Przejdź do treści

Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?

To najbardziej wartościowe piękno pochodzi z natury. To z niej czerpiemy inspiracje i na jej łonie wypoczywamy, nabierając energii. Z natury pochodzi wszystko co zdrowe i dobre dla nas, dlatego coraz częściej chcemy tej natury we własnych domach. Jeżeli zależy nam na zdrowiu i bogatych w minerały produktach, idealnym rozwiązaniem będzie wyciskarka wolnoobrotowa do owoców i warzyw.

Szybko nie oznacza dobrze. Mimo, iż cały współczesny świat pędzi w zastraszającym tempie i my chcąc nie chcąc biegniemy wraz z nim, warto od czasu do czasu zwolnić i napić się pysznego, pełnego zdrowia soku. Główną zaletą wyciskarki wolnoobrotowej jest jej wolne tempo przyrządzania soku. Zapytacie pewnie dlaczego to takie wyjątkowe, skoro sokowirówka też przyrządza soki i to o wiele szybciej. Otóż soki robione przez sokowirówki są wodniste, mniej smaczne i pozbawione większej ilości wartości odżywczych, a co najważniejsze są krótkotrwałe, podczas gdy soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej można przechowywać do 48 godzin. Poniżej film demonstrujący zachowanie soków po upływie jednej godziny od przyrządzenia, po lewej sok z sokowirówki, po prawej sok, który przyrządziła wyciskarka wolnoobrotowa.

Zasada działania sokowirówek

Proces wyciskania soku w sokowirówce polega na rozdrabnianiu składników poprzez szybko obracające się ostrza (do 12000 obrotów na minutę), następnie produkty poddane są sile odśrodkowej, sok przedostaje się przez małe otwory w sicie. Niestety podczas wirowania sok zostaje napowietrzony, przez co szybko się utlenia, po przyrządzeniu soku należy wypić go od razu, gdyż szybko traci swoje wartości odżywcze. Jeżeli odstawimy przyrządzony sok w sokowirówce, już po kilkunastu minutach ulegnie rozwarstwieniu.

Często można usłyszeć, że główną przyczyną mniejszych ilości odżywczych minerałów w sokach powstałych w sokowirówkach jest wysoka temperatura wytwarzana przez wysokie minerały. Nic bardziej mylnego. Jak już wcześniej wspomniałem, główną przyczyną słabszej jakości soków w porównaniu do tych powstałych w wyciskarkach wolnoobrotowych jest oksydacja, czyli utlenianie produktu. Owoce i warzywa to oprócz witamin i minerałów, to także enzymy i to właśnie od ich ilości zależy nasza jakość soku. W niezależnych badaniach udowodniono, że ich zawartość w sokach zrobionych przez sokowirówki waha się w przedziale 30 – 50%, gdy w soku wyciśniętym przez wyciskarkę wolnoobrotową wartość ta oscyluje w okolicach 90%.

Zalety wyciskarek wolnoobrotowych

Przed chwilą przytoczyłem dane o ilości enzymów we własnoręcznie przyrządzonych sokach. Wyniki te zdecydowanie promują wyciskarki wolnoobrotowe, jeśli mowa o sokach pełnych smaku i zdrowia. Wyciskarka wolnoobrotowa to także inne zalety, jednak przede wszystkim zależy nam na wysokiej jakości soku. Wyciskarka do soków pomoże przygotować nam ulubione napoje nie tylko z owoców, ale także z warzyw, w tym z warzyw liściowych (sałata, jarmuż, szpinak, natka pietruszki), z czym sokowirówka sobie już nie poradzi. To główne różnice jakie ma sokowirówka wolnoobrotowa, a sokowirówka. No właśnie sokowirówka wolnoobrotowa? Coraz częściej można usłyszeć takie określenie, a to nic innego jak ukryta pod tą nazwą wyciskarka wolnoobrotowa. Sama nazwa to oksymoron, gdyż z zasady wirowanie jest szybkie, zatem nie istnieje coś takiego, jak sokowirówka wolnoobrotowa.

Wyciskarka do soku to obecnie najlepszy wybór. Osobiście polecam wyciskarki wolnoobrotowe pionowe. Zaletami takiej wyciskarki jest nowoczesny design, wysokiej jakości materiały, nie zajmuje dużo miejsca i co najważniejsze czyszczenie jej jest banalnie proste. Składa się z niewielu części, a ich demontaż i montaż jest bardzo łatwy, tak samo jak ich mycie. Samo działanie wolnoobrotowej wyciskarki jest niezwykle proste. Za wyciskanie soków odpowiada wałek ślimakowy, który obracając się 43 razy na minutę, miażdży składniki i popycha je na sito, wyciskając sok.wyciskarka do soków

Podsumowanie

Soki bogate w enzymy i witaminy to podstawa naszej diety. Stosuje się je również podczas zachorowań na raka, stają się wtedy bardzo ważnym źródłem witamin dla organizmu. Dlatego ważnym jest, aby przyrządzone soki rzeczywiście były bogate w owe minerały i witaminy. Wybierając wyciskarkę wolnoobrotową dostajecie gwarancję otrzymania wspaniałych soków. Należy jednak pamiętać, że wyciskarka do owoców wyciskarce nierówna, tak samo jak sokowirówka sokowirówce. Wybierając produkt proszę pamiętać, że będzie to urządzenie często przez was używane, dlatego ważnym jest, aby było wykonane z wysokiej jakości materiałów i przede wszystkim spełniało wasze wymagania. W końcu nie ma nic ważniejszego od waszego zdrowia!