Przejdź do treści

Sok z czarnej porzeczki z wyciskarki. Sprawdź przepis, właściwości i przeciwwskazania

Czarna porzeczka wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który łączy w sobie nuty kwaśne i słodkie. Jest to owoc o wielu właściwościach prozdrowotnych, który warto włączyć do swojej diety. Co takiego kryją w sobie te czarne kuleczki?

Sok z czarnej porzeczki

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są właściwości soku z czarnej porzeczki
  • jak zrobić sok z czarnej porzeczki
  • sok z czarnej porzeczki – z wyciskarki czy z przepisu “babcinego”?
  • jakie są przeciwwskazania do spożywania soku z czarnej porzeczki?

Właściwości soku z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka jest owocem z rodziny agrestowatych, doskonale znanym w Polsce. Nie jest kapryśna w uprawie, dlatego jest jednym z ulubionych owoców każdego działkowca. Jej historia na naszym kontynencie sięga aż XV wieku, kiedy z pasją była uprawiana m.in. we Francji i Skandynawii. Należy do owoców o fenomenalnym wpływie na nasze zdrowie – z tego względu warto jeść ją garściami lub… pić.

Właściwości soku z czarnej porzeczki nie sposób przecenić. Zaledwie w 100 gramach owoców czarnej porzeczki znajdziemy 181 mg witaminy C, co przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę o ponad 250%. To nawet czterokrotnie więcej niż w porównywalnej ilości pomarańczy i przekłada się na dosłownie kilka łyżek soku. W czarnej porzeczce znajdziemy także flawanoidy o właściwościach detoksykacyjnych, rutynę, antyocyjany i kwercetynę. Oprócz tego ten niepozorny owoc zawiera mnóstwo kwasów fenolowych o właściwościach przeciwzakrzepowych i przeciwzapalnych – z tego względu osoby chorujące na dolegliwości układu krwionośnego powinny się bliżej z nią zaprzyjaźnić.

To jednak nie wszystko. Badania potwierdzają, że właściwości soku z czarnej porzeczki obejmują także korzystny wpływ na zdrowie oczu. Minerały i mikroelementy zawarte w porzeczce zwiększają przepływ krwi do gałek ocznych, ponadto poprawiają widzenie i zapobiegają rozwojowi jaskry. Czarna porzeczka

Sok z czarnej porzeczki jest także wspaniałym wsparciem w pielęgnacji – jego regularne spożywanie wzmacnia włosy, zapobiega chorobom skóry głowy w tym łupieżowi, redukuje wypadanie włosów. Owoce czarnej porzeczki posiadają zdolność do stymulowania produkcji włókien kolagenowych, odpowiedzialnych za elastyczność i jędrność skóry. Składniki odżywcze w nich zawarte pozytywnie wpływają na barierę hydrolipidową skóry i zapobiegają pękaniu naczynek krwionośnych. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów czarna porzeczka jest także owocem młodości – niweluje działanie wolnych rodników i spowalnia naturalne procesy starzenia się skóry.

Wszyscy miewający problemy trawienne również skorzystają na włączeniu czarnej porzeczki do swojego jadłospisu – ze względu na wysoką zawartość błonnika, owoc ten usprawnia metabolizm, pobudzając ruchy perystaltyczne jelit. W tym przypadku warto mieć jednak na uwadze, że błonnik zawarty jest głównie w skórce czarnej porzeczki – dlatego jeśli zależy nam konkretnie na tej właściwości owocu, powinniśmy ją spożywać w całości, a nie w formie soku. Z tego też względu czarna porzeczka jest częstym dodatkiem do mięs i tłustych serów – szczególnie w tradycyjnej kuchni francuskiej doceniono jej właściwości wspomagające naturalne procesy metaboliczne. Trzeba też przyznać, że fenomenalny smak czarnej porzeczki świetnie komponuje się z wytrawnymi potrawami.

W tradycyjnej medycynie czarna porzeczka głównie wykorzystywana jest jako wsparcie dla układu odpornościowego – przygotowywanie latem przetworów na zimę przez długie wieki obejmowało również przetwarzanie czarnej porzeczki. Dodawanie soku z tego owocu do herbaty lub picie go samodzielnie miało za zadanie przyspieszyć rekonwalescencję w czasie zachorowania na przeziębienie. Ponieważ faktycznie czarna porzeczka wykazuje takie właściwości, sok z tego owocu dodawany jest do syropów, tabletek na gardło i innych preparatów aptecznych stosowanych w czasie przeziębienia czy grypy.

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki?

Czarna porzeczka jest wdzięcznym owocem, jeśli chodzi o wykonywanie przetworów. Idealnie sprawdza się w charakterze dżemów, konfitur, a także soków – w tym również przygotowywanych bez cukru, do czego gorąco zachęcamy.

Aby wykonać sok z czarnej porzeczki, należy zaopatrzyć się w owoce i czystą, najlepiej przefiltrowaną wodę. Zwróćmy uwagę na to, aby owoce były dojrzałe i nie spleśniałe – jeśli nie mamy własnych owoców “prosto z krzaczka” zaopatrujmy się w nie u sprawdzonych handlarzy na targu, najlepiej z samego rana. Po całym dniu leżenia w kobiałkach w cieple te drobne owoce mogą się psuć.

Kierując się wskazówkami doświadczonych osób, owoce czarnej porzeczki należy zrywać gdy jest sucho i przy słonecznej pogodzie – wtedy podobno mają najbardziej wyrazisty smak i aromat.

Do wykonania soku można użyć wyciskarki do soków wolnoobrotowej, sokownika lub po prostu garnka i durszlaka. Ten ostatni sposób jest najmniej wygodny, chociaż oczywiście przez lata był jedyną dostępną metodą przygotowywania przetworów. Najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe, takie jak te marki Kuvings, nie tylko pozwalają na zachowanie wszystkich właściwości owoców, ponieważ ich nie podgrzewają, ale też są wygodne i czyste w użyciu. Przygotowanie soku z czarnej porzeczki z wyciskarki zajmuje parę chwil, a sprzątanie jest banalnie proste.

Wyciskarki wolnoobrotowe do soków Kuvings

Zobacz wszystkie

Przepis na sok z czarnej porzeczki z wyciskarki

  1. Owoce czarnej porzeczki należy dokładnie przebrać i wypłukać pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Owoce wsypać do wyciskarki i wycisnąć sok zgodnie ze specyfikacją producenta.
  3. Przygotowany sok, jeśli nie jest przefiltrowany, można przecedzić na sitku.
  4. Sok zlewamy do butelek, zakręcamy i pasteryzujemy dowolną metodą (w piekarniku, garnku z wrzątkiem).
  5. Butelki z sokiem mogą być przechowywane nawet przez kilka lat – pod warunkiem, że są szczelnie zamknięte, a wieczka “zassane” (są wklęsłe).

Przepis na sok z czarnej porzeczki z wyciskarki – z nowoczesnym twistem

Wszystkie kroki przygotowania soku są takie same, jak powyżej. Zmiana polega na dodatkowym urozmaiceniu smaku soku z czarnej porzeczki dodatkiem mięty, którą wrzucamy do wyciskarki w tym samym czasie, co owoce. Warto zadbać o to, aby liście mięty były świeże, młode i jędrne – pozbawione zażółceń i plamek, które mogą wskazywać na chorobę grzybową. Pamiętajmy, że sok z czarnej porzeczki z wyciskarki jest najlepszy ze względów zdrowotnych – w ten sposób pozyskany sok jest bogaty we wszystkie witaminy i mikroelementy, które zawierają surowe owoce.

Przepis babciny na sok z czarnej porzeczki z cukrem

Przepis ten, chociaż zdecydowanie nie należy do najzdrowszych, warty jest wspomnienia ze względów sentymentalnych. Niektórym osobom może przypomnieć dzieciństwo i chwile spędzone u babci na wakacjach. Należy mieć jednak świadomość, że podgrzewanie owoców czarnej porzeczki, jak również zasypywanie ich cukrem, niweluje niemal całkowicie ich prozdrowotne właściwości – większość witamin, jak chociażby witamina C, ulega rozkładowi w wysokich temperaturach.

  1. Owoce czarnej porzeczki przepłukać, potrząsać na sitku, aby pozbyć się wody, przesypać do garnka i zalać wodą. Płynu powinno być mniej więcej tyle, ile waży połowa owoców przygotowanych na przetwory.
  2. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez kilka minut, raz po raz mieszając.
  3. Po krótkim przestudzeniu sok odsączyć przez sitko, a zlany w ten sposób sok przelać do wyparzonych wcześniej butelek czy słoików. Aby sok mógł być przechowywany długo, należy je oczywiście zapasteryzować – podobnie jak przy innych metodach pozyskiwania soku, również tutaj metoda pasteryzacji jest dowolna.

Przeciwwskazania – czy wszyscy mogą pić sok z czarnej porzeczki?

Lista przeciwwskazań do spożywania czarnej porzeczki nie jest długa i obejmuje głównie problemy gastryczne, takie jak nadkwasota czy choroba wrzodowa dwunastnicy i żołądka. Sok z czarnej porzeczki powinny pić w umiarkowanych ilościach osoby ze skłonnością do zakrzepicy żylnej – do właściwości porzeczki należy zwiększanie krzepliwości krwi, dlatego trzeba ją dawkować, jeśli występują u nas takie problemy.

Przeciwwskazania do spożywania soku z czarnej porzeczki obejmują także ostre stany zapalne wątroby. Warto pamiętać, że sok z czarnej porzeczki może dla niektórych być silnym alergenem – dlatego u małych dzieci poleca się wprowadzać porzeczkę stopniowo, obserwując jak jest tolerowana przez malucha. Czarna porzeczka może być spożywana przez kobiety w ciąży (podobnie jak i sok z czarnej porzeczki), ale również z zastrzeżeniem, że jeśli pojawią się dolegliwości ze strony układu trawiennego lub wysypka, konieczne jest jej wykluczenie z diety.

Sok z czarnej porzeczki może w sporadycznych przypadkach powodować rozwolnienia, ale najczęściej można temu zapobiec, spożywając go do posiłku lub po posiłku. Osoby ze szczególnie wrażliwym przewodem pokarmowym powinny mieć to na uwadze.

Podsumowanie – właściwości soku z czarnej porzeczki

Owoce czarnej porzeczki cenione są przez specjalistów żywienia i lekarzy ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Wśród nich wymienia się przede wszystkim:

  • wysoką zawartość witaminy C
  • wysoką zawartość flawanoidów i kwasów fenolowych
  • efektywne wsparcie dla układu immunologicznego
  • pozytywny wpływ na narząd wzroku
  • pozytywny wpływ na kondycję włosów i skóry

Z tego też względu zaleca się spożywanie soku z czarnej porzeczki osobom:

  • o obniżonej odporności oraz wszystkim w czasie zwiększonego ryzyka zachorowań na różnorodne infekcje układu oddechowego
  • dbającym o swoją prezencję, którym zależy na gładkiej, promiennej skórze, mocnych włosach i cerze pozbawionej zmarszczek
  • osobom spędzającym długie godziny przed ekranem komputera
  • cierpiącym na choroby układu krwionośnego
  • seniorom.

Czarna porzeczka jest dostępna w okresie wakacyjnym niemal na każdym stoisku targowym – warto zaopatrzyć się w nią w dużych ilościach w sezonie i poświęcić chwilę czasu na wykonanie zdrowych, domowych przetworów. Wyciskarka wolnoobrotowa sprawdzi się w celu przygotowania pysznych soków i pozwoli zachować wszystkie charakterystyczne dla czarnej porzeczki właściwości.

Sok z czarnej porzeczki może być pity samodzielnie, jako dodatek do wody gazowanej lub herbaty. Sprawdza się także do nasączania ciast i herbatników. Może być podawany dzieciom (jeśli nie mają alergii na czarną porzeczkę) i doskonale się przechowuje. Przeciwwskazania do spożycia czarnej porzeczki są nieliczne.

Reasumując, czarna porzeczka jest prawdziwą bombą witaminową, na dodatek niedrogą i powszechnie dostępną w sezonie. W przeciwieństwie do importowanych owoców, jeśli kupowana jest ze sprawdzonych źródeł, pozbawiona jest szkodliwych chemikaliów. Uprawiana lokalnie i odporna na trudności pogodowe, porzeczka nie wymaga intensywnego nawożenia. Dzięki temu, samodzielnie pozyskując z niej sok i wykonując różnorodne przetwory, dajemy sobie i bliskim samo zdrowie!

Wyciskarki wolnoobrotowe do soków

Zobacz wszystkie