Przejdź do treści

Soki wzmacniające odporność – jak przygotować?

Owoce i warzywa to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów. Można je spożywać na różne sposoby – surowe, gotowane, w postaci musów, konfitur i oczywiście soków. Obecnie produkowanie tych ostatnich jest niezwykle łatwe, szybkie i przyjemne – wystarczy wyciskarka wolnoobrotowa. Z jej pomocą stworzysz pyszne i pełnowartościowe soki wzmacniające odporność. Podpowiadamy, z czego i jak je przygotować!

Jaka wyciskarka do soków najlepsza?

Producenci wyciskarek do soków wychodzą naprzeciw trendom, a zarazem świadomości zdrowego stylu życia konsumentów i udoskonalają swoje produkty. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem, musisz przyjrzeć się parametrom urządzenia – m.in. liczbie obrotów, która powinna być jak najniższa, mocy, a także temu do jakich owoców i warzyw jest dedykowana. Niektóre lepiej sprawdzą się wyłącznie przy miękkich owocach, inne z kolei świetnie radzą sobie także z warzywami korzeniowymi, a nawet nasionami (np. wyciskarka wolnoobrotowa Hurom H100 czy Hurom One Stop). Dzięki temu zwiększy się wachlarz możliwości w zakresie soków, które możesz przyrządzić.

Obecnie największą popularnością cieszą się wyciskarki wolnoobrotowe, które wyciskają owoce dokładnie, pozostawiają mnóstwo witamin, enzymów i substancji odżywczych. Tego typu urządzenia znakomicie radzą sobie z owocami i warzywami włóknistymi, wyciskając z nich to, co najcenniejsze. Duży wybór wyciskarek wolnoobrotowych znajdziesz na www.zdrovi.pl! Sprawdź i wybierz najlepszą dla siebie z kategorii: wyciskarki pionowe lub wyciskarki jednoślimakowe poziome.

Czy soki rzeczywiście mogą wzmacniać odporność?

Szybkie tempo życia, brak czasu na regenerację organizmu, wszechobecne dodatki chemiczne w żywności, zanieczyszczone powietrze, zmienna temperatura – wszystko to wpływa na obniżoną odporność organizmu. Konsekwencje bywają przykre i uciążliwe – grypa, przeziębienie, dolegliwości bólowe, katar, zmęczenie. Wówczas tracimy chęci do aktywności, trudniej nam się skupić na pracy, a czasem musimy zrezygnować z niektórych działań. Warto więc podjąć zawczasu odpowiednie kroki i wzmocnić układ immunologiczny, odpowiadający za odporność organizmu.

Można to uczynić na wiele sposobów, ale najskuteczniejszym i bez wątpienia najlepszym dla zdrowia jest wdrożenie właściwiej, zbilansowanej diety. Ta powinna obfitować w witaminy i minerały. Sporo ich jest w naturze – owoce i warzywa są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, które eliminują z organizmu wolne rodniki, toksyny i tym samym wzmacniają odporność. Dodatkowo uzupełniają niedobory witamin i mikroelementów.

Najwięcej cennych składników zachowuje się, gdy nie poddajemy ich obróbce termicznej, dlatego warto je jeść na surowo bądź przyrządzać z nich soki. Odpowiednio dobrane kompozycje mogą poprawić samopoczucie, dodać energii, a nawet ograniczyć występującą dolegliwość. Poniżej przedstawiamy inspiracje, które pomogą Ci przyrządzić w wyciskarce wolnoobrotowej wartościowe i przepyszne soki!

5 pomysłów na soki wzmacniające odporność

  • Cytrynowo-imbirowy shot z kurkumą – w wyciskarce wolnoobrotowej umieść 2 cytryny oraz 2 cm korzenia imbiru. Wyciśnięty sok przelej do kieliszka, dodaj szczyptę kurkumy i wypij na raz. To dość kwaśny i intensywny smak, który jednak jest prawdziwym antidotum na przeziębienia, a przy okazji wspaniałym energetykiem!
  • Sok z żurawiny i jabłek – potrzebne składniki to dojrzałe jabłka i garść świeżej żurawiny. Całość należy wycisnąć w wyciskarce do owoców, a następnie w razie potrzeby można dodać nieco miodu. Owoce żurawiny uznawane są za najzdrowsze na świecie – bogata w witaminę C, żelazo i błonnik. Sok ten świetnie wpływa na układ moczowy, oczyszczając go z toksyn, ale też jest doskonałym probiotykiem, niszczy bakterie i chroni przed infekcjami.
  • Zielony sok mocy – składniki to szpinak, spirulina, jabłka, pomarańcze, imbir i limonka. Owoce należy wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej, a na koniec do uzyskanego soku dodać łyżeczkę spiruliny, która nada koloru i zwiększy wartość odżywczą koktajlu. Całość będzie bardzo bogata w sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, np. witaminy A, E, C oraz flawonoidy.
  • Cytrusowa bomba witaminowa – wykorzystaj ulubione cytrusy – np. grejpfruta, limonkę, pomarańcze, cytrynę. Owoce te obfitują w witaminę C i bioflawonoidy, dlatego świetnie radzą sobie z bakteriami i wirusami atakującymi organizm. Wystarczy umieścić je w wyciskarce do soków, a następnie ewentualnie dodać odrobinę miodu, jeśli sok okazałby się zbyt kwaśny.
  • Malinowe wzmocnienie – potrzebne składniki to maliny, burak, cytryna, mięta i imbir. Wrzuć składniki do swojej wyciskarki, a w razie potrzeby dodaj odrobinę naturalnego miodu. Maliny zawierają dużo magnezu, żelaza i wapnia, a także witaminy C, E i B. Buraki z kolei obfitują w żelazo, kwas foliowy oraz całą gamę witamin i minerałów. Kompozycja z cytryną, imbirem i miętą staje się kompletna i świetnie wpływa na cały organizm – zwiększa przyswajanie tlenu, poprawia pracę układu krwionośnego i sprzyja detoksykacji organizmu.

Podsumowując, soki wyciśnięte w wyciskarkach wolnoobrotowych są pełne witamin, które korzystnie wpływają na organizm. Dzięki temu podnosi się Twoja odporność, a także zachodzi detoksykacja. Wybierz odpowiednie owoce i przyrządź swoją bombę witaminową – przypływ energii i lepsze samopoczucie gwarantowane!