Przejdź do treści

Soki – alternatywne źródło enzymów

Głównym źródłem enzymów są owoce i warzywa, dlatego zaleca się ich dzienne spożycie. Niestety enzymy ulegają zniszczeniu w temperaturze powyżej 56 stopni Celsjusza, stąd potrzeba spożywania ich na surowo. Rzadko udaje się nam pochłonięcie ok. 2 kilogramów świeżych owoców i warzyw dziennie, dlatego wspaniałą alternatywą stały się świeże soki, wyciskane w wyciskarkach wolnoobrotowych.

Co to są enzymy?

Enzymy trawienne produkuje trzustka. Odpowiadają one właśnie za trawienie i równomierne rozprowadzenie wartości odżywczych po organizmie. Wydzielanie enzymów trawiennych to nie główne zadanie tego organu. Trzustka w głównej mierze odpowiada za odporność czy naprawę uszkodzonych komórek. Przy braku odpowiedniej ilości enzymów, trzustka musi nadrabiać owe braki.
Enzymy to substancje, które odpowiadają za wszystkie reakcje chemiczne w naszym organizmie. Ich głównym zadaniem jest proces trawienny i odpowiednie rozłożenie oraz dostarczenie witamin i wartości odżywczych dla organizmu. Enzymy są składową naszej śliny, dlatego zaleca się, aby każdy kęs przeżuć około 40 razy, ponieważ proces trawienny zaczyna się już w naszych ustach.

Niestety szybki tryb życia, jak i przetworzone jedzenie w poważnym stopniu ograniczają ilość dostarczanych enzymów do organizmu. Może to skutkować dolegliwościami żołądkowymi, zakwaszeniem organizmu, osłabieniem odporności, a w najgorszych przypadkach nowotworami.

Zaleca się, aby dostarczać jak najwięcej enzymów naszemu organizmowi. Głównym źródłem są surowe warzywa i owoce:

  • awokado zawiera lipazę, która wspomaga spalanie tłuszczów
  • ananas to źródło bromeliny, która odpowiada za trawienie białek, wzmacnia również nasz system odpornościowy
  • papaja zawiera papainę, która jest podobna do ludzkiej pepsyny, odpowiada za trawienie białek
  • grejpfrut zawiera enzymy spalające tłuszcz, ponadto reguluje gospodarkę węglowodanową oraz obniża ciśnienie krwi
  • figa zawiera enzymy wspomagające trawienie

Ponadto enzymy znajdziemy w miodzie i ziołach.

wyciskarki wolnoobrotowe

Soki – źródło enzymów

Mowa oczywiście o sokach powstałych przez proces wolnego wyciskania. Tylko takie soki gwarantują nam odpowiednią ilość enzymów. Dlaczego? Soki powstałe z wykorzystaniem wyciskarek wolnoobrotowych (w przeciwieństwie do sokowirówek) nie są poddane wysokim temperaturom, które jak wcześniej wspomniałem, niszczą enzymy. Więcej na temat różnic pomiędzy wyciskarkami wolnoobrotowymi, a sokowirówkami znajdziesz tutaj.

Najnowsze zalecenia mówią o dziennym spożyciu surowych warzyw i owocach w ilościach około 2 kilogramów. W praktyce jest to niemożliwe, dlatego wspaniałą alternatywą stają się soki wolno wyciskane. Na przyrządzenie 1 l. soku potrzeba około 2 kg. produktu, a samo przyrządzenie napoju nie dostarcza żadnych trudności, zwłaszcza, że producenci wyciskarek chwalą się tym, że nawet dzieci mogą obsługiwać ich urządzenia. Co więcej tak przygotowane soki można przechowywać w lodówce do 48 godzin, choć zalecane jest spożycie zaraz po przyrządzeniu.

Możemy przygotowywać soki jakie tylko chcemy, najlepiej tak dobierać produkty, aby tych enzymów jak najwięcej dostarczyć naszemu organizmowi. Po wypiciu już w przeciągu 15 minut nasz organizm przyswaja wszystkie enzymy, tym samym wspomagając trawienie i odciążając trzustkę.