Wiele z nas stara się walczyć z nadmiarem kilogramów, często nieskutecznie. Coraz częściej szuka się cudownych diet lub środków, które znacząco przyspieszą proces odchudzania. Prawda jest jednak taka, że redukcja kilogramów to długi etap składający się w wielu czynników, w tym diety i ćwiczeń fizycznych. W obecnym świecie pełnym zanieczyszczeń powietrza, nowych alergii, wirusów i bakterii warto zadbać o siebie i wzmocnić nasz organizm. Jednym z elementów w walce z nadwagą, który w znacznym stopniu może nam pomóc, są warzywa, a dokładniej mówiąc soki warzywne.
Soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej
Zaleca się dzienne spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw, jednak często zwykle brakuje nam czasu na ich przyrządzenie, a nie zawsze mamy ochotę na konsumpcję surowych warzyw. Tutaj z pomocą przychodzi wolnoobrotowa wyciskarka do soków, w której przyrządzimy bardzo pyszne warzywne soki. Co więcej, takie smaki są o wiele bardziej sycące i smaczne. Dzięki wolnym obrotom wałka miażdżącego warzywa nie wytwarza się duże ciepło, dzięki czemu zachowujemy wszystkie wartości odżywcze i witaminy danego warzywa. Możemy również mieszać ze sobą składniki, co pozwala na przyrządzenie niezwykłych koktajli warzywnych, a przede wszystkim na dostarczenie naszemu organizmowi ogromu minerałów i witamin. Dzięki wolnoobrotowej wyciskarce zaoszczędzimy czas i nauczymy naszych najbliższych zdrowych nawyków żywieniowych. W naszym sklepie znajdą Państwo szereg modeli wolnoobrotowych wyciskarek, spełniających najwyższe standardy w wyciskaniu soków.
Odchudzające soki warzywne z wyciskarki
Z racji możliwości składników w przygotowaniu soku w wyciskarce, możemy stworzyć kompozycje wspierające różne metabolizmy w naszym organizmie i wzmacniające go. Odchudzanie to odwieczny problem, który przypomina walkę z wiatrakami, zwłaszcza, gdy uniemożliwia to nasz styl życia i ciągły brak czasu. Dzięki wolnoobrotowej wyciskarce bez żadnych problemów stworzymy sok, który będzie wspierał nasz proces odchudzania, w tym przyspieszał procesy trawienne i zaspokajał nasz apetyt. Należy, jednak pamiętać, że samo picie soków warzywnych nie zagwarantuje nam dużego spadku wagi i ważnym jest, aby zrezygnować, bądź ograniczyć spożywanie cukru, przetworzonego jedzenia oraz słonych przekąsek. Warto również zadbać o zwiększenie kondycji fizycznej, poprzez ćwiczenia i spacery. W tym artykule podamy kilka przepisów na odchudzające soki warzywne.
Sok pomidorowy – przepis
Pomidory są bogate w witaminę C, która posiada szereg wspaniałych właściwości, a jedną z nich jest wspomaganie redukcji tłuszczu w organizmie. Witamina C odpowiada za aktywację żelaza, które odpowiedzialne za transport tlenu, niezbędnego w procesie spalania tłuszczu w komórkach organizmu. Witamina C w zajmuje to samo miejsce w komórkach, co glukoza i jeżeli jest więcej witaminy, blokuje w ten sposób wysyłanie przez glukozę informacji do wątroby o konieczności produkcji tłuszczu zapasowego. Witamina również odpowiada za budowę silnej odporności.
Składniki:
- 4 pomidory
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- Garść bazylii
Warzywa należy umyć przed podaniem do wyciskarki. Wyciśnięty sok możemy odrobinę przyprawić solą i pieprzem. Możemy również do wyciskania dodać pół ostrej papryczki, by zaostrzyć smak.
Sok z buraków – przepis
Burak to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw, owszem często w święta zajadamy się barszczem, lecz stosunkowo rzadko częstujemy się samym burakiem. Na szczęście sytuację ratują wyciskarki wolnoobrotowe, które przywróciły burakom wysoki status, poprzez przyrządzane z nich soki? Dlaczego burak? Otóż buraki posiadają bardzo mało kalorii, a przy tym bogate są w błonnik, który zapewnia prawidłową pracę jelitom, przyspiesza przemianę materii i usuwa z organizmu szkodliwe składniki, co znacząco pomaga całemu procesowi zrzucenia wagi. Burak również jest pełen witaminy C, potasu, żelaza, wapnia, cynki i witamin B6, A, E i K. Z racji tego, że sok buraczany wychodzi dosyć gęsty i ma specyficzny smak, można rozcieńczyć wodą albo stworzyć kompozycję smakować mieszając ze sobą kilka gatunków warzyw.
Składniki:
- Burak
- Ogórek zielony
- Łodyga selera naciowego
- Marchewka
- Natka pietruszki
Wszystkie składniki należy umyć i w zależności od posiadanej wyciskarki wolnoobrotowej większe warzywa pokroić. Wyciśnięty sok możemy doprawić wedle uznania i wypić od razu.
Sok z ogórka zielonego – przepis
Ogórek zielony to jedno z najpopularniejszych warzyw, szczególnie w okresie letnim, gdyż w ponad 95% składa się z wody i znakomicie gasi pragnienie. Jednak większość z nas popełnia podstawowy błąd i obiera ze skórki to warzywo, a to właśnie w niej znajdują się sterole, które skutecznie usuwają z organizmu złe cholesterole. Dlatego przygotowując sok z zielonych ogórków, nie obieramy ich! Ogórki posiadają w sobie niewielką ilość witamin A, C, K i B, a także minerałów; potas, magnez, fosfor i manga, z racji posiadania dużej ilości wody. Ogórki natomiast są źródłem bogaty w związki zasadowe, które mają niesamowite właściwości odkwaszające organizm. Ogórek zielony jest wykorzystywany w procesie odchudzania z racji właściwości wspomagających procesy trawienne, przyspieszają spalanie nadmiaru kalorii oraz usuwają z organizmu nadmiar wody i toksyny.
Przepis:
- 2 duże ogórki zielone
- 100 g sałaty lodowej
- Ćwiartka cebuli czerwonej
- Garść świeżego oregano
- Pieprz i sól do smaku
Ogórki zielone myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy na drobniejsze części, oregano i sałatę lodową myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki. Po wytłoczeniu soku możemy go doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Najlepiej podawać schłodzony.
Sok z jarmużu – przepis
Jarmuż stosunkowo niedawno zyskał popularność, głównie dzięki weganom. Jego wspaniałe właściwości bardzo korzystnie wpływają na szereg metabolizmów w naszych organizmów, poleca się go również włączyć do diety odchudzającej. Liście jarmużu pełne są witamin, z czego witaminy C znajdziemy tutaj więcej, aniżeli w pomarańczy. Szklanka liści jarmużu zapewnia nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Oprócz tego warzywo to jest pełne witaminy K, E i B oraz kwasu foliowego. Dominującym minerałem w tym warzywie jest wapń, warto zaznaczyć, że jest go więcej, niż w mleku, dlatego zaleca się go osobą uczulonym na produkty mleczne. Znajdziemy tutaj również pokaźne ilości żelaza oraz fosfor, cynk i sów. Jarmuż jest doskonałym dodatkiem do wszystkich soków warzywnych i owocowych, właśnie z racji bogactwa witamin i minerałów.
Przepis:
- 200 g jarmużu
- 2 marchewki
- 2 jabłka
Wszystkie składniki należy umyć, a następnie kroimy na mniejsze kawałki marchewki i jabłka, pozbywając się pestek. Do wyciskarki wkładamy jarmuż, jabłka i marchewki na przemian i zaczynamy wyciskanie. Powstały sok należy od czasu do czasu przemieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Podsumowanie
Warzywa to wspaniałe źródła bogate w witaminy i minerały, a przy tym są małokaloryczne, czyli doskonale sprawdzają się, jako uzupełnienie naszej diety. Należy pamiętać, że przygotowane soki z warzyw nie mogą stanowić jedynych posiłków, gdyż niedobór potrzebnych kalorii w ciągu dnia jest równie niekorzystny, jak jego nadmiar. Przygotowując soki możemy mieszać ze sobą warzywa, ale również mieszać je z owocami, oczywiście musimy wybierać te o niskiej zawartości cukrów, bądź też dodawać ich śladowe ilości. Zwróćmy również uwagę na ilość witamin i minerałów w składnikach, aby nasze soki nie były pełne kilku witamin, gdyż ich nadmiar może być szkodliwy dla naszego organizmu. Odchudzając się należy pamiętać o systematyczności i silnej woli, ponieważ tylko konsekwencja swoich wyborów i czynności doprowadzi nas tam, gdzie chcemy zmierzać. Soki z warzyw to również wspaniały sposób na wpojenie naszym najmłodszym pociechą zdrowych nawyków żywieniowych, bo nie oszukujmy się dzieci nie przepadają za warzywami. Robiąc soki warto kupować warzywa od sprawdzonych dostawców, u których macie pewność zastosowania ekologicznej i zdrowej uprawy.