Przejdź do treści

Dehydrator – co to jest i do czego służy?

wartmann wm-2006 dh

Dehydrator – co to jest i do czego służy?

Dehydrator? Co to jest i do czego służy? Zapewne niejeden z nas zadałby takie pytania słysząc tę nazwę po raz pierwszy i nic w tym dziwnego, zwłaszcza, że urządzenie to dopiero zdobywa popularność w naszym kraju i chciałoby się powiedzieć „W końcu!”. Nazwa tego wspaniałego urządzenia wzięła się od nazwy procesu odparowywania wody pod wpływem ciepła, czyli dehydratacji. Jednym słowem dehydrator to fachowa nazwa suszarki do owoców, warzyw i grzybów. Na rynku dostępne są suszarki do żywności okrągłe i kwadratowe, gdzie każdy z nich pozwala na wysuszanie wielu składników jednocześnie. Taka własnoręcznie wysuszona żywność pozwala nam cieszyć się ulubionymi smakami przez cały rok, a nie tylko podczas sezonu występowania danych owoców, co więcej wysuszenie intensyfikuje odczucia smakowe i co najważniejsze jesteśmy pewni braku „ulepszaczy”, których pełne są produkty sklepowe.

Dehydrator – konstrukcja i zasada działania

Jak wspomnieliśmy wcześniej na rynku dostępne są dwa rodzaje dehydratorów: okrągłe i kwadratowe, a każdy z nich posiada odmienne plusy i minusy. Urządzenia te nie są skomplikowane, każde z nich składa się z obudowy i tacek na produkty, to wszystko. Sam panel sterowania również jest banalnie prosty, z którego poziomu ustawimy wysokość temperatury i czas działania.

Za proces odwadniania produktów odpowiada wentylator, który rozprowadza ciepłe powietrze po całym wnętrzu i tym samym doprowadza do wysuszenia żywności. W konstrukcji okrągłej wentylator znajduje się u podstawy urządzenia, natomiast w konstrukcji kwadratowej wentylator umiejscowiony jest na tylnej ściance. Od razu zauważamy, że proces rozprowadzania ciepłego powietrza w dehydratorze kwadratowym odbywa się dużo bardziej równomierniej, tym samym znacząco skracając czas całego procesu.

Oczywiście dehydratory okrągłe też posiadają swoje zalety, jakimi bez wątpienia są; przezroczystość obudowy, pozwalająca na stałą kontrolę wysuszania produktów, oraz małe gabaryty urządzenia. Niestety posiadają swoje ograniczenia, które nie pozwalają nam przyrządzanie własnych potraw.

Tak, dobrze słyszeliście, w dehydratorze można nie tylko wysuszać żywność, ale również przygotować własne przepyszne i zdrowe posiłki. Możliwe jest to jednak tylko w modelach kwadratowych, w których możemy regulować ilość tacek, tym samym zwiększając ilość wolnej przestrzeni pomiędzy nimi.

Produkty, które można przygotować w dehydratorze

Suszarka do żywności to niezwykle proste urządzenie dostarczające nam ogromu korzyści, które przede wszystkim przekładają się na nasze zdrowie. Wysuszona żywność, nie tylko zwiększa swój termin przydatności, ale również zachowuje wszelkie wartości odżywcze produktów, a nawet zdecydowanie przewyższa ich ilość w porównaniu do tradycyjnej obróbki termicznej. Dehydrator to urządzenie dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe jedzenie pozbawione wszelkich konserwantów.

W urządzeniu odprowadzimy wodę ze wszystkich owoców, warzyw, ziół, grzybów i mięs, lecz także możemy „wysuszyć” ulubione sosy, czy nawet zupy, które ulegną sproszkowaniu, zamieniając się w zdrowe dania instant.

W dehydratorze kwadratowym możemy również przyrządzić pyszne, pełne wartości odżywczych posiłki takie jak:

  • sosy i zupy instant (sos do spaghetti, żurek, zupa grzybowa itp.)
  • batoniki
  • ciasta
  • naleśniki z owoców
  • pizzę warzywną
  • jogurty
  • granolę
  • chlebki, krakersy, ciastka
  • chipsy warzywne, owocowe
  • i wiele innych wspaniałych posiłków

Takie potrawy zadziwią Was swoją intensywnością smaku i ogromem wartości odżywczych, a dzięki swojej zmniejszonej objętości doskonale nadają się na podróżny prowiant. Możecie mieszać różne składniki i tym samym wymyślać własne dania, lub skorzystać z ogromu przepisów dostępnych w internecie.

Suszarka do owoców

Chcąc na dłużej zachować swoje ulubione owoce, zwłaszcza wtedy, kiedy kończy się ich sezon, najlepszą metodą jest ich wysuszenie w suszarce na owoce. Tak przygotowane owocowe produkty zachowują swoje najlepsze wartości odżywcze, a ich smak staje się intensywniejszy. Idealnym przykładem są morele i gruszki, które po wysuszeniu są o wiele słodsze. Wysuszone owoce to wspaniała alternatywa dla mrożonek.

Suszarka do warzyw

Pewnie każdy z Was, chociaż raz korzystał z mrożonych warzyw, w przygotowaniu potraw, lecz nie każdy wie, że o wiele lepszym rozwiązaniem jest suszenie warzyw, a pomoże w tym suszarka do warzyw. Podając produkty suszeniu otrzymujemy gwarancję naturalnych i zdrowych składników, czego nie gwarantują mrożonki, poza tym smak suszonych warzyw jest o wiele bardziej intensywniejszy, od swoich mrożonych odpowiedników.

Suszarka do grzybów

Suszarka do grzybów to prawdziwa rewolucja wśród wszystkich nałogowych zbieraczy grzybów, gdyż znacząco oszczędza czas całego procesu suszenia, jednocześnie zapewniając nam nieograniczony dostęp do naszych ulubionych produktów. Co więcej wysuszone grzyby możemy poddać procesowi sproszkowania, który to proszek może posłużyć, jako baza do zup, czy sosów, zachowując przy tym wszelkie wartości odżywcze i smak.

Dla kogo przeznaczony jest dehydrator

Nie ma tutaj docelowego modelu klienta, któremu przyda się dehydrator, gdyż jest to urządzenie przeznaczone dla wszystkich, a zdecydowanie dla tych osób, dla których ważne są zdrowe nawyki żywieniowe, dlatego głęboko wierzymy, że wszystkim na tym zależy. Jeżeli mamy wyróżnić grupy ludzi, którzy na pewno docenią zalety tego wspaniałego urządzenia, to na pewno należy wymienić wszelkich maniaków surowego jedzenia, bogatego w ogrom witamin i wartości odżywczych, w tym weganów, zwolenników „raw food” i wszystkich preferujących zdrowy styl życia. To również doskonały wybór dla wszystkich podróżników, którzy chcą ograniczać liczbę prowiantu, a jednocześnie zachować wysoką energię spożywanych produktów.

Suszarka do grzybów znajdzie uznanie u wszystkich przygotowujących wszelakie przetwory, a także grzybiarzy, którzy w zdecydowanie łatwiejszy sposób wysuszą swoje zbiory. Urządzenie to, to znakomita oszczędność czasu i pieniędzy, a przede wszystkim, to doskonałe rozwiązanie zmniejszenia marnowania żywności. Wysuszona żywność nadaje się do spożycia nawet do 2 lat, co pozwala na przygotowanie wszelakich zapasów, które w okresie jesienno-zimowym zapewnią naszym organizmom niezbędne wartości odżywcze. Suszarka do owoców pozwala również na zastąpienie niezdrowych przekąsek i wytworzenia zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci.

Jaka suszarka do żywności jest najlepsza?

Przed wyborem własnego dehydratora musimy określić własne wymagania, co do tego urządzenia. Oczywiście najlepszym wyborem będzie dehydrator kwadratowy, który posiada na wiele więcej opcji suszenia i przygotowania posiłków. Niektóre z nich posiadają dodatkowe opcje, jak podwójny wentylator, czy dwa systemy pracy (slow i fast), dlatego ważnym jest, żeby dokładnie zdefiniować naszą potrzebę wysuszania żywności, jednak uwierzcie nam, że jak już zaczniecie, to nie będzie mogli przestać. Drugim elementem jest rodzaj materiałów, z którego wykonany został dehydrator. Tutaj należy wybierać te modele, które całkowicie wolne są od niebezpiecznego bisfenolu, czyli urządzenie powinno posiadać certyfikat BPA FREE. Jeżeli zależy nam na ochronie środowiska i na ograniczeniu wszechobecnego plastiku, najlepszym wyborem będą modele oferujące stalowe tacki na produkty. Należy również zwrócić uwagę na wielkość grzałki i wentylatora, które bezpośrednio przekładają się na moc urządzenia, gdyż należy pamiętać, że proces suszenia trwa, co najmniej kilka godzin, dlatego też warto wybrać modele oferujące 24- godzinny tryb pracy. Należy pamiętać również o sprawdzeniu zakresu głośności działania wentylatora. Suszarka do żywności jest urządzeniem energooszczędnym, które nie wpływa znacząco na wysokość rachunku elektrycznego.

Suszarki do owoców, warzyw i grzybów. Dehydratory

Zobacz wszystkie