowi pełnemu witamin i minerałów. Stosując olej z pestek dyni musimy pamiętać o regularności, gdyż tylko wtedy osiągniemy wymarzone wyniki. Spożywanie tego oleju szczególnie przeznaczone jest dla osób mających osłabioną odporność, w tym ludzi chorujących przewlekle na choroby serca, układu oddechowego, czy też zmagających się z nowotworem. Spożywanie oleju wspomaga również przemianę materii, czym wspomaga proces odchudzania się. Olej stosowany zewnętrznie wzmacnia naszą skórę, łagodzi objawy chorób skórnych i przyspiesza gojenie się ran. Olej stosowany jest również na pasożyty.

W sklepach znajdziemy olej w 100% zdrowy, tłoczony na zimno i nierafinowany, jednak największą pewność zdrowotności przyniesie nam olej tłoczony w domu, co umożliwia domowa prasa do oleju. Tak wytłoczony olej z pestek dyni jest gwarancją bogactwa minerałów i witamin.

Pisząc o wszelkich pozytywnych aspektach „zielonego złota” zapomnieliśmy bardziej podkreślić jedną niezwykle ważną rzecz, mianowicie jego bogactwo smaku. Po prostu wszystkie potrawy, które „doprawimy” olejem wytłoczonym z pestek dyni, smakują lepiej! Sam olej posiada owocowo-orzechowy aromat o intensywnym smaku, dlatego dodając go do potraw nie wolno przesadzić. Musimy pamiętać, by olej podawać tylko zimno, gdyż każda obróbka cieplna pozbawia go najważniejszego, czyli witamin i niezbędnych minerałów, ale również osłabia jego aromat.

Prasa do tłoczenia oleju na zimno