Przejdź do treści

Zalety wyciskarek wolnoobrotowych

Obecnie duży nacisk kładziemy na zdrowe odżywianie, aktywność, ekologię. Dzięki temu można poprawić swoje samopoczucie, zdrowie, figurę, a ponadto wspomóc planetę. Zamiast kupować soki pełne konserwantów w plastikowych opakowaniach, możesz pomocą wyciskarki wolnoobrotowej zrobić pyszny napój ze swoich ulubionych owoców w kilka chwil! Sprawdź, jakie jeszcze są zalety wyciskarek wolnoobrotowych i upewnij się, że jest to opłacalny zakup!

Wyciskarki wolnoobrotowe – charakterystyka

Świeżo wyciskany sok to świetny sposób na wzbogacenie diety w porcję witamin i mikroelementów. Dobroczynne składniki, spożywane w formie płynnej, wchłaniają się kilkukrotnie szybciej niż te jedzone w całości. Ważny jest jednak nie tylko efekt końcowy, ale również sposób przyrządzenia soku. Istotną rolę odgrywa więc wybór urządzenia, z pomocą którego je wyciskasz. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele urządzeń – wyciskarki ręczne, sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe. Z uwagi na szybkość, precyzję wyciskania i jakość soków, zajmiemy się tymi ostatnimi.

Najważniejsze zalety wyciskarek wolnoobrotowych

Wyciskarki wolnoobrotowe wyposażone są w specjalny wałek, który zamiast siekać, ostrożnie miażdży składniki, nie naruszając struktury komórkowej owoców i warzyw. Dzięki temu zachowuje się większa porcja cennych witaminy i mikroelementów, które odgrywają kluczową rolę w organizmie człowieka. Uzyskany sok ponadto zachowuje nasyconą barwę oraz naturalną gęstość, którą można regulować dzięki odpowiednim manetkom w niektórych urządzeniach – taką funkcjonalność ma np. wyciskarka wolnoobrotowa Hurom H100. Kolejne zalety to fakt, że podczas przygotowywania sok nie nagrzewa się, a do jego wnętrza nie dociera duża ilość powietrza. Wpływa to na trwałość, barwę i walory smakowe przyrządzonego napoju.

Z pomocą wyciskarek wolnoobrotowych, oprócz tłoczenia owoców i warzyw, możesz też podjąć się przetwarzania nasion, ziół czy ziaren. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się wyciskarki jednoślimakowe poziome, które charakteryzuje wielofunkcyjność. Z ich pomocą zrobisz mleczka roślinne (np. migdałowe czy sojowe), zmielisz ziarna (np. mak, siemię lniane), przygotujesz przyprawy (np. suszoną paprykę w proszku), przyrządzisz lody, sorbety, masło orzechowe, a nawet makaron! Przykładem takiego urządzenia jest wyciskarka Hurom DU Chef.

Wyciskarki wolnoobrotowe pionowe to natomiast znakomite rozwiązanie dla miłośników soków, którzy cenią oszczędność miejsca. Kompaktowe, niewielkie i lekkie urządzenia, o nienagannym designie i świetnych parametrach technicznych, bardzo dobrze sprawdzą się nawet w niewielkich kuchniach!

Czy wyciskarki wolnoobrotowe mają wady?

Wiele osób mocno waha się zanim podejmie decyzję o zakupie wyciskarki wolnoobrotowej. Najczęściej nie jest to spowodowane wątpliwościami odnośnie jakości soków, ale ceną. Te bywają znacznie wyższe niż ceny sokowirówek. Trzeba jednak pamiętać, że w wyniku tłoczenia z pomocą dobrych wyciskarek, uzyskamy znacznie więcej soku, a przy tym pełnego witamin. Wskutek wyciskania nic się nie marnuje. Otrzymujesz maksimum smaku, mnóstwo wartości odżywczych, a nawet pozostałości w postaci pulpy możesz wykorzystać – np. dodając ją do zupy-krem, musu owocowego czy jako pokarm dla gryzoni. Warto wziąć również pod uwagę to, że kupując wyciskarkę płacisz raz, a później jedynie dodajesz owoce ze swoje ogródka, straganu czy sklepu. Masz kontrolę nad tym co pijesz i nie wydajesz pieniędzy na gotowe soczki, które nie dość, że są dużo droższe (koszt produkcji, opakowania, transportu i pracy wszystkich osób w tym łańcuchu), to jeszcze ich jakość i skład często pozostawiają wiele do życzenia.

Soki możesz zabierać ze sobą do pracy, na spotkania ze znajomymi, popijać do śniadania, a nawet przechowywać dłuższy czas. Kiedy więc jest wysoki sezon na Twoje ulubione owoce, możesz ich przyrządzić sporą ilość, a następnie zapateryzować lub zamrozić. W czerwcu zrób soki z truskawek, w lipcu z brzoskwiń, w sierpniu z malin, a we wrześniu z jabłek. Z wyciskarką wolnoobrotową to szybkie, łatwe i nisko kosztowe! Kilogram jabłek to koszt ok. 2zł, z czego wyciśniesz ok. pół litra soku, z kolei w sklepie za buteleczkę soku bez konserwantów o pojemności 200ml musisz zapłacić ok. 4zł! Już dziś postaw na zdrowie!

Decydując się na zakup wyciskarki wolnoobrotowej musisz poświęcić nieco środków, jednak bez wątpienia będzie to opłacalna inwestycja! Stawiasz na siebie i swoje zdrowie, a w dłuższej perspektywie zakup się zwróci. Sprawdź więc ofertę wyciskarek do soków na www.zdrovi.pl i wybierz produkt spełniający Twoje oczekiwania!

Jak przechowywać soki z wyciskarki?

Kiedy sezon owocowy w pełni, szkoda nie skorzystać z darów natury. Mając do dyspozycji wyciskarkę wolnoobrotową możesz przyrządzić soki z ulubionych owoców i warzyw. Tylko co, jeśli nie jesteś w stanie wypić ich od razu po przyrządzeniu? Jak przechowywać soki z wyciskarki? Czy można je pasteryzować? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Wyciskarka do soków – czy jej rodzaj wpływa na trwałość soków?

Popularność wyciskarek do soków rośnie z roku na rok. Coraz więcej osób stawia na zdrowe odżywianie i odchodzi od sztucznych, pełnych cukru i konserwantów napojów. Zamiast tego decydują się na samodzielne przyrządzanie soków i koktajli z ulubionych owoców i warzyw. W tym celu niezwykle przydatna jest wyciskarka wolnoobrotowa, która do ostatniej kropli wyciska sok z owoców i warzyw, pozostawiając suche odpady. Poprzez powolne miażdżenie, a tym samym brak nagrzewania, nie dochodzi do natlenienia, spienienia i późniejszego rozwarstwienia się soku. Wartość odżywcza i prozdrowotna uzyskanego soku jest znacznie wyższa niż z sokowirówki czy blendera.

Na rynku dostępnych jest wiele modeli – np. wyciskarka Hurom (m.in. HUROM H-AE ALPHA PLUS albo  HUROM One Stop) czy wyciskarka Kuvings (np. Kuvings D9900), ale też wiele innych urządzeń różnych marek. Te różnią się parametrami, technologią wyciskania, sposobem czyszczenia urządzenia. Rodzaj wyciskarki do owoców ma znaczenie dla jakości uzyskanego soku – zawartości witamin i składników odżywczych w nim, dlatego istotne jest, aby wybrać urządzenie o naprawdę dobrych parametrach. Nie wpływa ono natomiast na trwałość wyciśniętego soku – ta jest uzależniona od jakości owoców oraz sposobu ich przechowywania.

W czym przechowywać soki z wyciskarki do owoców?

Jeśli sok wypijasz świeżo po wyciśnięciu, możesz to uczynić z dowolnego naczynia – kubka szklanego, ceramicznego, metalowego, plastikowego, słoika czy kubeczka papierowego. Oczywiście ze względów ekologicznych i zdrowotnych, najlepiej sięgać po pojemniki wielokrotnego użytku – szklanki, słoiczki czy szklane butelki.

Dużo większe znaczenie ma to wówczas, gdy sok chcesz przechować. W takiej sytuacji najlepiej wybrać szkło – słoik lub butelkę. Plastik może wydzielać toksyny, z kolei metal pod wpływem kwasów doprowadzać do różnych reakcji chemicznych. Wybierając szkło, dokładnie je umyj i osusz, a następnie wlej płyn z wyciskarki do soków i dokładnie zakręć butelkę lub słoik. Nie przechowuj soku w szklance czy kubku – najlepiej, aby nie dostawało się do niego powietrze!

Weź pod uwagę także pojemność wybranych pojemników. Ważne jest, aby wypełnione były one po brzegi, a ilość powietrza w środku jak najmniejsza. W przypadku niewielkich opakowań unikasz też ryzyka, że sok się zmarnuje – małą butelkę po otwarciu wypijesz ze smakiem właściwie na raz!

Gdzie i jak długo przechowywać wyciśnięty sok?

Sok dłużej zachowa swoją świeżość, jeśli umieścisz go w lodówce. Niska temperatura sprzyja walorom smakowym, ale też przedłuża trwałość soku. Bez pasteryzacji sok przechowywany w lodówce może być nawet do 72 godzin. Jeśli nie masz dostępu do niej, wówczas wybierz zacienione, chłodne miejsce i postaraj się wypić sok w ciągu 24 godzin. Producenci wyciskarek do soków zalecają, aby spożyć przygotowany napój w ciągu 48-72 godzin, ale pamiętaj, że wiele zależy od rodzaju owoców. Cytrusy dłużej zachowają swoją świeżość z uwagi na kwas niż np. truskawki, jabłka czy gruszki. Zawsze warto więc upewnić się próbując odrobinę czy sok wciąż ma odpowiednie walory smakowe – nie skwaśniał, nie sfermentował, nie zgorzkniał itp.

Pasteryzowanie czy mrożenie?

Jeśli chcesz przedłużyć żywotność swoich soków z wyciskarki do owoców, możesz do uczynić na dwa sposoby. Pierwszy jest bardzo wygodny – wystarczy w słoiczku czy butelce umieścić go w zamrażalniku, a następnie w dowolnym momencie wyciągnąć, rozmrozić i spożyć. Zdajemy sobie jednak sprawę, że zamrażalnik to miejsce, w którym zazwyczaj brakuje wolnej przestrzeni. O ile przechowanie 1-2 butelek nie będzie problemem, tak ulokowanie tam zapasów na zimę już tak. Alternatywą jest pasteryzowanie soków z wyciskarki wolnoobrotowej. Jak to uczynić? W garnku ułóż na dnie ściereczkę, ustaw na niej butelki lub słoiczki z sokiem, a następnie zalej wodą do ¾ wysokości. Gotuj około 20 minut, następnie wyjmij, osusz i poczekaj do wystygnięcia. Tak zapasteryzowane soki z powodzeniem mogą czekać na swój moment do wypicia nawet kilka miesięcy. To świetny sposób, aby wykorzystać sezon owocowy w pełni i oprócz spożywania soków na bieżąco, możesz cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi także jesienią i zimą!

Podsumowując, soki z wyciskarki do owoców można spożyć od razu, ale z powodzeniem można też przedłużyć ich trwałość. W tym celu warto zastosować szklane naczynia i odpowiednio je przechowywać. Chcąc spożyć sok w ciągu 2-3 dni – wystarczy schować go do lodówki, z kolei, aby cieszyć się dłużej smakiem, zamróź lub zapasteryzuj swoje butelki i słoiczki.

Wolnoobrotowe wyciskarki pionowe – którą wybrać?

Niegdyś prym wiodły sokowirówki, które ścierały i odwirowywały produkty, tym samym zubożając nieco zawartość składników odżywczych. Ich miejsce zaczęły zajmować wyciskarki wolnoobrotowe. Tych jest cała gama – mają różne funkcjonalności, moc, wygląd czy cenę. Jednym z popularniejszych rodzajów są wolnoobrotowe wyciskarki pionowe. Prezentujemy ranking, który pomoże Ci dokonać wyboru modelu odpowiedniego dla Ciebie!

Wolnoobrotowe wyciskarki pionowe i poziome– charakterystyka

Przygotowanie soku dziś nie jest już żmudnym i pracochłonnym procesem. Wystarczy umyć owoce, umieścić w wolnoobrotowej wyciskarce, a następnie w łatwy sposób ją wyczyścić. Zanim jednak to się stanie, będziesz musiał podjąć decyzję – jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać. Dostępnych jest wiele modeli, które mają swoją specyfikę. Podstawowym rozróżnieniem jest czy ma to być wolnoobrotowa wyciskarka pionowa czy pozioma.

Wyciskarka pozioma ma wszechstronne zastosowanie i świetnie zdaje egzamin nie tylko przy wyciskaniu soków, ale też np. przyrządzaniu gęstych koktajli, posiłków dla niemowląt, sorbetów czy puree. Mieli nie tylko owoce i warzywa, ale też orzechy, zioła, przyprawy czy ziarna. Z jej pomocą można uzyskać nawet 2-ktornie więcej soku niż po użyciu sokowirówki, a elementy są łatwe w czyszczeniu.

Wolnoobrotowa wyciskarka pionowa wyróżnia się kompaktowością, dlatego idealnie sprawdzi się nawet w niewielkich kuchniach. Pracuje cicho i wydajnie. Najlepiej sprawdza się przy owocach i warzywach – również korzeniowych. Raczej nie jest odpowiednia do przetwarzania ziół czy produktów liściastych. Ma atrakcyjne wzornictwo i podobnie jak pionowa, wyciska znacznie więcej soku niż sokowirówka.

TOP 3 pionowych wyciskarek wolnoobrotowych

Wyciskarka Kuvings uznawana jest za urządzenie bardzo wysokiej jakości, które pomoże Ci prowadzić zdrowy styl życia. Model wyciskarki do soków Kuvings D9900 dostępny jest w kolorze białym, srebrnym i bordowym. Każdy został wykonany z ultemu oraz tritanu. Pierwszy jest materiałem ognioodpornym i termoplastycznym, drugi z kolei wyróżnia wysoka odporność na związki chemiczne. Tym samym, nawet przy wysokiej intensywności pracy, bez względu na temperaturę i zawartość związków chemicznych, wyciskarka nie wydziela z siebie szkodliwego Biosfenolu A.

Na uwagę zasługuje kompaktowość i eleganckie, proste wzornictwo, a także intuicyjna i nieskomplikowana obsługa. Warto też dodać, że urządzenie świetnie odnajdzie się w kuchniach o różnej stylistyce, a nawet w tych niewielkich przestrzeniach – zajmuje niewiele miejsca na blacie i nie jest zbyt ciężka, zatem można ją przenosić. Dane techniczne wyciskarki Kuvings D9900 są imponujące – misa mieści 500ml, moc silnika to 240 W, a prędkość obrotowa 60 obrotów na minutę. Gwarancja na silnik i części jest aż na 10 lat, zatem możesz być spokojny o żywotność swojego sprzętu!

Hurom One Stop to urządzenie, które już przed premierą budziło zainteresowanie klientów. Kiedy weszła do sprzedaży, zaczęła bić rekordy i stanęła na kuchennych blatach użytkowników na całym świecie. To produkt, który ma świetny stosunek jakości do ceny. Producenci postawili na nowatorskie rozwiązania, ciekawy design, wysokiej jakości wykończenie i przede wszystkim zdrowie!

Za sprawą wolnego miażdżenia owoców przez silnik o mocy 200 W i prędkości obrotowej 60 obrotów na minutę, w kilka chwil możesz uzyskać pyszny, pełen wartości odżywczych sok! Kształt wałka ślimakowego sprzyja bardzo precyzyjnemu wyciskaniu owoców, a dzięki nachyleniu misy nie marnuje się ani kropla.

Pojemnik na pulpę zamontowany poniżej misy oszczędza przestrzeń, dlatego ta wyciskarka wolnoobrotowa pionowa doskonale zda egzamin nawet na niewielkim blacie kuchennym. Konstrukcja wykonana jest z tworzyw ultem i triten, które są wolne od bisfenolu A. Wyciskarka wolnoobrotowa pionowa Hurom One Stop wyposażona jest w manetkę regulującą gęstość soku i korek niekapek. Gwarancja na silnik wynosi 10 lat, z kolei na części 4 lata. Dostępne są następujące wersje kolorystyczne: niebieski, różowe złoto i czerwony.

Model Hurom H100 cechuje wysoka jakość wykonania i niezawodność. Łączy w sobie nowoczesny design, wydajność i trwałość. Wyciskarkę wykonano z bardzo dobrych materiałów – tritan, szkło akrylowe PMMA, ABS i ultem są nieszkodliwe dla zdrowia i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Urządzenie jest niewielkie i lekkie – waży zaledwie 5,3 kg, zatem z powodzeniem można je przestawiać i przenosić. Misa ma pojemność 350ml, moc silnika to 150 W, a prędkość obrotowa wynosi 43 obroty na minutę.

Na uwagę w tym modelu zasługuje fakt, że zamiast standardowych sit zastosowano dwa filtry, a ponadto wdrożono nową konstrukcję komory wsadowej, umożliwiającą jeszcze skuteczniejsze doprowadzanie składników do urządzenia. Kąt nachylenia głównej komory wynosi 7 stopni, dzięki czemu łatwo jest wyeliminować pulpę i odzyskać każdą kroplę soku. Montaż i demontaż są bardzo szybkie i intuicyjne, a czyszczenie nie sprawia trudności. Za sprawą nakładek – sita i manetki, możesz decydować o gęstości soków, a dzięki przystawce do mielenia i lodów przygotowywać jeszcze inne produkty.

Podsumowując, nasz ranking przedstawia najpopularniejsze i bardzo wydajne wolnoobrotowe wyciskarki pionowe. Możesz też zapoznać się z pozostałą ofertą na www.zdrovi.pl i wybrać produkt na miarę swoich oczekiwań w okazyjnej cenie!