Przejdź do treści

Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?

To najbardziej wartościowe piękno pochodzi z natury. To z niej czerpiemy inspiracje i na jej łonie wypoczywamy, nabierając energii. Z natury pochodzi wszystko co zdrowe i dobre dla nas, dlatego coraz częściej chcemy tej natury we własnych domach. Jeżeli zależy nam na zdrowiu i bogatych w minerały produktach, idealnym rozwiązaniem będzie wyciskarka wolnoobrotowa do owoców i warzyw.

wyciskarka wolnoobrotowa

Szybko nie oznacza dobrze. Mimo, iż cały współczesny świat pędzi w zastraszającym tempie i my chcąc nie chcąc biegniemy wraz z nim, warto od czasu do czasu zwolnić i napić się pysznego, pełnego zdrowia soku. Główną zaletą wyciskarki wolnoobrotowej jest jej wolne tempo przyrządzania soku. Zapytacie pewnie dlaczego to takie wyjątkowe, skoro sokowirówka też przyrządza soki i to o wiele szybciej. Otóż soki robione przez sokowirówki są wodniste, mniej smaczne i pozbawione większej ilości wartości odżywczych, a co najważniejsze są krótkotrwałe, podczas gdy soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej można przechowywać do 48 godzin. Poniżej film demonstrujący zachowanie soków po upływie jednej godziny od przyrządzenia, po lewej sok z sokowirówki, po prawej sok, który przyrządziła wyciskarka wolnoobrotowa.

Zasada działania sokowirówek

Proces wyciskania soku w sokowirówce polega na rozdrabnianiu składników poprzez szybko obracające się ostrza (do 12000 obrotów na minutę), następnie produkty poddane są sile odśrodkowej, sok przedostaje się przez małe otwory w sicie. Niestety podczas wirowania sok zostaje napowietrzony, przez co szybko się utlenia, po przyrządzeniu soku należy wypić go od razu, gdyż szybko traci swoje wartości odżywcze. Jeżeli odstawimy przyrządzony sok w sokowirówce, już po kilkunastu minutach ulegnie rozwarstwieniu.

Często można usłyszeć, że główną przyczyną mniejszych ilości odżywczych minerałów w sokach powstałych w sokowirówkach jest wysoka temperatura wytwarzana przez wysokie minerały. Nic bardziej mylnego. Jak już wcześniej wspomniałem, główną przyczyną słabszej jakości soków w porównaniu do tych powstałych w wyciskarkach wolnoobrotowych jest oksydacja, czyli utlenianie produktu. Owoce i warzywa to oprócz witamin i minerałów, to także enzymy i to właśnie od ich ilości zależy nasza jakość soku. W niezależnych badaniach udowodniono, że ich zawartość w sokach zrobionych przez sokowirówki waha się w przedziale 30 – 50%, gdy w soku wyciśniętym przez wyciskarkę wolnoobrotową wartość ta oscyluje w okolicach 90%.

Zalety wyciskarek wolnoobrotowych

Przed chwilą przytoczyłem dane o ilości enzymów we własnoręcznie przyrządzonych sokach. Wyniki te zdecydowanie promują wyciskarki wolnoobrotowe, jeśli mowa o sokach pełnych smaku i zdrowia. Wyciskarka wolnoobrotowa to także inne zalety, jednak przede wszystkim zależy nam na wysokiej jakości soku. Wyciskarka do soków pomoże przygotować nam ulubione napoje nie tylko z owoców, ale także z warzyw, w tym z warzyw liściowych (sałata, jarmuż, szpinak, natka pietruszki), z czym sokowirówka sobie już nie poradzi. To główne różnice jakie ma sokowirówka wolnoobrotowa, a sokowirówka. No właśnie sokowirówka wolnoobrotowa? Coraz częściej można usłyszeć takie określenie, a to nic innego jak ukryta pod tą nazwą wyciskarka wolnoobrotowa. Sama nazwa to oksymoron, gdyż z zasady wirowanie jest szybkie, zatem nie istnieje coś takiego, jak sokowirówka wolnoobrotowa.

Wyciskarka do soku to obecnie najlepszy wybór. Osobiście polecam wyciskarki wolnoobrotowe pionowe. Zaletami takiej wyciskarki jest nowoczesny design, wysokiej jakości materiały, nie zajmuje dużo miejsca i co najważniejsze czyszczenie jej jest banalnie proste. Składa się z niewielu części, a ich demontaż i montaż jest bardzo łatwy, tak samo jak ich mycie. Samo działanie wolnoobrotowej wyciskarki jest niezwykle proste. Za wyciskanie soków odpowiada wałek ślimakowy, który obracając się 43 razy na minutę, miażdży składniki i popycha je na sito, wyciskając sok.wyciskarka do soków

Podsumowanie

Soki bogate w enzymy i witaminy to podstawa naszej diety. Stosuje się je również podczas zachorowań na raka, stają się wtedy bardzo ważnym źródłem witamin dla organizmu. Dlatego ważnym jest, aby przyrządzone soki rzeczywiście były bogate w owe minerały i witaminy. Wybierając wyciskarkę wolnoobrotową dostajecie gwarancję otrzymania wspaniałych soków. Należy jednak pamiętać, że wyciskarka do owoców wyciskarce nierówna, tak samo jak sokowirówka sokowirówce. Wybierając produkt proszę pamiętać, że będzie to urządzenie często przez was używane, dlatego ważnym jest, aby było wykonane z wysokiej jakości materiałów i przede wszystkim spełniało wasze wymagania. W końcu nie ma nic ważniejszego od waszego zdrowia!

Soki – alternatywne źródło enzymów

soki owocowe

Głównym źródłem enzymów są owoce i warzywa, dlatego zaleca się ich dzienne spożycie. Niestety enzymy ulegają zniszczeniu w temperaturze powyżej 56 stopni Celsjusza, stąd potrzeba spożywania ich na surowo. Rzadko udaje się nam pochłonięcie ok. 2 kilogramów świeżych owoców i warzyw dziennie, dlatego wspaniałą alternatywą stały się świeże soki, wyciskane w wyciskarkach wolnoobrotowych.

Co to są enzymy?

Enzymy trawienne produkuje trzustka. Odpowiadają one właśnie za trawienie i równomierne rozprowadzenie wartości odżywczych po organizmie. Wydzielanie enzymów trawiennych to nie główne zadanie tego organu. Trzustka w głównej mierze odpowiada za odporność czy naprawę uszkodzonych komórek. Przy braku odpowiedniej ilości enzymów, trzustka musi nadrabiać owe braki.
Enzymy to substancje, które odpowiadają za wszystkie reakcje chemiczne w naszym organizmie. Ich głównym zadaniem jest proces trawienny i odpowiednie rozłożenie oraz dostarczenie witamin i wartości odżywczych dla organizmu. Enzymy są składową naszej śliny, dlatego zaleca się, aby każdy kęs przeżuć około 40 razy, ponieważ proces trawienny zaczyna się już w naszych ustach.

Niestety szybki tryb życia, jak i przetworzone jedzenie w poważnym stopniu ograniczają ilość dostarczanych enzymów do organizmu. Może to skutkować dolegliwościami żołądkowymi, zakwaszeniem organizmu, osłabieniem odporności, a w najgorszych przypadkach nowotworami.

Zaleca się, aby dostarczać jak najwięcej enzymów naszemu organizmowi. Głównym źródłem są surowe warzywa i owoce:

  • awokado zawiera lipazę, która wspomaga spalanie tłuszczów
  • ananas to źródło bromeliny, która odpowiada za trawienie białek, wzmacnia również nasz system odpornościowy
  • papaja zawiera papainę, która jest podobna do ludzkiej pepsyny, odpowiada za trawienie białek
  • grejpfrut zawiera enzymy spalające tłuszcz, ponadto reguluje gospodarkę węglowodanową oraz obniża ciśnienie krwi
  • figa zawiera enzymy wspomagające trawienie

Ponadto enzymy znajdziemy w miodzie i ziołach.

wyciskarki wolnoobrotowe

Soki – źródło enzymów

Mowa oczywiście o sokach powstałych przez proces wolnego wyciskania. Tylko takie soki gwarantują nam odpowiednią ilość enzymów. Dlaczego? Soki powstałe z wykorzystaniem wyciskarek wolnoobrotowych (w przeciwieństwie do sokowirówek) nie są poddane wysokim temperaturom, które jak wcześniej wspomniałem, niszczą enzymy. Więcej na temat różnic pomiędzy wyciskarkami wolnoobrotowymi, a sokowirówkami znajdziesz tutaj.

Najnowsze zalecenia mówią o dziennym spożyciu surowych warzyw i owocach w ilościach około 2 kilogramów. W praktyce jest to niemożliwe, dlatego wspaniałą alternatywą stają się soki wolno wyciskane. Na przyrządzenie 1 l. soku potrzeba około 2 kg. produktu, a samo przyrządzenie napoju nie dostarcza żadnych trudności, zwłaszcza, że producenci wyciskarek chwalą się tym, że nawet dzieci mogą obsługiwać ich urządzenia. Co więcej tak przygotowane soki można przechowywać w lodówce do 48 godzin, choć zalecane jest spożycie zaraz po przyrządzeniu.

Możemy przygotowywać soki jakie tylko chcemy, najlepiej tak dobierać produkty, aby tych enzymów jak najwięcej dostarczyć naszemu organizmowi. Po wypiciu już w przeciągu 15 minut nasz organizm przyswaja wszystkie enzymy, tym samym wspomagając trawienie i odciążając trzustkę.

Naturalny sposób na grypę

Najbardziej oczekiwaną porą roku jest wiosna. Przesyceni mrozem, śniegiem i brakiem słońca wprost nie możemy doczekać pierwszych ciepły dni w roku. Jest też inna przyczyna; koniec okresu grzewczego – koniec SMOGU! Nadejście ulgi, którą jest świadomość oddychania świeżym powietrzem, niestety nie wszędzie i nie zawsze. Jednak zanim zacznie się wiosna, pojawia się okres przejściowy, zwany inaczej przesileniem wiosennym. To czas, w którym bardziej odczuwamy zmęczenie, dopada nas senność, cierpimy na bóle głowy i mięśni, jednym słowem czujemy się fatalnie. Niestety stajemy się wtedy łatwym celem dla wszelkich wirusów i bakterii. Nie bez przyczyny przesilenia jesienne i zimowe zwane też są sezonami chorobowymi.

lekarz

Mamo, tato jestem chory!

 

Najlepiej wiedzą o tym rodzice, których pociechy przynoszą różne wirusy ze szkół i przedszkoli. Zachorowania to reakcja łańcuchowa. Z przedszkola dziecko przynosi do domu grypę, zaraża nią domowników, którzy roznoszą wirus dalej. Co roku należy przejść ochronne szczepienie, które mimo wszystko nie jest gwarancją zdrowia. Wirusy mutują, każdego roku mają inny skład, często bywają o wiele bardziej groźne. Z roku na rok wzrasta w Polsce liczba zachorowań na grypę lub na grypopodobne zaziębienia. Sezon grypowy liczony jest od września do sierpnia i tak na przełomie 2016/2017 roku odnotowano w Polsce ponad 4,8 mln. zachorowań. Natomiast od września 2017 roku do początku marca 2018 roku liczba ta przekroczyła 5 mln. Przełom lutego i marca, a nawet kwiecień to miesiące największej aktywności wirusów. Nasza podatność na zachorowania też jest dużo większa, zwłaszcza, że po okresie zimowym brakuje nam witamin i wartości odżywczych do wzmocnienia naszej odporności. Na poniższym wykresie doskonale można zaobserwować tendencję do zachorowań w poszczególnych miesiącach.wykres zachorowań

 

Sytuację w dużym stopniu pogarsza zanieczyszczone powietrze, oraz fakt, że coraz więcej osób neguje potrzebę stosowania szczepionek przeciw grypie. Nie ukrywajmy, że postęp cywilizacyjny ma bardzo duży wpływ na rozwój, czy nawet powstawanie chorób. No dobrze ale jak sobie radzić i skutecznie przeciwdziałać zachorowaniom? Przede wszystkim trzeba zadbać o aktywność fizyczną, odpowiednią dietę i wystarczającą ilość snu, zwłaszcza w okresie przesilenia. Przy problemach z katarem warto dodawać ostrej papryki do potraw, chore gardło złagodzi miód, w celach odpornościowych warto korzystać z leczniczych właściwości imbiru. Jednak to tylko środki doraźne, często i tak kończymy w łóżku poddani terapii antybiotykowej.

Naturalna eliminacja zagrożenia

 

Warto zadbać o całkowitą eliminację wszelkich zarazków, bakterii, wirusów i grzybów, zwłaszcza w swoim domu. Dom powinien być ostoją, oazą spokoju i bezpieczeństwa. Miejscem na to, co tylko dobre. Niestety w jego zakamarkach czają się nasi najgorsi wrogowie. Można zamówić całkowicie sterylne odkażanie swego domu, lecz to tylko chwilowe rozwiązanie i bardzo drogie, a problem znowu powróci. Dlatego najlepszym wyjściem jest zakup dobrego oczyszczacza powietrza z funkcją jonizacji. Cechy te spełnia marka Sharp i jego linia oczyszczaczy z jonizatorami opartymi na technologii Plasmacluster. Obowiązkowo odsyłam do zapoznania się z tą rewelacyjną technologią jonizacji.

Przecież głównie chodzi nam o zdrowie naszych najbliższych, a dzięki jonizatorowi oczyścimy dom z najgorszych drobnoustrojów. Nie są to puste słowa, jonizacja powietrza naprawdę jest skuteczna, ale tylko ta z technologią Plasmacluster, która gwarantuje jednakową ilość produkcji jonów dodatnich i ujemnych. Owa skuteczność jest poparta szeregiem badań i testów klinicznych, nic tutaj nie jest dziełem przypadku. Najważniejszy w tym wszystkim, jest fakt, że wszystko dzieje się w sposób całkowicie naturalny, pozbawiony jakichkolwiek skutków ubocznych.