Przejdź do treści

Dehydrator – co to jest i do czego służy?

wartmann wm-2006 dh

Dehydrator – co to jest i do czego służy?

Dehydrator? Co to jest i do czego służy? Zapewne niejeden z nas zadałby takie pytania słysząc tę nazwę po raz pierwszy i nic w tym dziwnego, zwłaszcza, że urządzenie to dopiero zdobywa popularność w naszym kraju i chciałoby się powiedzieć „W końcu!”. Nazwa tego wspaniałego urządzenia wzięła się od nazwy procesu odparowywania wody pod wpływem ciepła, czyli dehydratacji. Jednym słowem dehydrator to fachowa nazwa suszarki do owoców, warzyw i grzybów. Na rynku dostępne są suszarki do żywności okrągłe i kwadratowe, gdzie każdy z nich pozwala na wysuszanie wielu składników jednocześnie. Taka własnoręcznie wysuszona żywność pozwala nam cieszyć się ulubionymi smakami przez cały rok, a nie tylko podczas sezonu występowania danych owoców, co więcej wysuszenie intensyfikuje odczucia smakowe i co najważniejsze jesteśmy pewni braku „ulepszaczy”, których pełne są produkty sklepowe.

Dehydrator – konstrukcja i zasada działania

Jak wspomnieliśmy wcześniej na rynku dostępne są dwa rodzaje dehydratorów: okrągłe i kwadratowe, a każdy z nich posiada odmienne plusy i minusy. Urządzenia te nie są skomplikowane, każde z nich składa się z obudowy i tacek na produkty, to wszystko. Sam panel sterowania również jest banalnie prosty, z którego poziomu ustawimy wysokość temperatury i czas działania.

Za proces odwadniania produktów odpowiada wentylator, który rozprowadza ciepłe powietrze po całym wnętrzu i tym samym doprowadza do wysuszenia żywności. W konstrukcji okrągłej wentylator znajduje się u podstawy urządzenia, natomiast w konstrukcji kwadratowej wentylator umiejscowiony jest na tylnej ściance. Od razu zauważamy, że proces rozprowadzania ciepłego powietrza w dehydratorze kwadratowym odbywa się dużo bardziej równomierniej, tym samym znacząco skracając czas całego procesu.

Oczywiście dehydratory okrągłe też posiadają swoje zalety, jakimi bez wątpienia są; przezroczystość obudowy, pozwalająca na stałą kontrolę wysuszania produktów, oraz małe gabaryty urządzenia. Niestety posiadają swoje ograniczenia, które nie pozwalają nam przyrządzanie własnych potraw.

Tak, dobrze słyszeliście, w dehydratorze można nie tylko wysuszać żywność, ale również przygotować własne przepyszne i zdrowe posiłki. Możliwe jest to jednak tylko w modelach kwadratowych, w których możemy regulować ilość tacek, tym samym zwiększając ilość wolnej przestrzeni pomiędzy nimi.

Produkty, które można przygotować w dehydratorze

Suszarka do żywności to niezwykle proste urządzenie dostarczające nam ogromu korzyści, które przede wszystkim przekładają się na nasze zdrowie. Wysuszona żywność, nie tylko zwiększa swój termin przydatności, ale również zachowuje wszelkie wartości odżywcze produktów, a nawet zdecydowanie przewyższa ich ilość w porównaniu do tradycyjnej obróbki termicznej. Dehydrator to urządzenie dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe jedzenie pozbawione wszelkich konserwantów.

W urządzeniu odprowadzimy wodę ze wszystkich owoców, warzyw, ziół, grzybów i mięs, lecz także możemy „wysuszyć” ulubione sosy, czy nawet zupy, które ulegną sproszkowaniu, zamieniając się w zdrowe dania instant.

W dehydratorze kwadratowym możemy również przyrządzić pyszne, pełne wartości odżywczych posiłki takie jak:

  • sosy i zupy instant (sos do spaghetti, żurek, zupa grzybowa itp.)
  • batoniki
  • ciasta
  • naleśniki z owoców
  • pizzę warzywną
  • jogurty
  • granolę
  • chlebki, krakersy, ciastka
  • chipsy warzywne, owocowe
  • i wiele innych wspaniałych posiłków

Takie potrawy zadziwią Was swoją intensywnością smaku i ogromem wartości odżywczych, a dzięki swojej zmniejszonej objętości doskonale nadają się na podróżny prowiant. Możecie mieszać różne składniki i tym samym wymyślać własne dania, lub skorzystać z ogromu przepisów dostępnych w internecie.

Suszarka do owoców

Chcąc na dłużej zachować swoje ulubione owoce, zwłaszcza wtedy, kiedy kończy się ich sezon, najlepszą metodą jest ich wysuszenie w suszarce na owoce. Tak przygotowane owocowe produkty zachowują swoje najlepsze wartości odżywcze, a ich smak staje się intensywniejszy. Idealnym przykładem są morele i gruszki, które po wysuszeniu są o wiele słodsze. Wysuszone owoce to wspaniała alternatywa dla mrożonek.

Suszarka do warzyw

Pewnie każdy z Was, chociaż raz korzystał z mrożonych warzyw, w przygotowaniu potraw, lecz nie każdy wie, że o wiele lepszym rozwiązaniem jest suszenie warzyw, a pomoże w tym suszarka do warzyw. Podając produkty suszeniu otrzymujemy gwarancję naturalnych i zdrowych składników, czego nie gwarantują mrożonki, poza tym smak suszonych warzyw jest o wiele bardziej intensywniejszy, od swoich mrożonych odpowiedników.

Suszarka do grzybów

Suszarka do grzybów to prawdziwa rewolucja wśród wszystkich nałogowych zbieraczy grzybów, gdyż znacząco oszczędza czas całego procesu suszenia, jednocześnie zapewniając nam nieograniczony dostęp do naszych ulubionych produktów. Co więcej wysuszone grzyby możemy poddać procesowi sproszkowania, który to proszek może posłużyć, jako baza do zup, czy sosów, zachowując przy tym wszelkie wartości odżywcze i smak.

Dla kogo przeznaczony jest dehydrator

Nie ma tutaj docelowego modelu klienta, któremu przyda się dehydrator, gdyż jest to urządzenie przeznaczone dla wszystkich, a zdecydowanie dla tych osób, dla których ważne są zdrowe nawyki żywieniowe, dlatego głęboko wierzymy, że wszystkim na tym zależy. Jeżeli mamy wyróżnić grupy ludzi, którzy na pewno docenią zalety tego wspaniałego urządzenia, to na pewno należy wymienić wszelkich maniaków surowego jedzenia, bogatego w ogrom witamin i wartości odżywczych, w tym weganów, zwolenników „raw food” i wszystkich preferujących zdrowy styl życia. To również doskonały wybór dla wszystkich podróżników, którzy chcą ograniczać liczbę prowiantu, a jednocześnie zachować wysoką energię spożywanych produktów.

Suszarka do grzybów znajdzie uznanie u wszystkich przygotowujących wszelakie przetwory, a także grzybiarzy, którzy w zdecydowanie łatwiejszy sposób wysuszą swoje zbiory. Urządzenie to, to znakomita oszczędność czasu i pieniędzy, a przede wszystkim, to doskonałe rozwiązanie zmniejszenia marnowania żywności. Wysuszona żywność nadaje się do spożycia nawet do 2 lat, co pozwala na przygotowanie wszelakich zapasów, które w okresie jesienno-zimowym zapewnią naszym organizmom niezbędne wartości odżywcze. Suszarka do owoców pozwala również na zastąpienie niezdrowych przekąsek i wytworzenia zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci.

Jaka suszarka do żywności jest najlepsza?

Przed wyborem własnego dehydratora musimy określić własne wymagania, co do tego urządzenia. Oczywiście najlepszym wyborem będzie dehydrator kwadratowy, który posiada na wiele więcej opcji suszenia i przygotowania posiłków. Niektóre z nich posiadają dodatkowe opcje, jak podwójny wentylator, czy dwa systemy pracy (slow i fast), dlatego ważnym jest, żeby dokładnie zdefiniować naszą potrzebę wysuszania żywności, jednak uwierzcie nam, że jak już zaczniecie, to nie będzie mogli przestać. Drugim elementem jest rodzaj materiałów, z którego wykonany został dehydrator. Tutaj należy wybierać te modele, które całkowicie wolne są od niebezpiecznego bisfenolu, czyli urządzenie powinno posiadać certyfikat BPA FREE. Jeżeli zależy nam na ochronie środowiska i na ograniczeniu wszechobecnego plastiku, najlepszym wyborem będą modele oferujące stalowe tacki na produkty. Należy również zwrócić uwagę na wielkość grzałki i wentylatora, które bezpośrednio przekładają się na moc urządzenia, gdyż należy pamiętać, że proces suszenia trwa, co najmniej kilka godzin, dlatego też warto wybrać modele oferujące 24- godzinny tryb pracy. Należy pamiętać również o sprawdzeniu zakresu głośności działania wentylatora. Suszarka do żywności jest urządzeniem energooszczędnym, które nie wpływa znacząco na wysokość rachunku elektrycznego.

Butelka wielokrotnego użytku – ekologiczny chwyt marketingowy czy konieczność?

Optymiści mówią o nadciągającej rewolucji ekologicznej. Pesymiści twierdzą, że wszystkie eko-trendy to tylko chwilowe mody, które ani nie są praktyczne, ani nic nie zmieniają. Butelki wielokrotnego użytku, jako alternatywa dla jednorazowych butelek PET, wydają się stosunkowo mało kontrowersyjne dla obu grup. Czy warto je kupować?

Dlaczego nie plastikowe butelki?

Zacznijmy od listy powodów, dla których warto zastanowić się przed następnym zakupem butelki z wodą. Bez wątpienia plastik jest jednym z największych zagrożeń dla środowiska naturalnego. W roku 2016 na świecie sprzedano 480 miliardów plastikowych butelek, a trend jest rosnący. Euromonitor szacuje, że w 2021 będziemy wyrzucać 583 miliardów tych opakowań. Mówimy “wyrzucać”, ponieważ przeciętne życie plastikowej butelki nie trwa dłużej, niż do jej opróżnienia. A co dzieje się z nią później? Najczęściej trafia na wysypisko śmieci, jak 650 tysięcy ton plastikowych opakowań rokrocznie i to w samej Polsce (!). Część z tego plastiku znajduje miejsce swojego spoczynku w oceanach, w których dryfuje już około 100 milionów ton plastiku.

“Imponująca” Great Pacific Garbage Patch to tzw. śmieciowa wyspa, która znajduje się w północnej części Oceanu Spokojnego (między Hawajami a Kalifornią). Jej rozmiary są dwukrotnie większe od Teksasu. Marynarka USA ocenia, że tworzące ją odpady ważą ok. 3 mln ton. Większość z tego to plastik.

Plastikowe butelki, podobnie jak jednorazowe foliówki (przeciętna długość ich “życia” to 12 minut, a później 100-1000 lat na wysypisku śmieci), są stosunkowo najprostsze do usunięcia z naszego codziennego życia. Jak się okazuje, nie tylko będzie to miało pozytywny wpływ na środowisko, ale nasze codzienne zdrowie.

Plastik PET z którego wykonana jest większość butelek nie jest obojętny dla zdrowia, jak przypuszczano. Okazuje się, że mikrocząsteczki plastiku są obecne nawet w 90 proc. butelkowanej wody. Czyli pijąc ją, jednocześnie spożywamy polipropylen, polyester i nylon. Oczywiście w śladowych ilościach, ale w dłuższej perspektywie czasu można zacząć mówić o mikrogramach i gramach. Jak to wpływa na ogólny stan zdrowia? Jeszcze nie wiadomo, ponieważ to stosunkowo świeżo poznane zjawisko, a spożycie wody butelkowanej wzrasta dopiero od 2-3 dekad. Trudno jednak bronić tezy, że jest to bezpieczne i neutralne dla organizmu.

źródło: OrbMedia/Fredonia State University of New York/BBC

Ekologiczny terroryzm czy racjonalne myślenie?

Żadna skrajność nie jest dobra, jednak znając suche fakty, takie jak liczba zużywanego rokrocznie plastiku, umieralności zwierząt i stopnia zanieczyszczenia nim wód oraz ogólnie środowiska, nieodpowiedzialnym wydaje się bagatelizowanie problemu. Osoby, które świadomie wybierają plastikowe opakowania często powołują się na argument, że ich pojedyncza decyzja niewiele zmieni w perspektywie całego świata. Można z tym polemizować, natomiast pewne jest, że nasze codzienne wyboru realnie wpływają na nasze zdrowie i bliskich. Może dlatego warto pomyśleć o wielorazowych butelkach?

Wielorazowe butelki – funkcjonalne i estetyczne

Butelki wielokrotnego użytku na wodę wykonywane są ze szkła, stali, tritanu, a nawet… trzciny cukrowej. Wszystkie charakteryzują się trwałością, lekkością i łatwością utrzymywania w czystości. Chociaż może się to wydawać zaskakujące, nawet szklane butelki wielorazowe są lekkie i stosunkowo wytrzymałe – wykonywane bowiem są z innego rodzaju szkła, niż tradycyjne butelki (w których np. sprzedawane jest mleko czy różnego rodzaju napoje).

Butelki tritanowe prezentują się jak te szklane, jednak są znacznie bardziej odporne na stłuczenia czy pęknięcia, dlatego okazują się idealnym wyborem dla dzieci czy osób aktywnie uprawiających sport. Z kolei stalowe butelki to propozycja dla tych, którym zależy na mocno schłodzonych lub ciepłych napojach. Ze względu na wysoką jakość wykonania, nie musisz martwić się, że Twoja butelka “przesiąknie” zapachem kawy czy herbaty, przez co nie będzie można wykorzystywać jej do przechowywania wody.

Wielorazowe butelki mogą być myte w zmywarce, a utrzymywane w czystości nie wydzielają charakterystycznego nieprzyjemnego zapachu, jak bidony czy plastikowe butelki. Dlatego pijąc z nich gasisz pragnienie wodą – taką samą, jaką wlałeś do swojej butelki, a nie o zmienionym smaku czy aromacie.

Czy butelki wielorazowe mają wady?

Nie jest to tani gadżet – cena butelek wielorazowych różni się w zależności od wykorzystanego do ich produkcji materiału, jednak nie jest niższa niż kilkadziesiąt złotych. Jest to jednak jednorazowy wydatek, w przeciwieństwie do jednorazowych plastikowych butelek, które chociaż kosztują niewielkie pieniądze (w stosunku do całościowej kwoty za wodę “ze sklepu”), to miesięcznie zużywasz ich zapewne co najmniej kilkanaście.

Aby butelka wielorazowa spełniała całkowicie swoje zadanie, warto też przemyśleć zainstalowanie odpowiedniego filtra do wody. Nie ma przecież większego sensu kupowanie wody w jednorazowych butelkach, a następnie jej przelewanie. Woda kranowa w większości przypadków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia (o tym, czy warto pić wodę kranową pisaliśmy tutaj), jednak może zawierać niebezpieczne substancje oraz jej smak często pozostawia wiele do życzenia.

Reasumując: butelka wielorazowa to dobry wybór dla osób, które dbają o prawidłowy poziom nawodnienia organizmu w ciągu dnia, mają na uwadze swoje zdrowie i/lub także dobro środowiska. Przed jej zakupem warto jednak rozważyć, do jakich zadań specjalnych ma nam ona służyć oraz zastanowić się nad jakością naszej domowej wody “z kranu”.

Twój dom to Twój azyl – jak sprawić, aby Twój dom był strefą wolną od alergenów

Domy, w których mieszkają alergicy, wymagają szczególnej uwagi w trakcie sprzątania. Jak sprawić, aby Twoje mieszkanie było bezpiecznym i komfortowym miejscem dla każdego?

Alergie są jedną z najczęściej występujących przypadłości. Większość z nas uczulona jest na przynajmniej jeden alergen, czy to pokarmowy, czy wziewny. Oczywiście nie u wszystkich reakcje alergiczne przebiegają na tyle intensywnie, aby wymagały interwencji lekarskiej lub szczególnych zabiegów. Najbardziej uciążliwe bywają alergie wziewne, szczególnie te na powszechnie występujące alergeny, takie jak kurz (roztocza). Co więcej, alergie wziewne często podlegają zasadzie krzyżowej: osoby uczulone na kurz, reagują alergicznie na sierść zwierząt, dym papierosowy i smog. Dlatego tak ważne jest dbanie o higienę w domu alergików – zarówno tych dużych, jak i małych.

1) Zacznijmy od oczywistości…

“Kurz” to tak naprawdę mieszanka różnorodnych substancji niejednorodnego pochodzenia, do których zalicza się m.in. złuszczone komórki skóry, drobinki piasku i pyłów zawieszonych w powietrzu, fragmenty pancerzyków roztoczy. Gromadzi się szybko i to dosłownie wszędzie – szczególnie na płaskich powierzchniach. Dlatego przecieranie na mokro blatów, półek, parapetów powinno być niemal codziennym standardem w domu astmatyka. Nie trzeba do tego stosować żadnych środków chemicznych – wystarczy ciepła woda z odrobiną mydła marsylskiego, albo zwykłego octu. Nie ma obaw – charakterystyczny zapach octu szybko wietrzeje i nie ma ryzyka, że nasz dom będzie nim pachnieć.

2) Pamiętaj o trudno dostępnych miejscach

Górne półki, a także wierzchy szaf i szafek kuchennych to miejsca, do których rzadko zaglądamy ze ścierką. Tymczasem, jako położone najwyżej, zbierają bardzo dużo kurzu, unoszącego się za każdym ruchem powietrza. Dodatkowo nawet najdelikatniejszy przeciąg powoduje, że kurz znajdujący się w wysokich partiach mieszkania spada na jego mieszkańców. Oczywiście trudno wymagać, abyśmy przy każdym sprzątaniu wspinali się po najwyższych meblach, dobrze to jednak zrobić przynajmniej raz w miesiącu. Można się także wspomagać oczyszczaczami powietrza, które na bieżąco będą wyłapywać unoszące się w powietrzu drobinki kurzu i zatrzymywać je w wymiennych filtrach.

3) Sprzęty AGD – przyjaciele i wrogowie

Trudno sobie wyobrazić życie bez pralki, lodówki i zmywarki, prawda? Zdecydowanie ułatwiają codzienne obowiązki. Warto jednak pamiętać, że często zakamarki wokół nich są prawdziwym siedliskiem kurzu i bakterii. Warto przynajmniej raz na parę tygodni odsunąć nasze sprzęty AGD i dokładnie poodkurzać ich otoczenie. Do pozbycia się większego brudu doskonale sprawdzają się mopy parowe.

4) Uwaga na odkurzacze

Odkurzacz w domu alergika powinien być wyposażony w filtry HEPA, przynajmniej H12. Dzięki temu będzie on pochłaniać groźne alergeny: pyłki roślin, roztocza, zarodniki grzybów. Warto wiedzieć, że tego typu filtry używane są m.in. w oczyszczaczach powietrza, co nie oznacza oczywiście, że odkurzacz można stosować zamiennie z nimi. Nie będzie jednak w trakcie pracy ponownie “wypuszczał” do domowego powietrza najgroźniejszych dla astmatyków alergenów. Na czas odkurzania – nawet najwyższej klasy odkurzaczem – dobrze, aby alergik nie przebywał w tym samym pomieszczeniu.

5) Zbędne tekstylia

Oczywiście nie chodzi o to, aby w domu astmatyka panował surowy minimalizm. Jednak z pewnością warto – także dla własnej wygody co do sprzątania – zrezygnować z grubych dywanów, ciężkich kotar i wszelkich “puszystych” mebli tapicerowanych. To dodatki i meble, na których szczególnie szybko gromadzą się alergeny.

6) Zadbaj o jakość powietrza

Wspominaliśmy już o oczyszczaczach, które odgrywają nieocenioną rolę w uzdatnianiu powietrza, zwłaszcza w sezonie grzewczym (smog) i wiosenno-letnim (pylące rośliny). Wybierając oczyszczacz, warto kierować się jego wydajnością (do pomieszczeń o jakiej kubaturze jest przystosowany) i jakością filtrów. W domu alergika nie powinno także zabraknąć nawilżacza powietrza, który zmniejsza dolegliwości związane z przesuszoną śluzówką.