Przejdź do treści

Sok z dyni z wyciskarki na zimę. Sprawdź przepis i właściwości

Dynia to niezwykle popularne warzywo, choć z biologicznego punktu widzenia to owoc, które popularne jest na całym świecie. Najczęściej spotykamy cztery jej odmiany, a mianowicie: zwyczajna, olbrzymia, hokkaido i piżmowa. W Polsce najczęściej uprawiane są dwie pierwsze z nich.

Soki z dyni

Dynię każdy z nas zna i głównie kojarzy się nam z okresem jesiennym, głównie za sprawą Halloween, jednak nie zawsze gości w naszej kuchni, a to poważny błąd. Dynia znakomicie komponuje się z wieloma potrawami i znacząco wzbogaca ich smak. Aromat dyni może się różnić w zależności od odmiany, lecz głównie przeważa słodki smak, choć znajdzie się również odmiana o orzechowej nucie. Co najważniejsze, dynia, jako nie liczne warzywo nie traci swych wartości odżywczych przy obróbce cieplnej. Z dyni możemy przyrządzić zupę, puree, usmażyć, grillować, a nawet ukisić i marynować. Dynia bardzo dobrze współgra z wyrazistymi przyprawami, takimi jak: imbir, chili, papryka czy goździki. Dynia oprócz wspaniałych walorów smakowych posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

Historia dyni w Europie

Dynia trafiła do Europy z Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej już w XV wieku, przywieziona przez słynnego odkrywcę, Krzysztofa Kolumba. Zachowały się, jednak zapiski, który mówią o tym cudownym owocu wykorzystywanym przez greckich uczonych, jako środek na zaparcia, a słynny polityk rzymski Lukullus częstował swych gości smażoną dynią w miodzie. Prawdziwą popularność w Europie dynia zdobyła w XVI wieku, kiedy została masowo uprawiana w całej Europie. Warzywo to gościło na stołach zarówno u możnych, jak i biednych. Szybko odkryto również cudowne właściwości pestek dyni, których używano, jako środka zwiększającego potencję u mężczyzn.

W Polsce dynia była znana pod nazwami: korbol, bania, garbuz lub harbuz. Co ciekawe podobnie, jak w pozostałych krajach Europy dynia była chętnie spożywana zarówno przez chłopów, jak i szlachtę.

Zdrowotne właściwości soku z dyni

Jeżeli nie posiadamy zdolności kulinarnych, bądź po prostu brakuje nam czasu na gotowanie, istnieje inny sposób na włączenie dyni do naszej diety. W bardzo prosty sposób możemy przyrządzić sok z dyni, używając do tego celu wolnoobrotowej wyciskarki do soków. Taki sok z dyni zachowuje przy tym wszystkie jej zdrowotne właściwości, co więcej możemy dodawać różne składniki, tworząc bardzo pyszne i co najważniejsze zdrowe soki. Przyjrzyjmy się, co skrywa w sobie sok z dyni.

Im więcej miąższu i im bardziej intensywny kolor pomarańczowy, tym więcej witamin i minerałów jest w nim zawartych, a jest ich naprawdę sporo.

Dynia to przede wszystkim witamina A i C, których zawiera stosunkowo dużo. Znajdziemy w niej również witaminy B2 i B6, witaminy E i K, oraz minerały takie, jak: magnez, fosfor, wapń, cynk, żelazom tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. Wszystkie te elementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dynia posiada również dużo błonnika, przy czym jest niskokaloryczna, dlatego też znacząco sprzyja wszelkim procesom zrzucania wagi.

Sok z dyni przeciw nowotworom

Za intensywny pomarańczowy kolor dyni odpowiada barwnik roślinny, beta-karoten. Oprócz właściwości barwiących barwnik ten posiada spore zalety zdrowotne. Zalicza się on do karotenoidów, czyli wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Jako przeciwutleniacz hamuje rozrost komórek nowotworowych, blokując tym samy możliwość ewentualnych przerzutów choroby. Szereg przeprowadzonych badań udowodniło, że regularne spożycie soku z dyni może uchronić nas przez nowotworami przewodu moczowego, żołądka, czy też przed rakiem piersi, płuc i jelita grubego.

Sok z dyni a choroby serca

Wspomniany wyżej beta-karoten znacząco obniża poziomy złego cholesterolu, co w konsekwencji uniemożliwia mu tworzenie złogów w tętnicach. Dzięki temu unikniemy wielu chorób układu sercowego, w tym miażdżycy, udaru mózgu, a nawet zawału serca. Beat-karoten również doskonale reguluje poziom ciśnienia tętniczego, dlatego spożywanie dyni niweluje ryzyko nadciśnienia.

Dynia na poprawę wzroku

Jeszcze raz główna rolę odgrywa tutaj beta-karoten, który jest główną składową witaminy A, która z kolei doskonale wpływa na nasze oczy, a dokładnie na jakość widzenie w półmroku. To właśnie witamina A jest częścią barwnika obecnego w siatkówce oka. Regularne spożywanie dyniowych soków uchroni nas od osłabienia wzroku, szczególnie w starszym wieku. Potwierdzono, że składniki zawarte w dyni doskonale blokują rozwój zespołu suchego oka i chronią przed zaćmą.

Soki z dyni wspomagają proces odchudzania

Z racji niskiej kaloryczności i dużej zawartości błonnika spożywanie dyni szczególnie polecane jest wszystkim osobom przechodzącym terapię odchudzającą. Również duża ilość przeciwutleniaczy wspomaga ten proces, poprzez eliminację wolnych rodników i regularnemu odkwaszaniu organizmu. Spożywanie dyni w każdej postaci reguluje pracę jelit i doskonale wspiera florę bakteryjną w żołądku.

Nieograniczone korzyści płynące z pestek dyni

Dynia to nie tylko pyszny i zdrowy miąższ, ale również pestki, które bogate są w witaminy i minerały, dlatego nie wyrzucajmy ich. Jedzenie pestek dyni przynosi szereg korzyści prozdrowotnych. Przede wszystkim składniki w nich obecne regulują pracą moczowego i hamują rozrost prostaty, a także znacząco wzmacniają odporność organizmu. Z powodzeniem stosowane są również w terapiach odrobaczenia organizmu. Pestki należy spożywać surowe, bądź wytłoczyć z nich olej, który zachowuje wszelkie zdrowotne właściwości i jednocześnie znacząco wzbogaca smakiem wszelkie potrawy. Więcej o korzyściach płynących ze stosowania oleju z pestek dyni przeczytacie na naszym blogu.

pumpkin seed put in wooden bowl on white marble floor

Jak przyrządzić sok z dyni w wyciskarce wolnoobrotowej?

Zasada działania wyciskarki wolnoobrotowej jest banalnie prosta, a sama jej obsługa dziecinnie prosta. Wyciskarka wolnoobrotowa do soków składa się z komory podawczej, do której ląduje przygotowane przez nas produkty, często komora posiada dwa otwory, jeden na większe składniki i drugi na długie składniki, np. por. Następnie produkty popychane są do komory tłoczenia, w której znajduje się wałek ślimakowy wyciskający sok z owoców i warzyw. Producenci często dodają w zestawie ręczny popychacz, aby ułatwić podawanie składników.

Najnowsza wyciskarka wolnoobrotowa Hurom One Stop H-AI posiada specjalne popychadła, które automatycznie pobierają składniki, a specjalny drążek mieszający posiada dodatkowe ostrza, które tną produkty na mniejsze kawałki i tym samym jeszcze skuteczniej podają je do komory wyciskania. Wyciskany sok wypływa specjalnym otworem, który wieńczy korek niekapek, dlatego wrzucając składniki do wyciśnięcia możemy spokojnie odejść i po czasie zlać sobie wyciśnięty sok do naszego ulubionego naczynia. Drugi wylot przeznaczony jest na pulpę, którą możemy wyrzucić, bądź wykorzystać, jako posypkę.

Wyciskarka wolnoobrotowa Huron One Stop H-AI do soków

Jak widzimy cały proces wyciskania domowych soków jest banalnie prosty i co najważniejsze jest to najlepszy sposób na zachowanie wszystkich niezbędnych minerałów i witamin zawartych w warzywach i owocach, gdyż w środku urządzenie nie jest wydzielana duża temperatura, która jak wiemy zabija te elementy. Pora na kilka smacznych przepisów na sok z dyni z wyciskarki.

Przepis na sok z dyni z wyciskarki

Sok z dyni, jak już wcześniej wspomnieliśmy zachowuje wszelkie witaminy, dlatego jego spożywania dostarcza nam wszystko, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Soki dyniowe to świetny sposób na przemycenie dzieciom najważniejszych składników odżywczych, zwłaszcza, jeśli nie przepadają za warzywami. Przepis na pyszny sok jest banalnie prosty i wystarczy kilka składników.

Przepis na sok z dyni dla dzieci

Dobrze wiemy, że nasze dzieci przepadają za słodkościami i mimo, że owoce są ich pełne, wolą one zajadać się czekoladą. Ten przepis powstał właśnie z myślą o dzieciach, aby pod postacią słodkiego napoju przemycić im zdrowe minerały i witaminy, jednak jak znamy życie i nie jeden dorosły zachwyci się smakiem tego soku. Pamiętajmy, że szczególnie dzieci powinny przyjmować dziennie stałą porcję warzyw i owoców, które korzystnie wpływają na ich rozwój, dlatego doskonałym sposobem jest sok.

Do przygotowania tego soku potrzebujemy:

  • 400 g dyni
  • 2 gruszki
  • 1 melon zielony
  • Pół cytryny
  • 2 pomarańcze

Do wyciskarki wrzucamy dynię, pokrojone gruszki, nie musimy ich obierać, jednak warto pozbyć się gniazda nasiennego, obrane pomarańcze, pokrojony melon i pół cytryny i czekamy, aż wyciskarka przygotuje sok. To wszystko! Banalnie proste rozwiązanie na pyszny i zdrowy sok.

Przepis na sok z dyni na zimę

Okres jesienno-zimowy to czas zimna i niestety wszelakich nieprzyjemnych infekcji. Chcąc im zapobiec, warto wzmocnić naszą odporność, a nie ma nic lepszego od naturalnych składników. Dynia pełna jest znakomitych wartości prozdrowotnych, dlatego warto przyrządzać z niej soki. Skoro mamy przygotować sok z dyni na zimę to warto przyrządzić go tak, by miał właściwości rozgrzewające.

Składniki potrzebne do wyciśnięcia rozgrzewającego soku na zimę:

  • 400 g dyni
  • Dwa kawałki imbiru
  • Miód
  • Pieprz cayenne
  • Przyprawy korzenne

Mus z dyni wrzucamy do wyciskarki i następnie obieramy kawałki imbiru, co do ich wielkości wszystko zależy od preferencji, należy mimo wszystko pamiętać, że imbir ma bardzo intensywny smak. Najlepiej, żeby jego waga stanowiła połowę wagi dyni, czyli w tym przypadku 200 g. Powstały sok zlewamy i doprawiamy pieprzem, przyprawami korzennymi i miodem, w ten oto sposób stworzyliśmy rozgrzewający pełen witamin sok z dyni na zimę.

Przepis na sok z dyniowo-marchewkowy

Dynia znakomicie łączy się ze wszystkimi warzywami i owocami, dlatego mamy nieskończone możliwości w przygotowaniu soków. Jedną z nich jest przepis na pyszny sok dyniowo-marchwiowy, który tworzy tzw. bombę beta-karotenową, wspomagającą nasz organizm i korzystnie wpływającą na nasze zdrowie, naszą odporność, a także na kondycję naszej skóry i włosów.

Do przygotowania tego soku potrzebujemy:

  • 400 g dyni
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko

Składniki kroimy i wrzucamy do wyciskarki, koniec. Możemy zrezygnować z jabłka, jednak naszym zdaniem doskonale wzbogaca smak soku. Najlepiej podawać schłodzonym.

Ilość kombinacji przy tworzeniu soków dyniowych jest nieskończona i ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Z reguły przepisy potrzebne są na początku naszej drogi z wyciskarką do soków, bo gdy już ugryziemy, choć w tym przypadku bardziej wypijemy temat, sami zaczniemy tworzyć własne kompozycje zgodne z naszymi preferencjami smakowymi. My ze swojej strony zachęcamy, by każdy stworzony przez was sok, zawierał w sobie dynię, której wspaniałe zalety nie sposób wycenić.